Vragen over politieoefening op terras De Zaak: “Parijs en Brussel zijn nog vers in het geheugen” | De Utrechtse Internet Courant Vragen over politieoefening op terras De Zaak: “Parijs en Brussel zijn nog vers in het geheugen” | De Utrechtse Internet Courant

Vragen over politieoefening op terras De Zaak: “Parijs en Brussel zijn nog vers in het geheugen”

Vragen over politieoefening op terras De Zaak: “Parijs en Brussel zijn nog vers in het geheugen”
De onaangekondigde politieoefening op het terras bij café De Zaak van twee weken geleden krijgt een staartje. De eigenaar van het café heeft nog altijd geen verklaring gehad. D66 wil nu opheldering over hoe het zomaar kan dat een arrestatieteam in vol ornaat, vergezeld van politie te paard, meerdere mannen afvoerde.

De onaangekondigde politieoefening op het terras bij café De Zaak van twee weken geleden krijgt een staartje. De eigenaar van het café heeft nog altijd geen verklaring gehad. D66 wil nu opheldering over hoe het zomaar kan dat een arrestatieteam in vol ornaat, vergezeld van politie te paard, meerdere mannen afvoerde.

De gasten en het personeel werden deze 31 maart angstig en in verwarring achtergelaten door de politie. Daags na het incident liet bedrijfsleider Thomas aan DUIC weten: “De collega’s die gisteravond aan het werk waren zijn flink geschrokken. Nadat ze zelf de politie hadden gebeld bleek dat het om een oefening ging. Het is natuurlijk nogal raar dat wij daar niets van af wisten. Ik wacht eigenlijk nu nog op een telefoontje met iets meer uitleg.”

De eigenaar van De Zaak heeft inmiddels van de politie vernomen dat de politie ‘dit zomaar mag doen. Ze kunnen elk bedrijf binnen stormen, elk terras kunnen ze gebruiken, zonder uitleg of wat dan ook.’ Fractievoorzitter van D66 Klaas Verschuure wil weten of deze uitspraak van de politie klopt en er inderdaad altijd en overal zomaar dergelijke acties uitgevoerd kunnen worden.

Ook wil hij weten waarom er geen nazorg is bij de mensen op het terras. “Het zal je maar gebeuren: zit je op een terras rustig een biertje te drinken, komt er ineens een arrestatieteam in vol ornaat op je af. Daar schrik je enorm van! Iedereen heeft de aanslagen in Parijs en Brussel nog vers in het geheugen. Als het dan om een oefening gaat, verwacht je op z’n minst dat de gasten en het personeel na afloop gerustgesteld worden, dat het niet om antiterrorisme gaat en dat alles veilig is. We zien allemaal dagelijks beelden van zwaarbewapende arrestatieteams in de krant en op tv. Om dan zonder enige vorm van communicatie of verklaring een ‘oefening’ midden in de stad op een vol terras te houden, vind ik heel vreemd.”

Tot besluit laat Verschuure weten dat een goede reputatie bij gasten enorm belangrijk is voor een horecazaak. “De politie brengt de reputatie op deze manier in gevaar, zonder enige vorm van communicatie of toelichting. Excuses lijken me hier zeker op zijn plaats. En ik hoop dat de politie het de volgende keer beter aanpakt.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Gerben

  “angstig en in verwarring”. Laten we het niet overdrijven. Gasten waren best onder de indruk van het kordate optreden. Maar beter is het als de politie meteen meldt dat het een oefening is.

 2. Willem

  Nou lees ik meerdere keren over het AT “in vol ornaat”.
  Is dat de overtreffende trap? Een AT is toch altijd en per definitie in vol ornaat?

  Overigens hebben de gasten op het terras toch leuk kunnen zien hoe zo’n actie in z’n werk gaat. Nazorg lijkt me een beetje overdreven en kunnen we beter voor échte traumatische ervaringen reserveren.

 3. [email protected]

  Laat ik voorop stellen dat wij nog niet in een politiestaat leven, dus dat zomaar doen is nog punt van discussie, immers de politie heeft zat oefeningslocaties voor dit soort spannende acties.
  Maar het zou de politie als organisatie hebben gesierd om de mensen naderhand uitleg te geven waarom deze oefening plaats vind op het terras, dan neem je veel vragen weg en eventuele trauma’s.
  Ik vind inderdaad goed dat de politie traint op actie in de samenleving, daar kun je gezien de huidige situatie niet meer omheen.

 4. stefan

  ‘zomaar binnenstormen’ mag alleen bij gerede verdenking. en dus niet bij een oefening.

 5. Hampi

  Als terras bezoeker voel ik me zwaar getraumatiseerd. Normaal kijk ik alleen naar de werkelijkheid op mijn laptop, of smart phone.. Nu kom ik eindelijk eens buiten, en moet ik dit overleven…
  Ik ga denk toch maar weer terug verhuizen naar de provincie.. het leven is hier te veel ECHT. !

 6. Arnolda

  Ik sluit mij volledig aan bij GeenStijl; we leven niet in een politiestaat en uitleg nadien geven lijkt me niet meer dan normaal.
  Tevens vraag ik mij de meerwaarde af dit op een locatie als deze, en zonder medeweten van betrokkenen, te doen. Ik kan mij voldoende andere manieren voorstellen met dezelfde effectiviteit, minus de verwarring.

 7. Jelle

  @Arnolda; ik ben benieuwd op welke manieren je doelt. Ik kan me voorstellen dat een “echte” locatie met “echte” mensen met “echte” reacties niet 123 na te bootsen valt en de politie dus af en toe buiten hun locaties moet oefenen.

 8. Berry

  Misschien moet de burgemeester de politie even tijdelijk zes maanden sluiten zodat ze het niet nog een keer doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).