VVD wil ‘Berlijnse Muur-achtige gevoel’ van Achter Clarenburg weghalen | De Utrechtse Internet Courant VVD wil ‘Berlijnse Muur-achtige gevoel’ van Achter Clarenburg weghalen | De Utrechtse Internet Courant

VVD wil ‘Berlijnse Muur-achtige gevoel’ van Achter Clarenburg weghalen

VVD wil ‘Berlijnse Muur-achtige gevoel’ van Achter Clarenburg weghalen
Achter Clarenburg. Foto: DUIC / Nienke Kamphuis
VVD’er Lex van Eijndhoven stelt morgen vragen aan het college over Achter Clarenburg, wat volgens hem op dit moment ‘de ongezellige entree van onze binnenstad’ is. Aan de kant van Hoog Catharijne zijn vanwege werkzaamheden de gevels bedekt met houten platen.

VVD’er Lex van Eijndhoven stelt morgen vragen aan het college over Achter Clarenburg, wat volgens hem op dit moment ‘de ongezellige entree van onze binnenstad’ is. Aan de kant van Hoog Catharijne zijn vanwege werkzaamheden de gevels bedekt met houten platen.

Aan de andere kant van de straat zitten allerlei winkels en horecagelegenheden. De ondernemers zijn volgens Van Eijndhoven niet blij met de aanblik van de overkant. “Ze vinden het er ongezellig uitzien. Dat is natuurlijk ook zo. Er wordt niets gedaan om het Berlijnse Muur-achtige gevoel weg te halen”, licht hij toe.

Van Eijndhoven geeft aan dat het probleem makkelijk te verhelpen is. “Een beetje sfeerverlichting, zoals in andere winkelstraten vaak gedaan wordt, kan al heel wat helpen”, vertelt hij. “Als er maar iets van aankleding komt. De ondernemers hebben hier goede ideeën over, die kunnen dan ook goed bijdragen aan een oplossing.”

Een andere klacht van ondernemers uit de straat, is dat er veel fietsen staan tegen de houten platen. “Dan snap ik dat je je als voetganger niet echt welkom voelt. Een beetje extra handhaving, om wat aan al die fietsen te doen, kan geen kwaad”, aldus Van Eijndhoven.

10 Reacties

Reageren
 1. Tja

  Slimme mensen verkiezen al jaren de Mariaplaats als entree van de stad. Dat adviseer ik mijn bezoek ook altijd. Heb je tenminste een leuke binnenkomer een leuk dagje uit.

  Als dadelijk de trappen vanuit de Moreelseburg er eindelijk liggen. Liefst eerder dan over die paar jaar> ik denk dat het zich loont dat wij als burgers eens een rechtszaak daarover gaan aanpsannen, zullen de meeste mensen via Mariaplaats gaan. De verstandige tenminste. Misschien dat HC dan wel ooit nog veder leeg komt te staan en misschien wel failliet gaat. Aan die leegstaand gaan we niks doen want het zou zo goed zijn voor de stad als dit gebeurd. Er moet soms eerst iets, wellichts negatiefs gebeuren, om vanuit daar iets te laten opbloeien. Kan niet wachten tot dit groeiende gezwel definitiefg verwijderd wordt.

 2. Lez

  Als die winkels en ondernemers het er zo ongezellig uit vinden zien dan hangen ze toch zelf lekker sfeerverlichting op? Doen de winkeliers op andere plekken ook. Of pak een emmertje verf en sla lekker aan het kliederen. Juist van de VVD verwacht ik dat wat eigen initiatief wordt gestimuleerd.

  @tja: ga eens mee op rondleiding over de verbouwing van de binnenstad (iedere maand op zaterdag vanaf het Stadskantoor). Dan hoor je hoor je hoe HC er straks uit komt te zien. Dat is een wereld van verschil met hoe we het kennen.

 3. Wim

  Wat een dom commentaar wederom over het leegstaan van HoogCatherijnen.
  Het is een van de drukste winkelcenttra vol in ontwikkeling. wat voortvarend wordt aangepakt.
  Als het aan onze politiek vrienden was overgelaten was er niets gebeurd dan een treurig armoedig centrum wat ook de oorzaak 40 jaar geleden toen het eertset HoogCatherijne werd ingericht de gemeente investeerde zeer weinig en koos altijd voor de goedkope oplossingen.
  Zie wat is gebeurt ook in Niuewegein oorspronkelijk een armoede winkelcentrum dat na 30 jaar geheel herbouwd moest worden wat dus extra heeft gekost.
  Die schuttingen gaan zeer binnekort kort weg dus VVD probeer nu niet te scoren was daar eerder meegekomen met funding, ben je trouwens al door de garage van vreeburg naar buiten gekomen??
  Misschien had dat op de schutting gemoten , maar daar zal wel een heel vergunning circus overheen moeten gaan.

 4. gerben

  Schutting bij HC is vandaag weg ! Liep net langs, men was druk bezig. De panden aan de overzijde staan nog wel in de “schuttingen”.

 5. Tja

  @ Lez

  Ik weet hoe HC eruit gaat zien.

  Ik ken de bedriegende renders.

  Daarnaast zie ik wat men bouwkundig aan het doen is.

  Ik hoef me niet te laten ompraten door zogenaamd enthousiaste gidsen die marketingverhaaltjes houden.

