Verschillende Utrechtse raadsfracties hebben schriftelijke vragen gesteld over een kwestie rond wethouder Lot van Hooijdonk. Van Hooijdonk blijkt in haar rol als wethouder haar privémail te hebben gebruikt voor zakelijke e-mails. Volgens Van Hooijdonk zelf kwam dat door een technisch knelpunt in haar tablet, maar de Utrechtse fractie van VVD, PVV, Volt en GroenLinks – Van Hooijdonks eigen partij – vragen om meer uitleg.
De nieuwe Utrechtse wethouders zijn donderdag geïnstalleerd om de komende jaren de stad te gaan besturen. Voorafgaand aan die installatie wordt een zogenoemde risico-analyse gemaakt, waaruit moet blijken of de kandidaten daadwerkelijk kunnen worden voorgedragen als wethouder. Uit de analyse van Necker van Naem bleek dat er voor geen van de kandidaat-wethouders bezwaren waren en dus kon iedereen worden geïnstalleerd.
Wel kwam uit de risico-analyse een aantal aandachtspunten naar voren. Zo meldde Lot van Hooijdonk tijdens de gesprekken dat ze vanwege ‘een technisch knelpunt’ in haar tablet haar privémail had gebruikt voor het versturen van zakelijke e-mails als wethouder.
Niet eerder geïnformeerd
De fracties van de VVD, GroenLinks, PVV en Volt geven nu aan verrast te zijn dan deze melding niet eerder is opgepakt. “De raad is hier voor zover bekend niet eerder over geïnformeerd. Het is in het kader van de informatieveiligheid en uitvoering van de wet open overheid (WOO) van groot belang dat wethouders, en ook ambtenaren, hun zakelijke e-mail gebruiken”, stellen de partijen.
De fracties willen van het college weten wanneer het ‘technisch knelpunt’ in de tablet is opgetreden, wanneer het probleem gemeld is en hoe de gemeente daar vervolgens mee om is gegaan. Ook over de inhoud van de mails zijn vragen. De partijen vragen zich af wat globaal de inhoud van de mails was en of er geheime informatie is gedeeld via het privémailadres. Tot slot willen ze weten hoe ervoor gezorgd is dat informatie uit de mails niet verloren is gegaan.
Energie-U
Rond wethouder Van Hooijdonk speelt ook nog een tweede kwestie. Uit de afspraken die met de wethouders in het kader van integriteit zijn gemaakt, blijkt namelijk dat Van Hooijdonk lid was van Energie-U, dat deelneemt aan gesprekken over het Energielandschap Rijnenburg. Van Hooijdonk is portefeuillehouder op dat onderwerp. Ze heeft haar lidmaatschap per direct beëindigd, maar de raadsfracties willen nog uitleg van haar. Zo willen ze weten wanneer ze lid werd van Energie-U en waarom ze nu – aan het begin van haar derde termijn als wethouder – wel haar lidmaatschap heeft beëindigd terwijl ze eerder een andere afweging maakte.
21 Reacties
ReagerenPrive-mail voor Zakelijke doeleinden? Check!
Verstrengelde nevenbelangen? Check!
Falende miljardenprojecten? Check!
Onze Lot is helemaal klaar voor Den Haag!
Wordt een beetje moe van dat gezoek door fatsoenrakkers.
Gezien haar trackrecord van de afgelopen jaren, waarom zou de raad haar eigenlijk nog accepteren voor een 3e ronde?
Bromsnor gebruikt ook privé mail om zijn zakelijke beslommeringen te stoomlijnen. Iedere overheidsinstantie doet net of mail net uitgevonden is en je als werknemer geen leven hebt naast je leven als ambtenaar. Je krijgt Outlook met een te kleine box die je iedere twee maanden moet legen… Bromsnor beschikt op al zijn toestellen over al zijn correspondentie vanaf 2003, ongeacht of het privé of zakelijk was. Regelneukers.
Iets met ‘mug’ en ‘olifant’.
@RB:
Je vergeet nog “…en komt er mee weg? Check!”.
Haar vermogen op lokaal niveau keer op keer weer ongeschonden uit de strijd te komen zal landelijke partij bobo’s ook niet ontgaan. Dus: Binnenkort op een hoger niveau, dit is de Mark Rutte van Groen Links.
Direct motie van wantrouwen, doen ze in Den Haag ook.
Ik gebruik mijn zakelijke mail voor privé doeleinde.
Wat een ontzettend gezeur. Spijkers op laag water zoeken noemen we zoiets. Misschien heeft ze ook nog wel ergens een oude Nokia liggen met belastende SMS-berichten. Belangwekkend om allemaal diepgaand te onderzoeken. Met name de fracties van VVD en PVV, twee partijen die immers bekend staan om hun onkreukbaarheid betreffende integriteit moeten nu het voortouw nemen om deze kwestie tot op de bodem uit te zoeken.
Als beroepspolitici steeds weer de plank misslaan. Het lijkt wel een vereiste ipv een tekortkoming.
Ja hoe zit het met al die berichtjes over ongewenste groenstroken in het hartje van de stad?
Een politicus mag dit dus vooral niet doen. Gezien het impopulaire beleid wat er gevoerd wordt snap ik wel dat ze niet wil dat er iets van terug te zien is. Opstappen is het enig juiste.
Als je goed werk verricht en om die reden wederom democratisch gekozen wordt, heb je altijd zure verliezers die een zweem van falen proberen te scheppen. Lot is een topvrouw, zeg ik als niet-GL stemmer. Die reaguurders hier zijn zo bitter-jaloers omdat hun politici ivm te laag aantal stemmen niet zoveel te zeggen hebben.
Iets met een glas water en een storm. Wat een gezever.
@Ron 👍
Goh, een GL-bestuurder die door de VVD-volksvertegenwoordiger wordt aangesproken op gedrag waarop een GL-volksvertegenwoordiger eerder een VVD-bestuurder aansprak…
Ik stel voor beide futiliteiten te laten rusten en te focusen op belangrijker zaken.
@Hans @Ron stuur jullie mening even door naar Klaver
Lot doet veel dingen goed maar heeft ook een aantal uitglijers. Ook lid van de fietsersbond?
Het gemak waarmee de goegemeente hier gedragingen bagatelliseert die als ambtsmisdrijf kunnen worden gekwalificeerd, is ronduit schokkend te noemen.
Dit is uiteraard een grote fout om als wethouder je privémailadres te gebruiken voor,zakelijk mailverkeer.
Het is de bedoeling dat alle mailverkeer bij een WOB-verzoek kan worden ingezien. Privémail valt daar uiteraard niet onder. Uitsluitend gebruik van het zakelijke mailadres is dan ook om de wethouder te beschermen tegen de schijn van niet-integer zijn of tegen de schijn van belangenverstrengeling.
Dat moet een WEThouder toch wel begrijpen. We hebben het hier niet over iemand die net begint, als wethouder en nog niet zo goed weet hoe het zit.
Mocht je werkcomputer uitvallen, kun je ook online inloggen op een andere computer of mailen op je werktelefoon of appen met je mobiele zakelijke telefoonnummer. Er zijn dus nog wat andere stappen voordat je overgaat op je privé mail.
Inderdaad, Scherpschutter.
We mogen in ieder geval verwachten dat WEThouders het zuiver houden.