Wethouder verlaat Tilburg om bij de gemeente Utrecht aan de slag te gaan Wethouder verlaat Tilburg om bij de gemeente Utrecht aan de slag te gaan

Wethouder verlaat Tilburg om bij de gemeente Utrecht aan de slag te gaan

Wethouder verlaat Tilburg om bij de gemeente Utrecht aan de slag te gaan
Berend de Vries. Foto: Angeline Swinkels
De Tilburgse D66-wethouder Berend de Vries gaat vanaf 15 mei aan de slag voor de gemeente Utrecht. Hij wordt concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen. Tegelijk met De Vries begint ook Ronald Venderbosch in dezelfde functie. Venderbosch is nu nog directeur Participatie bij de gemeente Amsterdam.

De Tilburgse D66-wethouder Berend de Vries gaat vanaf 15 mei aan de slag voor de gemeente Utrecht. Hij wordt concerndirecteur Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen. Tegelijk met De Vries begint ook Ronald Venderbosch in dezelfde functie. Venderbosch is nu nog directeur Participatie bij de gemeente Amsterdam.

De Vries was elf jaar wethouder in Tilburg en had in die jaren onder meer de portefeuilles grondzaken, wonen, stedelijke ontwikkeling, milieu en economie. De Vries was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van verschillende Tilburgse gebieden, zoals de Spoorzone en de Piushaven. De Vries hoopt in zijn nieuwe functie “een belangrijke bijdrage leveren aan de opgaven en ambities van de gemeente Utrecht”.

“Een collega die vergezichten aan concrete actie weet te verbinden,” zegt burgemeester van Tilburg Theo Weterings. “We feliciteren Berend eerst en vooral van harte met deze stap in zijn carrière. We gunnen het hem enorm. De gemeente Utrecht mag zich gelukkig prijzen.”

Tweede concerndirecteur

Naast De Vries gaat nog een tweede concerndirecteur aan de slag. Ronald Venderbosch is nu directeur Participatie bij de gemeente Amsterdam, maar ook hij stapt over naar de gemeente Utrecht. Venderbosch was eerder onder meer werkzaam bij de Algemene Rekenkamer, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Economische Zaken. Zijn kennisgebieden zijn naar eigen zeggen onder andere verandermanagement, infrastructuur en verkeer en vervoer.

De twee concerndirecteuren beginnen op 15 mei in hun nieuwe functie bij de gemeente Utrecht. Het is hun taak om de organisatie te leiden door sturing te geven aan de politiek relevante en strategische lange termijn doelstellingen.

‘Gezond stedelijk leven voor iedereen’ is een slogan die Utrecht al langer gebruikt om verschillende beleidsdoelen richting te geven.

17 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  “We feliciteren Berend eerst en vooral van harte met deze stap in zijn carrière. We gunnen het hem enorm. De gemeente Utrecht mag zich gelukkig prijzen.”

  Dit soort uitspraken betekenen doorgaans niet veel goeds.

 2. Scherpschutter

  Om te begrijpen hoe ongelofelijk bizar en volstrekt ondemocratisch dit wel niet is, hoef je je alleen maar in te beelden dat het de PVV was die hier twee PVV politici een directiejob zouden geven binnen de Gemeente Utrecht met als doelstelling om organisatie Gemeente Utrecht de komende 20 jaar om te vormen tot PVV bolwerk…

  Ik heb kennelijk het bulletin gemist waarin werd aangekondigd dat de verkiezingen zijn afgeschaft. Ik eis uitleg! Wat is dit in vredesnaam?

 3. Koel Hoofd

  Toe maar, de zoveelste D66 wethouder die uit de provincie wordt geimporteerd.
  Gebrek aan lokaal talent?
  Of zijn lokale bestuurders tegenwoordig onderling uitwisselbaar geworden?

 4. Anti vries

  @ Reaguurders

  Het waren gewoon gepubliceerde vacatures waar je op kon reageren. U zelf dus ook.

 5. paul

  Ook mensen uit de provincie, kleine steden kunnen talent hebben natuurlijk.
  Belangrijk is welke transitie in denken kunnen ze hier te weeg brengen, zijn ze inderdaad talenten en ambitieus?
  Wat dat hebben we nodig.
  Zowel op infra als woningbouw moeten we een versnelling ingaan !

 6. Tja2

  Jammer dat er weer iemand van buiten komt en niet iemand met kennis van zaken over wat er leeft in de stad.

 7. Hans

  @ Tja2

  Als je zelf nu eens zou investeren in je zelf (of je medereaguurders in plaats van hier eindeloos maar lekker te klagen), had je misschien zelf ook kunnen reageren op de vacatures (of überhaupt al gewoon de vacatures kunnen opzoeken en vinden).

 8. jankanerwatvan

  Wat is er mis mee als een ambtenaar uit een kleine stad in een andere kleine stad komt te werken? De spoorzone in tilburg is volgens mij een aardig succes, zo’n transformatie moet ik in Utrecht nog zien gebeuren.

 9. Bill

  @jankanerwatvan: De ambities die Tilburg neerlegt rond het spoor zijn inderdaad prima! De hoogbouwambitie van daar kan een voorbeeld voor het provinciale denken hier in Utrecht over dat onderwerp zijn. En ik denk verder dat Utrecht qua bestuurlijke daadkracht zeker wat van Tilburg (en veel andere steden) kan leren.

 10. Ger

  Per ongeluk 2 mensen op 1 functie aangenomen?

 11. woutvr

  Nou ben benieuwd. De ambities van de gemeente zijn naar mijn smaak al veel te hoog. Veeg teken dus? En aub @paul, als ze de polder Rijnenburg volzetten met woningen dan hoeft er in Utrecht niets verdicht te worden hoor.

 12. Tja2...

  @Hans:
  Waarom zou ik reageren op die vacature? Ik heb al een andere bezigheid.
  En waarom zou ik het niet jammer mogen vinden dat er niet iemand uit Utrecht is uitverkoren?

 13. RABE

  2 kapiteins op 1 schip???
  Ik heb wel eens gelezen dat het niet werkt.
  Afwachten dan maar hoe lang het goed gaat en aan de aan de stad toevoegen.
  Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen. 🤑
  Laten ze dan maar beginnen met de A27 plannen te vernietigen. Dan wordt het vanzelf gezond in Utrecht.

 14. Tja3

  @ Tja2

  Omdat het zinloos is om te veronderstellen dat iemand uit Utrecht het werk beter kan doen. Je kijkt gewoon naar het beste poppetje.

 15. Bert

  2 directeuren op 1 post.

  En ook nog eens 2 “witte oude mannen” . Normaal schreeuwen D66, Gemeente Utrecht Amsterdam als het gaat op “diversiteit” en “inlusiviteit”, maar nu is het weer oorverdovend stil…

 16. m.j. schwencke

  De ergste lachwekkende fiuntie titel die er maar te verzinnen is: concerndirecteur. Voor wat normaal afdelings hoofd heet. Ik heb bij een een concern iets heel anders voor me. Philips. Schell , zoiets

 17. Frans

  Ach ja Schwencke, politiek gepuste wethouders voelen zich ook bestuurders.
  Als ik zie hoe een grote organisatie zo’n gemeente is dat verwacht je daar toch wel een ander Kaliber.
  Maar lekker belangrijk. Allemaal titel inflatie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).