‘Wilde dieren komen in de knel vanwege bouwwerkzaamheden Leeuwesteyn’ ‘Wilde dieren komen in de knel vanwege bouwwerkzaamheden Leeuwesteyn’

‘Wilde dieren komen in de knel vanwege bouwwerkzaamheden Leeuwesteyn’

‘Wilde dieren komen in de knel vanwege bouwwerkzaamheden Leeuwesteyn’
Stockfoto
Dieren als hazen, konijnen en fazanten komen steeds meer in de knel door de bouwwerkzaamheden bij Leeuwesteyn in Utrecht. Dat zeggen althans de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Wethouder Klaas Verschuure heeft tijdens het vragenuur echter toegezegd dat er zowel op de korte als lange termijn maatregelen worden genomen.

Dieren als hazen, konijnen en fazanten komen steeds meer in de knel door de bouwwerkzaamheden bij Leeuwesteyn in Utrecht. Dat zeggen althans de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Wethouder Klaas Verschuure heeft tijdens het vragenuur echter toegezegd dat er zowel op de korte als lange termijn maatregelen worden genomen.

Het probleem zit hem volgens de fracties voornamelijk in het gebrek aan schuilplekken voor de dieren. Zo zou het Willem-Alexanderpark niet als schuilplek voldoen omdat het een strook gras is.

“Op het bouwterrein zelf lopen ook wilde dieren, maar die zullen niet lang meer daar kunnen en willen verblijven, omdat daar straks ook geen ruimte meer is. Rond het nieuwe restaurant Buiten bij de Sluis is ook veel groen weggehaald waar dieren niet meer kunnen schuilen. De gemeente heeft zelf actief veel groen verwijderd en heeft wat ons betreft de verantwoordelijkheid om hier zo spoedig mogelijk groen terug te brengen”, aldus de partijen.

Toevluchtsoord

Het onderwerp kwam afgelopen week voorbij tijdens het vragenuur van de gemeente. Wethouder Klaas Verschuure zegt dat er juist extra aandacht is voor wilde dieren in dit gebied. “De zone langs het Amsterdam-Rijnkanaal is dan ook aangemerkt als zone waar geen werkzaamheden plaatsvinden. Juist om een toevluchtsoord voor dieren te bieden.”

Daarnaast neemt de gemeente volgens de wethouder nog een aantal aanvullende maatregelen. “We versterken de bestaande groene zone langs het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan de sluis door het aanplanten van inheemse struiken en takkenrillen voor meer beschutting en schuilplekken voor dieren in het gebied. Het gemaaide gras willen we deels vervangen door hooiland en het struinpad uitvoeren in houtsnippers.”

Groene verbindingen

Ook wordt onderzocht of de groene verbindingen, de delen tussen de bosstroken in Leeuwesteyn en het Willem-Alexanderpark, verder verbeterd kunnen worden. “Denk bijvoorbeeld aan extra beplanting en het verplaatsen van de hondenvoorziening naar een andere plek in het gebied. Dat onderzoek is al opgestart. De parken en groene gebieden worden in de toekomst dan ook verbonden met elkaar.”

De bovengenoemde maatregelen worden volgens Verschuure op korte en lange termijn uitgevoerd. Zo moet de gemeente bijvoorbeeld rekening houden met het broedseizoen van vogels. “Daarmee denken wij dat de dieren een leefgebied hebben met schuilplaatsen en voldoende ontsnappingsmogelijkheden.”

27 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Wilde dieren, LOL. Deze 9 gedomesticeerde stadsbeestjes eten nog net niet uit je hand. Die raken compleet in de war van natuur…Het is hetzelfde als een millenial het bos in sturen.

 2. Lombokker

  Nooit geweten dat hazen en fazanten in een grote stad leven. Vroeger zag je die wel aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal, maar nu het daar is volgebouwd zijn ze weg. Beetje onzinnig om nu ‘schuilplaatsen’ aan te gaan leggen in de hoop dat ze terug zullen komen. Er wordt in Utrecht al meer dan genoeg belastinggeld uitgegeven aan nutteloze projecten.

