Albert Heijn in Hoog Catharijne gaat twee weken dicht voor verbouwing Albert Heijn in Hoog Catharijne gaat twee weken dicht voor verbouwing

Albert Heijn in Hoog Catharijne gaat twee weken dicht voor verbouwing

Albert Heijn in Hoog Catharijne gaat twee weken dicht voor verbouwing
Archieffoto / bron: Albert Heijn
De Albert Heijn in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht gaat ruim twee weken dicht voor een grondige verbouwing. Tussen 9 en 23 juli krijgt de supermarkt een metamorfose.

De Albert Heijn in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht gaat ruim twee weken dicht voor een grondige verbouwing. Tussen 9 en 23 juli krijgt de supermarkt een metamorfose.

De Albert Heijn is al begonnen met de voorbereidingen voor de ingrijpende verbouwing. Klanten merken er nu nauwelijks iets van; vrijwel alles vindt nog achter de schermen plaats. Dat verandert op woensdag 8 juli om 20.00 uur. De winkel gaat dan tijdelijk dicht om te worden omgebouwd naar een nieuw concept. De heropening vindt plaats op donderdag 23 juli om 11:00 uur.

“We krijgen een ruime, moderne supermarkt waar je keuze hebt uit een groot versaanbod”, vertelt supermarktmanager Brian Inden. “Omdat onze winkel ook veelvuldig wordt bezocht door passanten komt er speciaal assortiment voor onderweg. Dat bestaat onder andere uit verschillende soorten koffie, belegde broodjes en smoothies.”

21 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  De laatste nog enigszins ‘normale’ supermarkt in het centrum stapt ook over op het To Go concept met extra hoge prijzen? Een tijdje geleden zijn de klassieke kassa’s al weggehaald. Op één na, wat lange wachttijden oplevert. (Ik heb nl. de schurft aan dat zelfscan gedoe). Deze klant (in dit geval binnenstadbewoner) staat weer eens echt centraal! Maar niet heus. Ik weet het goed gemaakt: voortaan pak ik de auto en doe de boodschappen op Overvecht, Kanaleneiland of het Smaragdplein.

 2. Wouter

  @Massegast: Albert Heijn XL in Overvecht heeft anders vorige week ook bijna alle klassieke kassa’s vervangen door zelfscankassa’s. Wat mij betreft een verademing, want ik hoef daardoor vrijwel nooit te wachten met afrekenen.

 3. Theo

  @ Massegast
  Ook de AH in Kanaleneiland heeft bijna geen bemenste kassa’s meer. Er zijn namelijk ook mensen en instanties die het wel prettig vinden om met hun tijd mee te gaan. Maar het staat u natuurlijk vrij om lekker in de auto op zoek te gaan naar een supermarkt die volledig aan uw standaard voldoet.

 4. Koel Hoofd

  @Massegast,
  Die zelfscanners zijn echt k*t en alleen gewenst door de aandeelhouders omdat daarmee de marges hoger worden en hun rendement stijgt. In de AH zie je ook altijd dezelfde types bij de zelfscan kassa’s: hun supersize ego domineert het nano size rationele verstand. Ze rekenen 2 overpriced lichtgewicht snaai en snack productjes met een misleidend gezond ecolabeltje af, bestellen de rest online en laten dat thuisbezorgen door onderbetaalde overwerkte medewerkers want dat is handig….

  Welkom in de wondere virtuele wereld van de kapitalistische globale 21e eeuw. Als ik niet zo cynisch was omdat ik weet waartoe Homo sapiens in staat is, dan zou ik er de humor wel van in kunnen zien want het is je reinste SF.

 5. BdV

  Ik vind het zelfscannen inderdaad ook echt iets van deze tijd. Lekker alleen bezig zijn met jezelf, beleef de wereld via touch screen, scanner, database, app.

 6. Jaap

  Eerst twee weken dicht en daarna dan nog de verbouwing! pfff….

 7. Scherpschutter

  Het zelfscannen is een zege voor iedereen. Omdat de in het semi-socialistische Nederland enorm hoge persooneelskosten wegvallen door automatisering kunnen de prijzen voor de consument uiteindelijk naar beneden. Dubbele winst voor de consument dus, want naast lagere prijzen leveren de zelfscankassa’s ook enorm veel tijdswinst op. Zelden sta je te wachten, je hoeft je nooit meer te storen aan die irritante klant voor wie een bezoek aan de kassa een soort sociaal uitje lijkt en afrekenen is een fluitje van een cent.

