Uit signalen die bij de lokale fractie van de VVD zijn binnengekomen zou blijken dat boa’s in Utrecht minder verdienen dat in andere Nederlandse gemeenten. De partij zegt zich te ‘verbazen’ over dit verschil en vraagt het college om opheldering.
De VVD heeft vernomen dat boa’s vanwege het inkomensverschil minder graag in Utrecht werken. “In Utrecht starten beginnende boa’s in schaal 5, waarna ze door kunnen groeien naar schaal 6 en verder. In veel andere (omliggende) gemeentes starten beginnende boa’s echter in schaal 6 en kunnen zij doorgroeien naar schaal 7 en verder”, schrijft Tess Meerding van de VVD.
Omdat het takenpakket van Utrechtse boa’s anders zou zijn ingericht verdienen zij minder, maar daarbij is volgens de VVD geen rekening gehouden met andere factoren die het werk zwaarder maken. Zo zou een boa in Woerden meer verdienen omdat het takenpakket op papier groter is, “terwijl een boa in Utrecht vaak zwaarder werk doet”, aldus Meerding.
De VVD zegt zich te verbazen over dit verschil en roept het college op de boa’s goed te betalen. “In ieder geval minimaal gelijk aan andere gemeentes.”
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
6 Reacties
ReagerenBoa’s die in schaal 7 zouden zitten?!?! Dat is dezelfde schaal als een hoofdagent. Me dunkt dat een hoofdagent een zwaarder takenpakket heeft dan een boa.
Ergo: schaal 6 is prima als maximum.
@Wil: mijn conclusie is dan eerder dat we (hoofd)agenten ook niet goed betalen.
@ Wil: je kletst maar wat. Politie hebben elk een eigen jcao met eigen loonschalen en voorwaarden.
@binnenstadbewoner: je hebt helemaal gelijk.
Boa’s in schaal 7 starten bij 2200 en eindigen bij ongeveer 3300 euro (11 treden).
De politieschaal 7 heeft 3 treden extra waardoor een hoofdagent door kan groeien naar 3600 (zie barp).
Dus die verdient net wat meer aan het einde van z’n schaal. Maar minimaal.
Het is wellicht zaak dat eerst het jaarlijkse verslag van de politie Utrecht beschikbaar komt, zodat we weer kunnen gaan vergelijke met andere soortgelijke randstadgemeenten zodat we de prestaties kunnen gaan vergelijken. Dit vanwege het feit dat Utrecht landelijk 2e staat, ná Amsterdam, qua vluchtende jonge gezinnen.
De BOA’s uit Utrecht draaien meerdere Pilots namens het OM. Voor deze pilots ontvangt de gemeente goede vergoedingen van het OM. Dit verhoogd de werkdruk voor de Boa’s. Verder wordt er in Utrecht 3 diensten gedraaid (24/7).
Dit alles wordt niet meegenomen in het salaris. Verder is het heel beperkt mogelijk om door te groeien naar schaal 7 of hoger. Je hebt boa’s met 10 jaar ervaring of meer die al jaren in schaal 6 trede 11 zitten en geen kans maken om naar schaal 7 te gaan omdat ze te “oud”zijn.
Het takenpakket van de boa’s is de laatste 10 jaar enorm toegenomen en de eisen om de bevoegdheden te behouden ( ca 100-120 uur per jaar aan cursussen en studie ) worden steeds zwaarder.