 3. Joop de Zeeuw

  Als je gaat bouwen, komt er minder groen. En Utrecht moet veel bouwen, dus veel minder groen. Als je daar vooraf iets voor kunt bedenken ben je goed bezig. Als je achteraf in de gemeenteraad lawaai gaat maken over zo’n ieniemienie stukje stad, dan is dat flauwekul, voor de Bühne. Ga echte problemen aanpakken.

 4. Stadsie

  Dit geldt voor heel Leidsche Rijn. In 2008 liepen de hazen er verdwaasd rond tussen de nieuwbouw. De strook tussen Terwijde en The Wall waar nu het crematiorium is, daar liepen ook hazen maar dat is ook steeds verder dichtgebouwd… met een snelweg ernaast. Kievitten zag je op het grasveld voor The Wall…. weet niet of ze er nog steeds zijn want ook daar wordt kavel voor kavel gebouwd. Heel Leidsche Rijn was een weiland/poldergebied voor weidevogels en hazen. Dit gebeurt dus als je in het groen gaat bouwen. Hun leefgebied is grotendeels weg. Idem voor de padden.

 5. JdV

  Vreselijk. Het is bij de konijnen af. Die beestjes zijn het haasje. Gauw vangen en herplaatsen in Amelisweerd dan maar. Is Judith Sargentini beschikbaar?

 6. Len

  Alles wat daar ligt/staat is kunstmatig, dus dat zullen vast een paar duracell konijnen zijn.

 7. JdV

  @Stadtsie. Overvecht. Was in de jaren 60 natuurgebied. Rijnsweerd. Idem in de jaren 70. Leidsche Rijn in de jaren 80.
  Kortom dit is van alle tijden en Utrecht zoals we het nu kennen zou er nu niet zijn als er toen ook al zo gezeurd werd.

 8. Koel Hoofd

  Wat een heisa.
  Als er maar genoeg groen is om van te leven en in te schuilen, en vooral GEEN mensen, dan hebben fazanten, konijntjes en zelfs hazen een enorm adaptief vermogen. Als je goed kijkt, dan zie je nog eens wat lopen of huppelen in de stad. Zeker met de lockdown hadden dieren eindelijk eens de rust en de ruimte om hun ding te doen hier.

  Dat konden dieren in de beschermde natuurgebieden niet hè! Borden op de Utrechtse Heuvelrug met smeekbedes aan bezoekers om rekening te houden met de dieren waren noodzakelijk. Want daar was een regelrechte stampede gaande van stadsmongolen die de natuur zien als iets wat je moet consumeren en vervuilen voor het eigen genot.

 9. Wim

  Ik heb het zelfde gezegd eerder vanaochtend maar is om wat voor reden niet geplaatst.
  In ieder geval PvDD ga een wat nuttigs oppakken en niet over dit soort gevolgen van bouwen in een weiland zeuren.

 10. MentaleWereldBurger

  De gemeente Utrecht richt sowieso een spoor van vernieling aan. Vleuten, De Meern en binnenkort zal Harmelen ook de pineut zijn. Het is verschrikkelijk en de stad is uitgegroeid omliggende gemeenten zoals Woerden moeten er eens tegen in verzet want je wordt zo geannexeerd, ligt er opeens een busbaan door je straat en doe je ”s morgens de gordijnen open en woon je op een grote parkeerplaats. Maar koste wat het kost blijven groeien, groeien, groeien.

 11. Katja

  Dieren worden verjaagd door en voor mensen. Het is verschrikkelijk, met “dank” aan de overbevolking. Het westen van Utrecht heb ik nog gekend als een mooie groene oase. Alles weggebulldozerd.

 12. Herman

  Leuke kop, bij wilde dieren denk je toch , met alle respect, aan iets anders dan een konijn.

 13. WvR

  Ach, Nederland en Natuur. Bestaat niet.

  Bevers: Uitgestorven ergens in de 19e eeuw. Worden rond 1990 weer uitgezet, overgevlogen vanuit oost Europa.

  Zwijnen: Dito, maar dan 80 jaar eerder overgevlogen, want het koninklijk huis moet wat te jagen hebben.

  Schotse Hooglanders? Zijn echt niet vanaf de Hebriden meegelift op drijfhout om gelukkigerwijs een plek te vinden in Nederland.