  En ook voor de ondernemer is het natuurlijk heerlijk om de winstmarge te zien groeien, de personeelskosten te zien dalen en je niet helemaal wezenloos te hoeven ergeren aan de torenhoge sociale lasten die je dient af te dragen aan de overheid….Dit allemaal nog los bezien van het hoofdpijndossier dat laaggeschoold personeel vaak op andere fronten vormt.

  Everybody wins!

 8. Massegast

  @Scherpschutter — U bent razor-sharp voor het moderne kapitalisme 😎

 9. wollie

  de afrekencapaciteit per vierkante meter is gewoon hoger dus je kunt meer klanten tegelijk verwerken. en zelfscankassa’s zijn bijna nooit chagrijnig. win-win

 10. Eugène

  @Scherpschutter: Ik gun iedereen zijn of haar baan en heb het vermoeden dat de prijs van boodschappen niet omlaag zal gaan omdat er op personeelskosten wordt bezuinigd. Die marge verdwijnt echt wel in de diepe zakken van de aandeelhouders.

  Daar kun je van alles van vinden, maar daar gaat het mij even niet om.

  Maar ik ben het verder met je eens. Ik kijk naar mijn belang als consument, en dan zijn die zelfscanners een verademing die ervoor zorgen dat ik drie keer zo snel de winkel uitben. En voor oma die 25 euro in muntjes van 20 cent wil afrekenen en intussen uitgebreid wilde bijkletsen met de cassière (ik stond daar op de een of andere manier altijd achter in de rij), is er nog altijd de bemenste kassa. Helemaal prima.

 11. Erwin

  @scherpschutter slaat spijker op kop: door automatisering en reductie van personeel zijn de kosten van vele diensten naar beneden gegaan, zoals bijv verzekeringen, banken en de NS.
  Oh nee toch niet… 🙄

 12. JJ

  @SS

  En in de tussentijd stijgen de WW kosten voor diezelfde overheid extra hard door automatisering/ robotisering. Meer kosten dus alleen maar een verhoging van die sociale afdrachten voor diezelfde overheid….

 13. WvR

  @Scherpschutter: Het gebeurt niet vaak, maar: Helemaal eens.

 14. Scherpschutter

  @Erwin 20:31

  Ik had het over een supermarkt. Niet het bankwezen, verzekeringen of de NS. U kunt lezen neem ik aan? Dat gezegd hebbende: de vraag die u zich in die sectoren zou moeten stellen is: hoeveel zou de prijs wel niet omhoog zijn gegaan als men niet geautomatiseerd zou hebben….

  @JJ 21:37

  En daar tegenover staat een toenemende vraag naar hoogwaardige ICT diensten en bovendien vinden de kassieres wel weer een andere baan…Maar dat lijkt u niet te willen zien. Wat er ook tegenover staat is tijdwinst voor de consument. Tijd die men weer kan gebruiken om productief te zijn….De belangrijkste economische les die ik u kan leren? Vergeet alles dat u in het staatsonderwijs geleerd heeft, of geleerd heeft van valse (linkse) economische profeten. Alle grootste economische successen in de wereld hebben te maken met tijdswinst….Van auto tot computer, van kernenergie tot afbakbrood. Van kassiere op een handmatige kassa uit 1900…tot zelfscanner. Dit wordt een groot succes en over 5 jaar weten we niet beter meer…

 15. Trol

  Ik kan me voorstellen dat je alleen als je cash wil betalen en van je zwarte geld af moet, je voor je plezier eerst je karretje vult, dat vervolgens op de band legt, iemand het laat scannen en vervolgens al het gebutste spul weer in een tas moet stoppen. Overigens stijgt diefstal ook (en dalen personeelskosten), wordt meegerekend in de marges dus per saldo zal er niets qua prijs aangepast worden.

  Dat gedoe over verandering. De paardentram, de melkboer en de videotheek zijn oom verdwenen.

 16. Simon

  @JJ we gaan toch niet bepaalde beroepen kunstmatig in stand houden? Dat is bezigheidstherapie. Beroepen komen en gaan, zo is het altijd geweest. Zelfscankassa’s zijn inderdaad een zegen. Verreweg de beste ontwikkeling in de supermarkt van de afgelopen paar decennia.

 17. Koel Hoofd

  @Scherpschutter, als die zelfscanners zoveel betere marges opleveren, waarom heeft de AH de afgelopen tijd de prijzen zo verhoogd? Heeft zelfs de kranten gehaald want andere supermarkten deden het niet, en die hebben geen zelfscanners in de mate die de AH wel heeft.

