Wethouder Jongerius treedt af: “Ik ben effectiever buiten dan binnen het politieke speelveld” | De Utrechtse Internet Courant Wethouder Jongerius treedt af: “Ik ben effectiever buiten dan binnen het politieke speelveld” | De Utrechtse Internet Courant

Wethouder Jongerius treedt af: “Ik ben effectiever buiten dan binnen het politieke speelveld”

Wethouder Jongerius treedt af: “Ik ben effectiever buiten dan binnen het politieke speelveld”
Wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks) van Zorg, Welzijn en Cultuur verlaat per direct de Utrechtse politiek. Ze houdt niet van de politieke spelletjes die gespeeld worden.

Wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks) van Zorg, Welzijn en Cultuur verlaat per direct de Utrechtse politiek. Ze houdt niet van de politieke spelletjes die gespeeld worden.

“Het openlijk mogen twijfelen, de tijd nemen en krijgen om nuances en alternatieven te kunnen afwegen is in mijn ervaring een krachtig middel om te komen tot kwalitatief goede en succesvolle resultaten,” vertelt de ex-wethouder in een brief aan de gemeenteraad. “Het feit dat dit in de politieke arena niet altijd mogelijk of gewenst is, doorkruist mijn bestuursstijl.”

De afgelopen anderhalf jaar heeft Jongerius zich gericht op de portefeuilles cultuur, wijkgericht werken, participatie, welzijn, maatschappelijke opvang, zorg en de opvang en begeleiding van de vluchtelingen.

Jongerius: “In mei 2014 heb ik een risico genomen door in te gaan op een verzoek van GroenLinks om mij kandidaat te stellen als wethouder. Een rol als politiek bestuurder was voor mij nieuw.” Het ‘Utrecht maken we samen’ beviel Jongerius tot op zekere hoogte goed. “Bij deze bestuursstijl hoort evenwel ook dat behaalde successen gedeeld worden met iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Consequentie hiervan is, dat dit ten koste gaat van de profilering van mij als wethouder en van die van mijn partij. Deze profilering is wel wat van mij als wethouder gevraagd wordt als onderdeel van een andere manier van politiek bedrijven. Mijn conclusie na 1,5 jaar is derhalve dat ik effectiever kan zijn buiten dan binnen dit politieke speelveld. Dat is voor mij de reden om mijn ontslag aan te bieden aan de gemeenteraad en per direct mijn taken neer te leggen.”

Zelfreflectie

Volgens fractievoorzitter van GroenLinks, Heleen de Boer, getuigt de beslissing van veel moed die je in de politiek maar zelden tegenkomt. “Margriet Jongerius constateert dat haar bestuursstijl niet matcht met de manier waarop in Utrecht politiek bedreven wordt en dat ze daardoor buiten de politieke arena effectiever kan zijn dan als wethouder van Utrecht. Er is veel moed en zelfreflectie voor nodig om op die manier naar jezelf en je omgeving te kijken. Wij kunnen de beslissing van Margriet dan ook alleen maar respecteren.”

15 Reacties

Reageren
 1. Marc

  Jammer; zo te lezen hebben juist méér personen zoals Magriet nodig in de politiek, en niet minder.

  “Het openlijk mogen twijfelen, de tijd nemen en krijgen om nuances en alternatieven te kunnen afwegen” en “behaalde successen gedeeld worden met iedereen die hieraan heeft bijgedragen.”. Als dat allemaal niet kan, waar zijn we dan met z’n allen mee bezig?

 2. Albert de Vos

  Zucht….

 3. Joep

  Wat een vaag verbloemend verhaal van Jongerius. Begrijp ik nu goed dat ze een probleem heeft met GL ? En dat Heleen de Boer vervolgens vol lof spreekt over de ex-wethouder ?
  Of is er toch iets heel anders aan de hand ?

