VVD en D66 willen ook in Utrecht coronacheckpolsbandjes invoeren VVD en D66 willen ook in Utrecht coronacheckpolsbandjes invoeren

VVD en D66 willen ook in Utrecht coronacheckpolsbandjes invoeren

VVD en D66 willen ook in Utrecht coronacheckpolsbandjes invoeren
Archiefbeeld
De Utrechtse fracties van D66 en de VVD willen dat ook in Utrecht coronacheckpolsbandjes gebruikt gaan worden. Het zou horecaondernemers ontlasten en zorgen voor minder controlewachtrijen bij de horeca, stellen de partijen.

De Utrechtse fracties van D66 en de VVD willen dat ook in Utrecht coronacheckpolsbandjes gebruikt gaan worden. Het zou horecaondernemers ontlasten en zorgen voor minder controlewachtrijen bij de horeca, stellen de partijen.

In verschillende gemeenten wordt al gewerkt met horecacheckpoints en coronacheckpolsbandjes. Bezoekers van bijvoorbeeld de horeca kunnen bij een centraal punt hun coronabewijs laten scannen, waarna ze een polsbandje krijgen. De horecaondernemers hoeven op die manier dus niet meer elke gast afzonderlijk te controleren, wat zou moeten zorgen voor kortere wachttijden.

D66 en de VVD willen van het college weten hoe het in Utrecht staat met de plannen om coronacheckpolsbandjes in te voeren en de bijbehorende checkpoints neer te zetten. Ook moet uit de antwoorden van het college blijken welke locaties geschikt zijn voor het plaatsen van checkpoints, en of de checkpoints betaald kunnen worden uit het potje dat het Rijk heeft voor de financiering van de controle van coronapassen.

Sluitingstijd

De partijen kijken ook alvast vooruit naar het moment dat de verplichte sluitingstijd van 0.00 uur wordt afgeschaft. Ze verwachten dat dan een grotere toeloop van horecabezoekers ontstaat, waardoor, vooral voor de nachthoreca, wachtrijen kunnen ontstaan.

Daarom willen ze alvast van het college weten welke aanpassingen, aanvullende maatregelen en voorwaarden er tegen die tijd nodig zijn bij de checkpoints met coronapolsband.

Veiligheid

De twee partijen zeggen van horecaondernemers gehoord te hebben dat bij de deur nog weleens discussie ontstaat bij de controle van coronapassen. Ook agressie richting horecamedewerkers zou daarbij voorkomen.

D66 en VVD vragen zich daarom af wat de gemeente kan doen om ondernemers en instellingen te beschermen tegen agressie van bezoekers.

Andere branches

De politieke partijen vragen verder aandacht voor andere sectoren die coronatoegangsbewijzen moeten controleren, zoals de evenementen- en cultuursector en professionele sportwedstrijden.

Ze willen weten hoe de gemeente de financiering van het Rijk voor deze branches kan gebruiken en welke ondersteuning de gemeente die ondernemers kan bieden om de controle van de coronapassen beter te laten verlopen.

Het college heeft enkele weken de tijd om op de vragen te reageren. De VVD en D66 hebben gevraagd om de vragen uiterlijk binnen twee weken te beantwoorden.

16 Reacties

Reageren
  1. drexciya

    En niemand in deze partijen vraagt zich af, of de QR-code überhaupt een gerechtvaardigde maatregel is. Het geeft wel weer aan dat onze politici van het padje af zijn. En een polsbandje om onderscheid te maken; jullie vragen echt om een Godwin.

  2. Baliekluiver

    Naar aanleiding van het Waku Waku circus ben ik het afgelopen weekend bij 7 drukke horecazaken binnengelopen. Ik ben dubbel geprikt, heb geen klachten en ben de trotse eigenaar van een QR-code. In 4 zaken werd nergens naar gevraagd en kon ik gewoon koffie bestellen. Bij de andere 3 werd wel om een QR-code gevraagd. Daar heb ik de OR-code op de smartphone van mijn buurvrouw laten zien en dat was geen enkel probleem. Slechts in 1 geval werd om mijn ID gevraagd, die dus niet overeen kwam met de QR-code van mijn buurvrouw. Het meisje keek er vluchtig naar en vond het ‘helemaal goed’. Waku Waku zegt tenminste nog hardop dat ze zich niet aan de wet houden, de rest doet dat dus stiekem. Als burgemeester Dijksma vanaf vandaag een paar boa’s als mystery guest op pad stuurt is binnen een week de hele Utrechtse horeca gesloten. Misschien moeten D66 en VVD in het licht van de oplopende cijfers eerst eens meer aandacht gaan vragen voor handhaving van de regels?