  De Wolf ™: Komt terug, maar wordt direct dood gereden, of, omdat ze in aanraking kwamen met mensen, in een veilige, omheinde, omgeving geplaatst.
  Natuur moet nu eenmaal niet te dichtbij komen. Dus het was dat, of wolven Nederlands leren spreken en schrijven.

  Als je natuur dichtbij wilt, ga je maar lekker naar de Ardennen, Schwartzwald. Iets ruiger en natuurlijk dan Nederland. Ten oosten en zuiden kun je, binnen Europa, terecht voor NOG meer natuur.

  En als dat je ding is, en je ECHT van natuur houdt, zijn er zat plekken op de wereld waar je voor de prijs van een vliegticket heerlijk van de natuur kan genieten, of, meer waarschijnlijk, de natuur van jou.

 14. Kadoendra

  Vandaag las ik op NU.nl het schokkende nieuws over de zeer slechte staat van het natuurgebied De Hoge Veluwe.
  Door de jarenlange hoge uitstoot van schadelijke stoffen door de intensieve veeteelt in Nederland staat het natuurgebied De Hoge Veluwe er nu zeer slecht voor.

  Het doet mij deugd dat de partij waar ik al heel veel jaren lid van ben, de PvdD, niet alleen bezig is met de natuur en het milieu in het groot maar ook in het klein, zoals uit het bovenstaande artikel blijkt.

  https://www.nu.nl/klimaat/6130230/van-vogels-tot-eikenbos-stikstof-nekt-leven-op-de-veluwe.html

 15. Fred

  Wel weer typisch dat er niets gemeld is door de gemeente over het door konijnen zo vaak gebruikte ondergrondse deel van het leefgebied, alwaar zij zo graag hun burchten graven. Overigens lijken teksten als “hazen, konijnen en fazanten” net een opsomming van een menukaart voor pretadoren als vossen, honden, katten en de grotere roofvogels.

 16. Toine Goossens

  @Kadoendra,

  Katen we er mee beginnen km alle huisdieren te verbieden. De Partij voor de Dieren is tegen het houden van dieren voor circusacts. Varkens op kinderboerderijen zijn niet gewenst. Maar over de katten die vogeltjes opvreten hoor je de PvdD niet. Katten en honden veroorzaken enorm veel stikstof uitstoot en strontvervuiling. Hoor je de PvdD ook niet over. En dan al die kostbare zuurstof die door deze overbodige gezelligheidsdieren worden omgezet in CO2. Weg ermee.

  Ga maar naar de dierentuin of het circus als u van dieren wilt genieten. Daar zijn het deeldieren die de klok slaan. Weg met dat privébezit van dieren. Een volstrekt nutteloze vorm van consumptivisme.

 17. Scherpschutter

  @Kadoendra

  Niks aan het handje.

  Het is vrij logisch dat je na twee drie droge zomers (natuurlijke weerflucties, niet te verwarren met klimaatveranderingen), links en rechts problemen op droge zandgronden krijgt ja, alsook dat stikstofwaarden in de grond wat hoger zijn. Als het niet uitspoelt…Zo gaat het al decennia op de Veluwe. En ook met al die ‘wetenschappers’ die in paniek raken van de effecten van weersfluctuaties.

  Twee Hollandsche natte zomertjes erover en de Veluwe is weer helemaal de oude. Zoals altijd. Allemaal doodnormale natuurlijke cycli.

  Wij mensen moeten de waan loslaten dat je van natuur een programmeerbare constante kunt maken die allemaal met een afstandsbediening gecontroleerd kan worden.

  Nature is fine. The people are fucked up. En natuurlijk heeft de overheid haar onteigeningsvizier op landbouwgrond gericht…Dat gaat altijd gepaard met propaganda.

 18. henk

  ik woon hier dichtbij, meerdere keren per week aangereden dieren. zeker wat later op de avond komen autos ook met 80+ km/h over de stadsbaan gereden. regelmatig rode vlekken van bloed op t wegdek

 19. Nina

  @ Karoendra 2/5/2021 – 19:02

  Als dat zo zou zijn dat stikstof het leven nekt, dan is het een wonder dat de boer zelf nog leeft evenals de mensen die langs de snelwegen wonen.

  Ik weet het niet, hoor, het komt op mij soms over als stemmingmakerij. Het verdrietige daarvan is wel dat mensen zo echt bang worden gemaakt.