 4. cico

  Ik heb in de wandelgangen begrepen dat haar ‘bestuurdersstijl’ vooral erg passief en afwachtend was terwijl er op cultureel gebied van alles aan de hand is in de stad. Maar goed, dat is ook roddel en achterklap

 5. BramD

  Ik hoop wel dat ze geen gebruik maakt van haar recht op een uitkering…

 6. bovverboy

  De volledige tekst van de brief is te vinden op: http://www.scribd.com/doc/289068765/Brief-van-Jongerius

  Jongerius lijkt zich daarin voortdurend tegen te spreken en de werkelijke reden van haar vertrek te verbloemen.

 7. utrechtse vogel

  “In mei 2014 heb ik een risico genomen door in te gaan op een verzoek van GroenLinks om mij kandidaat te stellen als wethouder.”

  Wat een merkwaardige en egocentrische eerste zin van die brief. Hoezo heeft zij een risico gelopen? Het lijkt me dat de stad Utrecht een risico heeft gelopen om haar aan te stellen als iemand die kennelijk niet geschikt was als wethouder. Daarna veel wollige taal over ‘de schouders er onder zetten’ en ‘samenwerken met open vizier’, maar er wel acuut vandoor gaan na amper 18 maanden gewerkt te hebben.

  Excuses lijken me op z’n plaats.

 8. Kees Cornelder

  If you cannot stand the heath, please do NOT join the kitchen luidt een Amerikaans gezegde.
  Dus waarom heeft mevrouw ooit de gebruikelijke hitte van het openbaar bestuur opgezocht?

  En komt GL weer met iets merkwaardigs op de proppen als kandidaat-wethouder?
  Die partij heeft er hier nogal een handje van om ongeschikte lui in Utrecht’s B&W te dumpen.

 9. Wilko

  Wat een zure reacties hier zeg. Ze komt er achter dat ze niet geschikt is als wethouder en besluit af te treden. Hoeveel eikels blijven niet zitten om geld te krijgen?

  En het spreekwoord luid: if you can’t stand the heat get out of the kitchen.

  Dat is precies wat ze gedaan heeft.

 10. Joop

  Het is GL, dus moet het afgezeken worden.

 11. kees van oosten

  Volgens fractievoorzitter van GroenLinks, Heleen de Boer, getuigt de beslissing van veel moed die je in de politiek maar zelden tegenkomt.

  Ik kan in de beslissing om ontslag te nemen enkele dagen voordat je je beleid moet verdedigen niet veel moedigs zien.

 12. Toine Goossens

  Een hartstikke open en eerlijke brief. Voor wie niet teveel tekst wil lezen, begin bij alinea 3.

  Zelden stellen bestuurders zich kwetsbaar op. Dit is een schoolvoorbeeld.

  Citaat:
  ´Dilemma’s, verschillen in (politieke) belangen en verschillen in normen en waarden onderling bespreekbaar en overbrugbaar maken, dat is mijn kracht.´

  Blijkbaar is dat niet aan de huidige Utrechtse politici besteed. Ik zal hier het gebrek aan integriteit en kwaliteit van de gemeentelijk besluitvorming nog vaak aan de orde moeten stellen.

  De brief is via de NRC te lezen:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/09/utrechtse-wethouder-van-cultuur-treedt-af
  en daar dan doorklikken op de tekst.

 13. HJ

  @Kees Cornelder

  Dat is niet echt het gezegde. Je bent er bijna!

 14. Kilgoretrout

  Het lijkt me dat je per definitie bij de benoeming van elke wethouder een risico neemt. Het verschil is dat veel andere wethouders (of burgemeesters ;)) die niet geschikt blijken te zijn het lef niet hebben om dit toe te geven en gewoon een termijn blijven zitten en daarna lekker wachtgeld gaan vangen of in het bobocircuit wel weer een ander baantje toegeschoven krijgen.

 15. [email protected]

  Ze had van mij wel mogen blijven hoor, kan mij niet voorstellen dat zij echt iets kan doen aan de fouten van haar voorgangers en ambtenaren.
  Kost de stad Utrecht weer dubbelop wachtgeld, en laat dat nou eens niet zo groen zijn voor de Utrechtse geldpot.
  Maar inderdaad Kees, moedig is het niet, alleen jammer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).