  Het kapitalisme heeft één heel groot nadeel: het heeft geen plek voor mensen -noch natuur/klimaat- want het is gebaseerd op het eenzijdige principe van zo veel mogelijk geld binnenharken door gebruik te maken van alle mogelijke resources tegen zo min mogelijk moeite. Dat noemt men efficiëntie. Maar in een efficiënte economische wereld is er geen plaats voor diversiteit want dat is inefficiënt in verhouding tot de megamarges door massaproductie van de monocultuur. In die efficiënte economische wereld is er ook geen plaats voor mensen, want mensen zijn inefficiënt omdat ze ziek kunnen worden of een eigen afwijkende mening kunnen hebben. Dus men ontwikkelde machines die het werk zo efficiënt mogelijk doen, oftewel ze zijn nooit ziek en klagen nooit. Dat heette ooit de industriële revolutie en werd toegejuigd.

  Dat is zo doorgeslagen dat men het nu heeft over ‘slimme technologie’ omdat er software programma’s zijn die menselijk nadenken overbodig maken. Echter, slimme technologie bestaat helemaal niet, het zijn domme machines die ontwikkeld en geprogrammeerd zijn door slimme mensen om het leven van de mens fysiek te veraangenamen (minder moeite). Maar zonder mensen hebben die machines geen bestaansrecht, ze zijn compleet overbodig in de natuurlijke wereld. Want alleen mensen kunnen geld laten rouleren door het te verdienen en weer uit te geven aan producten/diensten welke machines faciliteren. Geld verdienen (waarmee eten, kleding en onderdak etc. kan worden betaald) leidt tot het rouleren van geld en dat wordt gedaan door arbeid te verrichten voor anderen. Dat is het economisch systeem van de economische menselijke wereld, niet efficiënt maar wel de veel gezochte perpetuum mobile.

  In het geval van de zelfscanner wordt die arbeid van ‘kassa afhandeling’ verricht door de klant zelf. Hoe ironisch, door de mens zelf te laten werken hebben ze weer de beleving dat ze efficiënt bezig zijn. Echter, de HBO/WO student met het bijbaantje aan de kassa kan straks geen geld meer verdienen want de klant doet het werk zelf met een scanner. Dus bij wie klopt deze dan werkeloze student aan voor geld? Bij de overheid die het geld weer binnenharkt via belastingheffingen bij het volk welke daarvoor steeds minder geld beschikbaar heeft omdat het werk steeds vaker wordt overgenomen door ‘slimme technologie’. Dit is maar één variant, vele variaties op dit thema zijn intussen mogelijk.

  Tot op heden heeft de overheid deze financiering van economische armoede in het kielzog van technologische ontwikkelingen kunnen volhouden door het verhogen en uitbreiden van belastingen en het uitkleden van de sociale welvaart (zorg e.d.). Nederland heeft intussen als rijk en technologisch ontwikkeld land nagenoeg de hoogste belastingdruk te wereld, terwijl de kloof tussen arm en rijk alleen maar toeneemt.

  Corona crisis laat nu zien hoe problematisch dat wordt als zelfs het laatste bolwerk van menselijke arbeid, de sector vermaak en de beleving in meest brede zin (van horeca via cultuur naar sport tot toerisme), onmogelijk is. En dan komen er ook nog ‘probleem landen’ aankloppen voor geld omdat de rijke schouders de armen moeten dragen, maar ze worden heel boos als die rijke landen dan zeggen: ga eerst eens werken voor je geld….

  Dat is het werkelijke probleem van de corona crisis welke zal ontaarden in een economische crisis waar de wetenschap nog geen oplossing voor heeft, simpelweg omdat de wetenschap dit probleem zelf heeft gecreëerd dankzij het blinde geloof in de democratische meritocratische kapitalistische religie. Een religie welke nu een extra dimensie krijgt dankzij de milieu en klimaat problematiek wat zijn oorzaak heeft in de bevrediging van de grenzeloze wens beleving van Homo sapiens omdat deze haar behoeften al lang geleden heeft vervuld.

  Wat doet de AH, meer zelfkassa’s installeren en jij vindt dit een zege voor de mensheid? Aan dat gemak en comfort gaat het kapitalisme ten onder.

 18. Angela

  waarom kopen de klagers dan geen aandelen Albert Heijn. Dan profiteer je mee!

 19. Scherpschutter

  @Angela

  Dat je geen aandelen van Albert Heijn kunt kopen zal daar vast een rol in spelen, Angela.

 20. J

  @scherpschutter,

  Tuurlijk kan men aandelen van Ahold Delhaize kopen.. verder kijken dan je neus lang is.

 21. Scherpschutter

  @J

  Hetgeen iets compleet anders is dan aandelen AH kopen.

  Even denken voor je iets zegt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).