 20. W.

  @Nina: Als het zo zou zijn dat de uitstoot van Tata Steel het leven nekt, dan is het een wonder dat de omwonenden nog leven. Hmm wacht, misschien is de realiteit wat complexer…

 21. Nina

  https://themasites.pbl.nl/balansvandeleefomgeving/jaargang-2012/integraal-stikstof/trend-stikstofemissies-nederland-tussen-1990-en-2010

  Of je leest op de site van de overheid dat stikstof in de lucht tussen 1990 en 2012 gehalveerd is en dan zouden nu de plantjes doodgaan en is het ineens niet goed voor mensen.

  Dat betekent dus dat stikstof in de lucht in 7 jaar tijd meer dan verdubbeld is waardoor er nu ineens een milieucatastrofe is en de mensheid vergaat? Ik weet het niet, hoor, maar dat ligt dan vast en zeker aan mij……

 22. W.

  @Nina: Die milieucatastrofe is al decennia (zo niet langer) gaande en stapelt zich bovendien op, alleen lijken we er ons nu pas bewust van te worden. Het is niet ineens slecht voor natuur en mens, dat was het al. Gelukkig daalt de emissie maar op dit tempo betekent het vooral dat we de natuur hoogstens iets minder rap om zeep helpen.

 23. Walter Komitty

  Tot een paar jaar geleden zaten er veel hazen, konijnen en fazanten in het betreffende gebied. Doordat het westelijk deel van hun leefgebied werd volgebouwd trokken die zich steeds meer terug in de strook langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Jaren geleden hebben bewoners daar al melding van gemaakt bij de gemeente, Nu daar ook alles wordt bebouwd kunnen de dieren geen kant meer op. worden aangereden, gepakt door honden of sterven de hongerdood. Er is geen groene corridor naar buiten de stad. Het aantal meldingen van roofvogels in Utrecht West nam ook toe doordat hun jachtgebied verdween, maar nu zijn ook die roofvogels verdwenen. Bizar dat een gemeente waar Groen Links al jaren de grootste partij is hier nooit beleid op is ontwikkeld. Nu alarm slaan is pak ‘m beet tien jaar te laat. Hazen zijn een beschermde diersoort die inmiddels op de rode lijst staat.

 24. Nina

  @ W.

  Dus de wereld vergaat, denk je?

 25. Tokne Goossens

  Nee Nina,

  En dat weet @W ook wel. Maar hij wil onrust, onveiligheid en angst zaaien.

 26. Nina

  Toen UCP werd gebouwd, vluchtten de muizen ook uit dat gebied en ontstond een ware muizenplaag in panden en huizen daar omheen.

  De autobezitter wordt de binnenstad uitgejaagd door wegennetwijzigingen van de wethouder.

  De minderbedeelde moet door de stijgende huizenprijzen en huurprijzen in de stad zijn onderdak elders zoeken.

  Uiteindelijk wonen we allemaal in een voormalig natuurgebied / weiland waar de dieren zijn verdreven om woningen te bouwen. We kunnen de volgende generatie toch geen woning ontzeggen om de hazen ter wille te zijn?

  Verdrietig is het wel voor de hazen en andere dieren, maar dat geldt ook voor de autobezitter en minderbedeelde. Dat is nu eenmaal de vooruitgang.

 27. W.

  @Nina, Toine Goossens: Of de wereld vergaat, hangt er vanaf wat je daaronder verstaat. Een karige uitgeputte planeet met grote ongelijkheid is ook een wereld, maar niet eentje die ik toekomstige generaties gun. Het is voor mij evident dat de extreem intensieve manier waarop we nu met onze middelen, natuur, dieren en elkaar omgaan niet houdbaar is en slecht is voor de leefbaarheid van onze wereld. Hebben we volledige invloed op klimaat e.d.? Nee, maar we kunnen er niet omheen dat we wel degelijk invloed hebben en op z’n minst de huidige ontwikkelingen versterken.

  Ik denk juist als we ons kop in het zand blijven steken over onze manier van leven, dat we dan op termijn onrust, onveiligheid en angst oogsten. Klimaatvluchtelingen, (nog) grotere ongelijkheid en een tanende ecodiversiteit met alle gevolgen van dien. Wie heeft dat dan gezaaid?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).