  3. GeeWee

    Laten we hopen dat de QR-codes binnenkort weer afgeschaft worden. Ik heb iets minder horeca bezocht dan Baliekluiver maar heb de volgende score:
    1x niets gecheckt. 2x QR+ID, 2x alleen QR. Ook in de meerderheid van de gevallen dus niet volgens het boekje gecheckt.

    Toch lijkt het me niet zo’n goed idee om voor de de kosten van een polsbandjessysteem af te wentelen op de belastingbetaler. Uitbaters van (nacht)horeca kunnen m.i. zelf echt wel een tandje bijzetten. En staan er nu echt zulke enorme rijen voor de deuren van de kroegen en restaurants? Volgens mij niet.

  4. Rob H.

    @baliekluiver: Mijn ervaring is totaal anders. Vijf horeca en twee podia en een 100% score, inclusief de vraag naar ID.

  5. Jasper

    @Baliekluiver: heb 4 restaurants in de stad bezocht en nergens werd QR-code gecheckt, want niet nodig werd er gezegd. Eentje maakte ‘t wel heel bont om te zeggen, wij zijn een doorstroomlocatie. Pardon?

  6. herman

    Onvoorstelbaar!
    2 partijen die zichzelf liberaal noemen en dan alles doen om de vrijheid te beperken……

  7. Scherpschutter

    Ik weet niet hoe u met u zit, maar ik vertrouw de VVD en D66 werkelijk voor geen centimeter. ‘Ondernemers helpen’ door je bevolking polsbandjes aan te meten die je handelingsvrijheid definieren…LOL

  8. De count

    Spanje afgelopen weekend, qr code + id bij aankomst op vliegveld, daarna 4 dagen helemaal niets. Ook bij binnenkomst in NL niet

  9. Koel hoofd

    Gezien de testresultaten van @Baliekluiver, @GeeWee@ Rob H.
    zijn de coronacheckpolsbandjes met centraal checkpunt wel een goeie oplossing. Subversief gedrag zit heel diepgeworteld bij de horeca.

    Maar waarom moet de belastingbetaler daar nu weer voor opdraaien?
    Waarom kan de horeca niet samenwerken en zelf op eigen kosten checkpunten op te zetten? Alleen zij en hun bezoekers hebben er immers baat bij.

  10. Erwin

    @baliekluiver: mijn ervaring is ook totaal anders. In alles door mij bezochte zaken werd de qr-code gescand, en áls er al niet naar een id werd gevraagd stelde men controlevragen zoals geboortedag of -maand.
    Misschien bezoek je wat duisterder horecagelegenheden…? 🧟‍♂️

  11. Speak Up

    Lijkt me iets wat de horeca (als ze zichzelf verenigd krijgen, maar dat is aan henzelf) prima zelf kan regelen en niet iets waar de politiek zich mee zou moeten bemoeien. Weer tijd besteed aan vergaderen, wat ergens anders aan besteed had kunnen worden. Weer een stuk geschreven dat ook over echt iets, of iets echts had kunnen gaan.

    Er spelen wel wat belangrijkere zaken in Utrecht, Nederland of de wereld.

  12. jan

    Heerlijk toch al die politiek. De meeste horeca controleert niet of nauwelijks want zeg nou zelf: bijna niemand ziet de meerwaarde ervan in. En daarom wordt het ook weinig gecontroleerd. Je moet alleen niet zoals waku waku het in de media roepen want dan krijg je de gemeente op je dak

  13. Knuppel

    @Baliekluiver Zeven bakkies koffie op twee dagen is ook niet gezond, he. Ook daar liggen mensen voor in het ziekenhuis.

  14. Pee

    Wanneer stoppen met die onzin?

  15. Len

    Gewoon niet doen jongens, het is niet ‘grappig’ of ‘vindingrijk’, het is een ontzettende draak van een maatregel dus laten we het alsjeblieft niet normaliseren.

  16. Binnenstadbewoner

    Uitstekend en simpel initiatief. Even met een bandje zwaaien en klaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).