Waarom stemt D66 nu toch tegen voorstel om snel te bouwen in polder Rijnenburg? Waarom stemt D66 nu toch tegen voorstel om snel te bouwen in polder Rijnenburg?

Waarom stemt D66 nu toch tegen voorstel om snel te bouwen in polder Rijnenburg?

Waarom stemt D66 nu toch tegen voorstel om snel te bouwen in polder Rijnenburg?
Archieffoto gemeenteraad Utrecht.
De fractie van D66 in Utrecht heeft donderdag niet ingestemd met een zogenoemd amendement om sneller huizen te gaan bouwen in polder Rijnenburg. Dat lijkt een opvallende keuze, omdat de partij juist deze week liet weten van mening te zijn veranderd en wél voorstander te zijn van snel bouwen in de polder. Waarom stemt de partij dan nu weer tegen?

De fractie van D66 in Utrecht heeft donderdag niet ingestemd met een zogenoemd amendement om sneller huizen te gaan bouwen in polder Rijnenburg. Dat lijkt een opvallende keuze, omdat de partij juist deze week liet weten van mening te zijn veranderd en wél voorstander te zijn van snel bouwen in de polder. Waarom stemt de partij dan nu weer tegen?

Eerst even een korte uitleg; op donderdag werd er in de gemeenteraad gesproken over een uitgebreid document met de naam Integraal Ruimtelijk Perspectief. In dit plan wordt samen met andere gemeentes in de regio vooruitgekeken naar Utrecht in 2040. Het is een soort visie op de groei van de regio, met thema’s als wonen, werken, mobiliteit, groen, water en gezondheid. In dat plan staan ook een aantal dingen over het gebied Rijnenburg, waaronder dat er niet gebouwd gaat worden vóór 2035.

Het bouwen van huizen in polder Rijnenburg is een heet hangijzer. Opvallend is vooral de wijziging van het standpunt van D66. Tot voor kort waren ze, net als coalitiegenoot GroenLinks, geen voorstander van snel bouwen in de polder. Het gebied moest gebruikt worden voor het opwekken van duurzame energie en huizen moesten vooral eerst in de bestaande stad gebouwd worden. D66 maakte vorige week bekend van standpunt te veranderen en toch snel huizen te willen bouwen in de polder, samen met de opwekking van duurzame energie.

Amendement

En toen werd er vandaag dus gesproken over het Integraal Ruimtelijk Perspectief en dat was voor een aantal partijen reden om een zogenoemd amendement in te dienen. Hiermee kunnen ze het gemeentebestuur oproepen om het plan te wijzigen. Een van die voorstellen luidde: “Vanwege de nijpende situatie op de woningmarkt de wens uit te spreken om zo snel mogelijk te starten met woningbouw in Rijnenburg.” En het Integraal Ruimtelijk Perspectief zo aan te passen dat ‘daarin de wens wordt verwerkt om voor 2027 te starten met de bouw van de eerste woningen in Rijnenburg’.

Nu D66 toch snel huizen wil bouwen in Rijnenburg zou het logisch lijken dat de partij voor zou stemmen. Doordat VVD, CDA, Stadsbelang Utrecht, PVV, PvdA, DENK en Student en Starter het amendement ook steunen, zou er met D66 een meerderheid zijn. Maar die kwam er niet. D66 stemde tegen.

Raadslid Susanne Schilderman legt uit: “In de folder die we recent hebben verspreid is duidelijk te zien waar we wat betreft polder Rijnenburg voor staan, dat is woningbouw, een energielandschap, een roeibaan en goed openbaar vervoer. Maar wij denken niet dat een amendement op de IRP (Integraal Ruimtelijk Perspectief, red.) op dit moment de juiste strategie is. Daarbij is het nu in deze coalitieperiode ook niet het moment om onze positie te veranderen.” Daarmee doelt Schilderman op het feit dat GroenLinks, ChristenUnie en D66 samen in de coalitie zitten, en daar is eerder besproken dat er voorlopig geen woningbouw plaatsvindt in Rijnenburg. Schilderman: “Maar onze positie in deze discussie na maart mag duidelijk zijn.” In maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en dan kunnen de onderhandelingen over dit soort onderwerpen opnieuw beginnen.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Omdat ze op een populistische manier stemmen willen winnen met waardeloze plannen die het goed doen bij de onderbuik.

 2. Nina

  Heeft de Utrechtse gemeenteraad hier wel zelf iets over heeft te zeggen?

  Dit kan tot ook vanuit het kabinet of de Tweede Kamer worden opgelegd?

 3. Scherpschutter

  Ja ja. We begrepen het al. Het was een links-populistisch verkiezingsstuntje. Voor woningbouw ben je bij D66 aan het verkeerde adres. Loud and clear.

 4. Don

  Gek he dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek. D66 geen peil op te trekken volstrekt onbetrouwbaar. Binnenkort verkiezingen.

 5. Speak Upje

  De landelijke overheid heeft (zeker in het nieuwe coaltieakkoord) de regie over woningbouwprojecten weer naar zich toegetrokken, net als vroeger, omdat zowel gemeenten als provincies vanwege te veel belangenspelletjes er een potje van maakten. De gemeente en provincie Utrecht kunnen dus heel simpel overruled worden. Als de nieuwe minister (ook al is dat een flapdrol) besluit in Rijnenburg te gaan bouwen, dat gebeurd dat, even afwachtende de eventuele bezwaarprocedures, gewoon.

 6. Baliekluiver

  Met andere woorden: de onderhandelingen zijn dus al begonnen!

