Zorgen over locatie slavernijmonument in Utrecht; ‘zorg dat het verplaatsbaar is’ Zorgen over locatie slavernijmonument in Utrecht; ‘zorg dat het verplaatsbaar is’

Zorgen over locatie slavernijmonument in Utrecht; ‘zorg dat het verplaatsbaar is’

Zorgen over locatie slavernijmonument in Utrecht; ‘zorg dat het verplaatsbaar is’
Het schetsontwerp van het monument. Mogelijk worden de vormen en kleuren nog aangepast. Beeld: gemeente Utrecht
Vanwege tal van redenen is de beoogde plek voor het slavernijmonument in het Griftpark in Utrecht vanuit veiligheidsoogpunt niet ideaal. Dat blijkt althans uit een advies van onder meer de politie. Zo zijn er zorgen over overlast en vernieling. “Als er vooraf advies was gevraagd, had de politie geadviseerd om te komen tot een andere locatie in het Griftpark.”

Vanwege tal van redenen is de beoogde plek voor het slavernijmonument in het Griftpark in Utrecht vanuit veiligheidsoogpunt niet ideaal. Dat blijkt althans uit een advies van onder meer de politie. Zo zijn er zorgen over overlast en vernieling. “Als er vooraf advies was gevraagd, had de politie geadviseerd om te komen tot een andere locatie in het Griftpark.”

Daarnaast zou het ook zo zijn dat wethouder Linda Voortman dit advies, dat gedateerd is op 6 december 2022, pas op 21 februari van dit jaar met de raad heeft gedeeld. Meerdere partijen geven aan ‘geschrokken’ te zijn vanwege de handelswijze van de wethouder.

Toen in december vorig jaar bekend werd dat het slavernijmonument, dat uit twee onderdelen bestaat, op en nabij de heuvel in het Griftpark zou komen werd vrij snel duidelijk dat niet iedereen blij was met die locatie. Dit liet een groep van zo’n 400 omwonenden destijds weten aan de Utrechtse fractie van het CDA. Ook Kees Bos van beheergroep Griftpark had zo zijn twijfels.

Bezwaar tegen plaatsing op de heuvel is dat de heuvel een monument op zichzelf is. Die verwijst namelijk naar de gashouder die er vroeger stond. Ook past volgens Bos het monument niet in het ontwerp van het park waarbij geen van de onderdelen méér opvalt dan de andere elementen. Deze balans tussen de onderdelen van het park zou door het monument worden verstoord. De gemeente liet later in december weten bij de keuze te blijven.

Debat

Eind januari van dit jaar is in een commissiedebat nogmaals gesproken over de locatie van het monument. In dat debat zou wethouder Linda Voortman hebben aangegeven dat zij het Integraal Veiligheidsadvies van de politie, de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente en Toezicht & Handhaving zou nasturen. Meerdere partijen menen dat de wethouder tijdens het debat deed alsof er slechts een aantal kanttekeningen waren op het gebied van veiligheid, maar de inhoud van het advies zou een ander beeld laten zien.

Zo is in het Integraal Veiligheidsadvies te lezen dat de heuvel in het Griftpark een bekende hangplek is, en het niet wenselijk is dat er mensen in het donker zitten. “Ook voor de eigen veiligheid.” Om goed te kunnen handhaven wordt daarom ook geadviseerd de locatie goed te verlichten.

Overlast

De politie noemt de locatie nabij de heuvel ‘geen gunstige plek voor het kunstwerk’. “Omdat de bewoners uit deze hoek regelmatig overlast ervaren […].” Omdat het monument buiten het zicht komt te staan is het benaderen en handhaven lastiger, zo is te lezen in het advies.

“Door bijvoorbeeld het kunstwerk aan de andere kant van de bult te plaatsen langs de rode loper is de afstand tot de woningen aanzienlijk groter. Als er vooraf advies was gevraagd was, had politie geadviseerd om te komen tot een andere locatie in het Griftpark.”

Verplaatsbaar

Verder is in het Integraal Veiligheidsadvies te lezen dat de kans ‘zeer aannemelijk’ is dat mensen gaan hangen op het kunstwerk. “Houd daarom rekening met: graffiti, wildplassen, brandende barbecues, glas, inklimmen.” Daar komt bij dat er geen cameratoezicht is op deze locatie.

De politie en de partners zeggen dat het kunstwerk en de locatie zich lenen om te verworden tot nieuwe hangplek. Het advies is dan ook om het monument zo te maken dat er niet meer dan drie personen tegelijkertijd op kunnen zitten. Tot slot is het volgende te lezen: “Gezien bovenstaande is het advies om het kunstwerk zo te maken dat het eventueel verplaatsbaar is.”