  Daarnaast zie ik dat men vast blijf houden aan de verkeerde jaren zeventig principes die het ding in de eerste plaats zo verschikkelijk gemaakt hebben. Namelijk overkluzingen van wegen van 3 voetbalvelden breed, alles zich op plus 1 niveau laten afspelen> tegen de uitslag van het referendum in, vele hoeken en duistere onderdoorgangen. Men wil als het ware weer een soort van stad in zichzelf bouwen die in zichzelf gekeerd is als concurrent van het al aanwezige echte centrum. Men zoekt de verbinding niet. Utrecht heeft al een echt centrum, al heel erg lang. Een overdekt winkelcentrum heeft het helemaal niet nodig.

  @ Wim

  Zo, een aanhenager van de oorsponkelijke Hoog Catherijne ideeën. Jij moet toch echt wel onder een hele dikke steen hebben geleefd de laatste veertig jaar geloof ik. Wat boeit mij het dat winkels in Hoog Catherijne omzet draaien. Wat mij iets interessert is dat het hele gebouwencomplex een gezwel in de stad is gebleken, ruimtelijk klopt en past het niet. Het heeft sociale onveiligheid in de hand gewerkt door verkeerde bouwkundige principes als uitgangspunt te nemen. DE JUNKENPROBLEMATIEK, OVERVALLEN en AANRADNINGEN EN VERKRACHTINGEN, veroorzaakt door duistere hoekjes. De overdekte groentenmarkt is volledig mislukt door verkeerde bouwkundige principes toe te passen. Daarnaast is het hele complex niet duurzaam gebleken. Veertig jaar vind ik heel kort. Mijn ouders hebben hun huis betrokken en verbouwd veertig jaar geleden, om het overigens weer in originele jaren dertig staat terug te brengen, ja, zij waren een van de eersten die dat weer deden en dat huis is daarna , op wat likjes verf, nooit meer aangeraakt. Zo kort is veertig jaar. Hier moet iets na veretig jaar al aangepakt en herbouwd worden, Het complex is dus compleet niet vanuit een vooruitziende blik of vanuit een vergzeicht gebouwd.

  Utrechters, wat nu zo erg is, en je ziet het eigenlijk al aan de reacties van een een Wim en een Lez hier en je ziet het eigenlijk ook aan de besluitvorming achter de schermen. De mensen die ons het oorspronkelijke Hoog Catherijne hebben gegeven, zijn dezelfde mensen die ons het CU project geven en het vernieuwde Hoog Catherijne aan het geven zijn. Het zijn mensen die vanuit dezelfde verwerpelijke ideeën achter de schermen aan de touwtjes aan het trekken zijn. Daarom wordt Hoog Catherijne 2 ook precies hetzelfde.

  Wim refereert aan het winjelcentrum in Nieuwegein, ook volgens dezelfde uitganspunten gebouwd. Dat moest ook na dertig jaar aangepakt worden, net als Hoog Catherijne na veertig jaar en beiden moeten over een aantal jaar ook weer aangepakt worden. Het is fastfood archictectuur en fastfood planvorming. Even goed voor de hele snelle bevrediging, maar op de lange termijn heb je er niets aan.

  Het klopt niet en het deugt niet. Dat voel je aan je klompen aan.

  Dan nog iets Wim,. De projectontwikkelaar, aannemer en gemeente zijn verantwoordelijk voor zo’n houten gevel. Niet de ondernemers die alleen maar overlast hebben. Een beetje de zaken omdraaien niet? Die hadden in de eerste plaats al kunnen bedenken dat zo’n kale wand niet echt lekker oogt voor het aangezicht van de straat.

  Ik ben tenminste zo respectvol om commentaar van anderen niet als dom weg te zetten. Wat voor gesprek en wat voor dialoog voer je dan?

 6. Franz Riesenschwanz

  Berlijnse muur-achtig gevoel? Bij een houten schutting?

  Als ik op het Vredenburg loop krijg ik sowieso vaak een Alexanderplatz-gevoel, daarin kan ik me wel vinden in de vergelijking.

 7. Sam

  Met z’n allen inleggen, paar graffiti artiesten inhuren, klaar 😉

 8. Mia Amram

  Ondernemers op Achter Clarenburg hebben keer op keer overlast van de werkzaamheden van HC. Vooral het geblunder aan de Warmte Koude opslaginstallatie voor het nieuwe HC. Als winkeliers zijn we de dupe van het telkens maar weer openbreken van de straat, bouwhekken voor de deur en fietsen die de boel dan helemaal onbereikbaar maken. Lex van Eyndhoven, ga jij je sterk maken voor compensatie voor de winkeliers?? Dit valt allemaal niet meer onder normaal ondernemersrisico.

 9. maria

  ook ik moet helaas zeggen dat het geen pretje is om de stad te bezoeken . en vooral dat het nog jaren gaat duren. Natuurlijk begrijpt iedereen dat het een hele klus is maar het zou toch wat kunnen opleuken zolang de troep er nog is. Vooral voor de middenstand erg triest!!!! veel mensen laten de stad liggen en gaan liever buiten de stad hun boodschappen dien. En de hoge parkeertarieven!!!! en ja overal fietsen ze parkeren zelfs naast een gratis fietsenstalling ! ik als utrechtse moest 1 1keer in de week de dom zien maar ook ik haak af!

 10. Julia

  Nu te zien in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28; Tekeningen van Utrecht uit de 20e eeuw. Kun je met eigen ogen zien wat er de laatste 100 jaar aan prachtigs is gesloopt voor o.a. het drama HC.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).