VVD en CDA stellen raadsvragen over inzamelingsactie alFitrah | De Utrechtse Internet Courant VVD en CDA stellen raadsvragen over inzamelingsactie alFitrah | De Utrechtse Internet Courant

VVD en CDA stellen raadsvragen over inzamelingsactie alFitrah

VVD en CDA stellen raadsvragen over inzamelingsactie alFitrah
De alFitrah moskee in Overvecht. Foto: DUIC
VVD en CDA stellen raadsvragen over de inzamelingsactie waardoor stichting alFitrah tóch de deuren niet hoeft te sluiten. De moskee kampte de laatste tijd met achterstallige betalingen en met de 120.000 euro die tijdens een benefiet is opgehaald, kunnen ze het hoofd nog even boven water houden.

VVD en CDA stellen raadsvragen over de inzamelingsactie waardoor stichting alFitrah tóch de deuren niet hoeft te sluiten. De moskee kampte de laatste tijd met achterstallige betalingen en met de 120.000 euro die tijdens een benefiet is opgehaald, kunnen ze het hoofd nog even boven water houden.

De rechter besloot ruim twee weken geleden dat alFitrah het verschuldigde bedrag afgelopen woensdag moest betalen. Net op de valreep werd het bedrag ingezameld. De Utrechtse fracties van VVD en CDA zetten vraagtekens bij de ‘plotselinge opbrengst’. “Wij vragen het college bij de stichting aan te dringen op openheid en maximale transparantie over de herkomst van het geld”, aldus raadslid Queeny Rajkowski (VVD).

Verder vragen de partijen of er onderzoek wordt gedaan naar de herkomst van dergelijke gelden bij de stichting en wat de uitkomsten hiervan zijn. Ook maken de partijen zich zorgen over de invloed van eventuele gelden uit het Midden-Oosten. “alFitrah riep op tot het doneren van enorme sommen geld, we willen graag weten wie er nu invloed bij alFitrah heeft gekocht”, aldus CDA raadslid Marloes Metaal. De partijen vragen zich of college hun zorgen deelt.

Moskee onder vergrootglas

alFitrah ligt al geruime tijd onder een vergrootglas. Zowel de achterstallige betalingen als de onverdraagzame manier waarop de stichting zou prediken over homo’s, vrouwen en seksualiteit zijn hier de aanleiding van. Ook zou de moskee banden hebben met extremistische organisaties.

Begin september is er nog een inval gedaan in het pand in Overvecht vanwege verdachte transacties en mogelijke witwaspraktijken.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Ach ja, politieke vragen voor het politieke theater, je merkt dat de verkiezingen eraan komen, men is uit de politieke slaap wakker geschud.
  Tolerantie kan ook soms te ver gaan, en dit is het resultaat, een discutabel haat paleis met mensen die absoluut niet mee willen doen aan deze mooie maatschappij.

 2. FD

  In Duitsland inmiddels verboden
  http://www.volkskrant.nl/buitenland/duitsland-verbiedt-salafistische-groep-na-ronselen-is-strijders~a4415466/

 3. herman

  Sjeik El El heeft gewoon 100.000 euro geboden voor een broodje Mario….

 4. Berend

  Openheid en transparantie vragen heeft geen enkel nut. Dan krijg je een halve of gefabriceerde waarheid. Hun heilige schrift draagt deze mensen op om, waar nodig, ongelovigen te misleiden.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Taqiya

 5. Toine Goossens

  @ FD,

  Uw verwijzing gaat niet over alFitrah, dit is framen.

  Blijkens de inval van de FIOD wordt alFitrah verdacht van fraude, witwassen e.d. Dat is in Nederland echter geen reden om tot een verbod over te gaan. Telt u zelf eens op hoeveel Nederlandse bedrijven en organisaties de afgelopen jaren dan verboden hadden moeten worden. Wij leven in een rechtsstaat. Dat houdt gelijke behandeling in.
  Het onderzoek moet nog uitwijzen of er transacties met extremistische organisaties zijn uitgevoerd.

  De overheid heeft onderzoek verricht naar de vraag of alFitrah ronselt voor extremistische organisaties. Lees eerst de conclusie van onze burgemeester daarover.

 6. Utrecht zijn wij samen.

  @Toine Goossens 18/11/2016 – 12:49,
  Beste Toine,

  Wat mij betreft houd de bescherming van de rechtstaat op als je diezelfde rechtstaat de nek om wil draaien en zeker niet mee wil doen aan een maakbare samenleving en je jezelf door middel van een sprookjesboek erbuiten plaatst.
  Tolerantie zet aan tot intolerantie, volgens mij voorbeelden en slachtoffers hiervan in overvloed.
  In het oude Griekenland mocht je pas mee stemmen als vreemdeling, als je jezelf had bewezen om waardig mee te doen aan de Democratie, misschien een goede tip voor de heer Wilders voor een nieuw wetsontwerp.
  U bent het natuurlijk niet met mij eens …….

 7. Toine Goossens

  @ Beste persoon die mij persoonlijk kent.

  In het oude Griekenland bestond slavernij en telden vrouwen niet mee in de samenleving. De Griekse filosofen hebben als allereerste de 4 algemene deugden geformuleerd. Die waren uitsluitend voor de elite toegankelijk.

  De rest werd gediscrimineerd en geexploiteerd waar je bij stond. Inderdaad niet mijn keus.

 8. Utrecht zijn wij samen.

  @Toine Goossens 18/11/2016 – 20:38,

  Beste Toine die alles beter weet.

  Je hebt het over de Griekse periode ver voordat de fundamenten van de Democratie ontstonden, er waren meerder oudere Griekse perioden, maar dat hoef ik jou toch niet te vertellen jij weet dit immers toch al.

 9. Trol

  @Toine,

  U bent duidelijk op de hoogte van de situatie, u bent belijdend en praktiseren moslim.

 10. Toine Goossens

  @Trol,

  Moslims zullen maar wat bij zijn met uw inzicht. Ik had niet beter kunnen zeggen dat zij er volledig bij horen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).