Ter verantwoording

Al deze adviezen waren tot eind februari niet bekend bij de raad. CDA, PVV, EenUtrecht, Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair zeggen geschrokken te zijn. “De partijen zijn verbaasd waarom dit stuk niet eerder gedeeld is, zodat de inhoud kon worden betrokken bij het commissiedebat.” De fracties zijn van plan de wethouder ter verantwoording te roepen tijdens het raadsdebat van aanstaande donderdag.

Eerder sprak DUIC met de kunstenaar die het monument maakt over de betekenis van het werk. Dat interview is hier te lezen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Beertje23

    Plaats het dan lekker op een drijvend eilandje midden op het water zou ik zeggen.

  2. Pappa Touwtje

    Loosdrechtse plassen een optie?

  3. Deelauto

    Het ambtelijk apparaat is in essentie een fantastisch model, de uitvoering valt of staat helaas bij de bereidheid en welwillendheid van het individu dit (goed) uit te voeren. Ze hadden dit makkelijk in een debat kunnen beslechten als de informatie netjes was gedeeld. De tunnelvisie is soms stuitend.

  4. Rose

    Waarom is er eigenlijk ooit voor het Griftpark gekozen? En waarom dit zeer matige ontwerp?

  5. Hetty

    Het Griftpark lijkt me inderdaad geen goede plek in verband met de kans op vernieling. Of het zou bijvoorbeeld van Cortenstaal gemaakt moeten worden, dat kan wel tegen een vuurtje en geweld. En maak dit kunstwerk dan ook gelijk graffitibestendig, want ik moet er niet aan denken, dat er straks discriminerende teksten op worden gekladderd.

  6. deGroot

    We krijgen elke keer dit plaatje te zien. Een erg slecht gephotoshopt plaatje. Maak een goede “artist impression”. Dat geeft meer duidelijkheid. Daarnaast had je sowieso moeten nadenken over de locatie i.v.m. vandalisme, hangplek, etc. Dan is het Griftpark een lastige locatie. Gezien het Smakkelaarsveld nog in de ontwikkelfase zit, zou het daar misschien niet misstaan. Op een centrale plek in de stad waar veel mensen er kennis van kunnen nemen. Het is maar een idee!

  7. Luuk Upuuk

    Zet dat ding op het Neude. Daar zal het veel vaker bekeken worden en wellicht uitnodigen tot gesprekken over het onderwerp. Het Neude is nu al ontsierd door dat ding aan het voormalig postkantoor. Een monument erbij moet toch wel kunnen?

  8. Koel Hoofd

    “Daarnaast zou het ook zo zijn dat wethouder Linda Voortman dit advies, dat gedateerd is op 6 december 2022, pas op 21 februari van dit jaar met de raad heeft gedeeld. ”
    Weerzinwekkende tunnelvisie met minachting voor de Raad, onze volksvertegenwoordigers….

  9. Wil

    @kh: een wethouder is geen volksvertegenwoordiger. Hou je hoofd toch eens koel man!

  10. Mazzelaer

    Betreffende heuvel is een tombe voor de berg gedumte accu’s die er nog onder ligt, lijkt me zowieso niet bevordelijk om er ‘n bouwwerk op te plaatsen.

  11. Luuk Upuuk

    De Neude mag ook.

  12. Meedenker

    Laten we het tooien met het werk van Maarten Baas. Verlicht, verfraaid en nóg meer monumentale waarde. 3 vliegen in één klap!

  13. Eric

    De fractie BIJ1 ,u weet wel,de partij van Sylvana S. Gebruikt dit moment weer om alle haat tegen witte mensen te gebruiken…zie de aanvaring met het CDA lid in de Gemeenteraad.

    Wederom een bewijs dat al die excuses nergens toe leiden,het polariseert alleen maar.

    Stop met die onzin!

  14. Hubert Huichens

    Heb het eens over de huidige slavernijmarkten in Libië . Elke dag weer honderden slaven die er verkocht worden: LIbie, afrika, De bakermat, (feit) van álle slavernij . ëlke dag weer dames en heren, Slaven. Zonder id kaart (afgepakt) rechtenloos. Een slaaf kost er 500 euro . Je mag er mee doen wat je wilt. Seksueel, industrieel, manueel, huishoudelijk, of gewoon opsluiten. Niemand doet hier iets aan. .. Afrika, Libië… .Rest my case Doe daar iets mee. Ipv iets waar je zelf nooit mee te maken hebt gehad, vals sentiment een plek te geven in een maatschappij die NIETS te maken heeft met slavernij uit het verleden. Toen ook al niet. Want het was de ELITE die in de slavenhandel zat . Niet het gewone volk. En die hadden er ook geen voordeel van, zoals al die mooite buitenplaatsen die gebouwd zijn door adelijken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).