VVD vraagt om opheldering bij ministeries over diversiteitsplannen UU | De Utrechtse Internet Courant VVD vraagt om opheldering bij ministeries over diversiteitsplannen UU | De Utrechtse Internet Courant

VVD vraagt om opheldering bij ministeries over diversiteitsplannen UU

VVD vraagt om opheldering bij ministeries over diversiteitsplannen UU
Universiteit Utrecht - Archiefbeeld DUIC
De VVD in de Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd bij de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Integratie over de diversiteitsplannen van de Universiteit Utrecht. Tweede Kamerlid Judith Tielen vraagt zich op Twitter af: “Is de UU gek geworden?”

De VVD in de Tweede Kamer heeft om opheldering gevraagd bij de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Integratie over de diversiteitsplannen van de Universiteit Utrecht. Tweede Kamerlid Judith Tielen vraagt zich op Twitter af: “Is de UU gek geworden?”

Een projectplan van de Universiteit Utrecht (UU) om de diversiteit op de instelling te vergroten doet enige stof opwaaien. In het plan worden enkele suggesties en observaties aangehaald die ‘breed zouden leven binnen de instelling’.

Zo zouden studentenverenigingen te wit zijn, moeten er niet alleen christelijke feestdagen worden genoemd, moet er ook halal-voedsel geserveerd gaan worden doet iemand de suggestie ven gebedsruimtes met aparte ingangen voor mannen en vrouwen. De aangehaalde suggesties en observaties vormen maar een beperkt onderdeel van het hele plan en zouden volgens de universiteit slechts ter inspiratie zijn.

Met het document wil de UU de komende twee jaar werk maken van een meer diverse instroom, waarbij allereerst per opleiding in kaart wordt gebracht hoe de studentsamenstelling nu is, wat wenselijk zou zijn en welke aanpak daarvoor nodig is. Opleidingen en studentenverenigingen zouden zich moeten inzetten om de ‘gewenste studentenpopulaties’ aan te trekken. De UU wil namelijk een meer diverse studentenpopulatie.

Discussie

Een artikel van de Telegraaf leidde tot kritiek op de instelling, waarna de UU reageerde dat het verhaal van de krant de kern van de aanpak mist.

De VVD in de Tweede Kamer mengt zich nu ook in de discussie. Tweede Kamerlid Judith Tielen vraagt zich op Twitter af: “Is de Universiteit Utrecht gek geworden of hebben per ongeluk een creatieve brainstorm met een rapport verwisseld?”

Tielen vraagt daarom om opheldering bij de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Integratie. Zo vraagt ze zich af of de ministers het met haar eens zijn dat de eerder genoemde maatregelen weinig te doen hebben met kwaliteit van onderwijs.

8 Reacties

Reageren
 1. Ihsan

  Als ze aparte ingangen voor vrouwen en mannen gaan aanleggen moet de universiteit gewoon direct worden gesloten wegens sexe-discriminatie. In plaats van halal-voedsel is er juist steeds meer vraag naar ethisch verantwoord eten: minder in plaats van meer vlees dus! En in plaats van wrede dieronvriendelijke “feesten” als het Offerfeest te erkennen, schaf je gewoon alle religieuze feestdagen af en erken belangrijke seculiere waarden waar onze maatschappij op is gebouwd. Vier bijvoorbeeld een ‘dag van gelijkwaardigheid’ of geef studenten vrij op verkiezingsdagen om opkomst en debat te stimuleren. Benader aub niet alles vanuit religie, want dat doen jongeren ook steeds minder (ja, ook jongeren met een islamitische achtergrond). Ook lees ik dat “Vertel eens, hoe denk je over” een vraagstelling zou zijn waarmee mensen uit andere culturen niet overweg kunnen. Dit is simpelweg racisme van lage verwachtingen. Denken dat iemand wegens zijn afkomst geen eigen mening zou kunnen vormen Dat is gewoonweg beledigend. Kan de Universiteit eindelijk eens ophouden met hokjesdenken?

 2. Wouter

  Dit is een mooi voorbeeld van hoe nieuws dus tegenwoordig werkt. Het begint met een intern projectplan waarin een opdracht wordt geformuleerd wat inhoudelijk eigenlijk vrij weinig zegt of voorschrijft.

  In de bijlage wordt een aantal zaken benoemd die in de aanloop naar het projectplan ter sprake zijn gekomen in o.a. brainstorms en gesprekken met studenten, zonder dat er ook maar een uitspraak gedaan wordt in hoeverre daar iets mee gaat gebeuren.

  Vervolgens gaat iemand met dat plan, al dan niet direct, naar de Telegraaf en worden die punten uit de bijlage als ware het reeds voorgenomen besluiten van de UU gepresenteerd met daaraan allerlei conclusies verbonden die nergens terug te vinden zijn in het rapport. Uiteraard gevolgd door allerlei commotie op social media waarin de UU van alles verweten wordt.

  Er valt een prima discussie te voeren over het belang van diversiteit binnen de universiteit, daar kun je met goed recht van alles van vinden. Ik hoop dan ookdat Judith Tielen zich op die discussie richt en niet meegaat in de m.i. grove vertekening van zaken die nu vanuit allerlei hoeken de media in geslingerd wordt. Het begint anders akelig veel op ‘fake news’ te lijken, hoe naargeestig ik die term ook vind.

 3. Piet

  Tjonge als zelfs een kamerlid zich al niet meer in de materie verdiept gaat het wel mis met deze maatschappij. Dat een PVV’er hierover gaat lopen roeptoeteren maar van de VVD verwacht je toch dat men eerst de feiten tot zich neemt voordat men een oordeel velt. Dus lees niet het fakenews artikel van de telegraaf maar bel de woordvoerder van de UU en vraag hoe het nu daadwerkelijk in elkaar steekt.

 4. @UtrechtseSjoerd

  Voor verder meningsvorming is het ook wel goed om commentaar vanuit de UU te lezen.

  https://dub.uu.nl/nl/nieuws/uu-onder-vuur-vanwege-projectplan-diversiteit-universiteit-van-het-padje-af

 5. Martin

  Piet en Wouter hebben het prima verwoord. Ik schrik ervan dat Judith Tielen, die ik ken als verstandige vrouw kamervragen stelt ipv zich eerst zelf te verdiepen in het rapport. Meegaan met negatieve beeldvorming en profileringsdrang. Echt jammer.

 6. Reindert

  UU wil gelijkheid bevorderen door racisme en seksisme tegen blanken en mannen in te voeren. Gelijkheid door middel van ongelijkheid.
  Deze kwaadaardigheid wordt mogelijk gemaakt doordat links denkt dat gelijkheid van uitkomst te verenigen is met rechtvaardigheid maar dit is uiteraard niet het geval.

 7. Angelique

  Diversiteit zou geen doel op zich moeten zijn. Onderwijs wel. Diervriendelijk zijn trouwens ook, echt halal vlees betekent onverdoofd slachten.

 8. Jeroen

  Nee Reindert, lees het rapport nou eerst eens voordat je gaat roeptoeteren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).