 7. Herman

  D66 is DE draaikontpartij van Nederland.
  Zo zijn ze als liberalen ook grootste voorstander van de QR pas…..

 8. Paul

  Windmolens en huizen gaan niet samen.
  Deze hoge windmolens passen beter bij de A2 middenberm. Plaats ze daar tot Amsterdam.
  En niet vlak naast de stad, maar daar waar al geluids hinder is.

 9. [email protected] 🤔

  Durk66 is een draaikonten partij geworden die mee waait met alle windrichtingen, behalve de goede.
  Echt jammer van deze ooit zo oprechte partij,die vernieuwing moest brengen in het politieke landschap.

 10. Woningnood

  Hopelijk toont de overheid door aanwijzing meer rugge graat, 2035 is te laat om te beginnen !

 11. JdV

  Ach, niks mis mee dat een partij vlak voor de verkiezingen laat zien hoe onbetrouwbaar ze zijn. Dan kan achteraf niemand die ondanks dit gedraai toch op ze stemt achteraf nooit meer klagen.

 12. Arjan Verhoeven

  Volgens Wikipedia was dualisme ook een kroonjuweel van D’66. Enfin.

 13. Cor Nelis

  Op deze manier verliest iedereen toch zijn vertrouwen in de politiek, zowel landelijk als lokaal! Wat een draaikonterij, dit is toch niet te geloven. Laat woningzoekenden maar weer lekker in de kou staan. Er zijn vast geen gemeenteraadsleden die al jaren wachten op een betaalbare huurwoning of een leuk koophuis dat groter is als de in aanbouw zijnde appartementen op postzegelformaat!

 14. Anoniem

  Ik zie hier geen bewijs voor draaien of onbetrouwbaarheid.

  D66 houdt zich aan de afspraak die in de coalitie gemaakt is.

  Begin deze week hebben ze aangegeven dat ze hopen daar na de verkiezingen verandering in te kunnen brengen.

  Nu worden ze door dat amendement gedwongen te kiezen tussen twee kwaden.

  Die eerste afspraak niet nakomen kan het na de verkiezingen moeilijker maken weer in een coalitie terecht te komen.

  Nu tegenstemmen maakt denk ik niet heel veel uit voor een eventuele tijdslijn van bouwen in Rijnenburg (het amendement heeft het over het uitspreken van de wens te starten voor 2027, niet over een deadline voor beginnen met bouwen, en dat ook nog eens _in_ overleg met de andere betrokken gemeenten. Die zouden het dus ook nog eens moeten worden met die wijziging)

  Mogelijk is dat amendement ook alleen maar ingediend omdat D66 dat standpunt gepubliceerd had. Dat is politiek.

  Ik denk dat het dus eerder dom was om hun standpunt over Rijnenburg vlak voor deze vergadering naar buiten te brengen dan dat ze draaien of onbetrouwbaar zijn.

 15. Marcel

  Ik heb een slogan voor de SBU ( Stads Belang Utrecht ) Voor de komende verkiezingen.
  Zet de landelijke politiek voor paal, stem lokaal.
  Landelijk politieke partijen zijn onbetrouwbaar en we kunnen ze echt in Utrecht is een keer laten zien dat Utrechters, mensen, prioriteit bij bouwen hebben. Bouwen, wonen, veiligheid staan bij mij bovenaan. Ik wil stemmen maar niet meer landelijke partijen die zich steeds conformeren aan landelijke politiek gedoe. Dit gedoe van D66 laat zien hoe ingewikkeld zij het maken. Na de verkiezingen gaan ze het anders doen? Te belachelijk voor woorden. En aub Duic censureert u mij niet weg?

 16. Wim Vreeswijk

  D66 is met dit politiek gezwabber duidelijk van het padje af.

 17. Wim

  Dump66 bij de verkiezingen.
  Het niet nu al onderschrijven van een nieuwe vieze voor na de verkiezingen is een teken van onbetrouwbaarheid

 18. Rob

  Gezien deze draaikonterij geloof ik niet, dat er nog iemand uit Veldhuizen op D66 gaat stemmen. Wat een losers.

 19. W

  Wat een laffe partij is D66 toch.
  Lees stuk AD vanmorgen in Utrechtkatern! Daarin staat zelfs dat D66 tot 2035! geen woningen Rijnenburg wilde bouwen.
  Ze hadden lef getoond als ze destijds niet in een college gestapt waren met Groen Links, maar andere partijen opgezocht hadden. Partijen zoals PvdA, CDA en VVD, die vanaf het begin wél willen bouwen polder Rijnenburg. Dan hadden die senioren waarschijnlijk ook hun woningen in de buurt -zoals destijds De Plantage(Amsterdamsestraatweg)- kunnen verwachten! Wat een geweldig project was/is dat!
  Op dit moment wordt er bijna alleen maar voor yuppen gebouwd en nauwelijks fatsoenlijke sociale- en senioren woningbouw!
  Eeuwig zonde voor ons Utrechters.

 20. Anne Marie ten Berge

  Volgens mij kan met politieke draaikonterij goedkope energie opgewekt worden. Hoe de wind ook staat, de politieke molen draait!

 21. Marcel

  Mag ik weten waarom u mij hebt geblokt voor mijn inzending?

 22. Rob H.

  Niet zo genuanceerd Anoniem, dat kan de rechtse onderbuik hier helemaal niet aan.

 23. Nina

  Ieder huis staat op een voormalig stukje natuur of weiland.

  Er is een groot woningtekort en dit loopt steeds verder op, dus graag snel woningen bouwen in Polder Rijnenburg of op een ander weiland i.p.v. de stad onleefbaar te maken door te blijven verdichten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).