Viering 20 jaar Leidsche Rijn; Een interview met de eerste en huidige wethouder | De Utrechtse Internet Courant Viering 20 jaar Leidsche Rijn; Een interview met de eerste en huidige wethouder | De Utrechtse Internet Courant

Viering 20 jaar Leidsche Rijn; Een interview met de eerste en huidige wethouder

Viering 20 jaar Leidsche Rijn; Een interview met de eerste en huidige wethouder
Archiefbeeld: Leidsche Rijn Centrum
Leidsche Rijn is jarig en wordt twintig. En dat moet gevierd worden. Vrijdagmiddag 5 oktober komt Koningin Máxima naar Leidsche Rijn Centrum en wordt een tour gemaakt langs kleine en grote initiatieven. Daarbij aanwezig– uiteraard – de huidige wethouder Klaas Verschuure, maar ook de eerste wethouder van het stadsdeel Annemiek Rijckenberg is aanwezig. DUIC ging met de twee in gesprek over de toekomst en de geschiedenis – zoals dat gaat op verjaardagspartijtjes.

Leidsche Rijn is jarig en wordt twintig. En dat moet gevierd worden. Vrijdagmiddag 5 oktober komt Koningin Máxima naar Leidsche Rijn Centrum en wordt een tour gemaakt langs kleine en grote initiatieven. Daarbij aanwezig– uiteraard – de huidige wethouder Klaas Verschuure, maar ook de eerste wethouder van het stadsdeel Annemiek Rijckenberg is aanwezig. DUIC ging met de twee in gesprek over de toekomst en de geschiedenis – zoals dat gaat op verjaardagspartijtjes.

In de eerstvolgende editie van de DUIC krant is dit interview in het geheel te lezen.

Verschuure en Rijckenberg hebben zojuist voor het eerst kennisgemaakt. Zij is geboren in 1953, hij in 1973. Ze schelen 20 jaar. Net zo lang als ‘hun’ Leidsche Rijn nu bestaat. Het feest in Leidsche Rijn is al even aan de gang. In de afgelopen zes maanden werd de verjaardag al op meerdere plekken gevierd met als klap op de vuurpijl het programma op het Brusselplein.

Schoolkinderen van verschillende scholen uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zorgen voor een muzikale bijdrage, begeleid door het Harmonieorkest Vleuten en het Fort van de Verbeelding. Ook treedt het Leidsche Rijn Koor op. Koningin Máxima snijdt de grote verjaardagstaart aan, samen met de kinderen en bewoners van woongroepen uit de wijk.

Wethouder Klaas Verschuure viel met de neus in de boter. Vijf maanden geleden trad hij aan voor zijn eerste termijn als wethouder in Utrecht en de festiviteiten waren toen al begonnen. “Het is hartstikke gaaf als je daarin een rol mag hebben, maar het is nog veel leuker om Leidsche Rijn in je portefeuille te hebben. Er komen nog zo’n acht tot elfduizend woningen bij – grofweg een derde. Er gebeurt nog heel veel.”

Annemiek Rijckenberg volgt de ontwikkelingen van Leidsche Rijn nog met veel belangstelling. Ze is zelfs voorzitter van stichting ’20 jaar Leidsche Rijn’, “Er zijn zo veel groepen en initiatieven waar ik geen weet van had. Het is erg leuk zo veel enthousiaste bewoners tegen te komen. Zoals theatermaker en regisseur Paul Feld, die helemaal geïnspireerd is geraakt door Leidsche Rijn. Die had een presentatie waarin hij alle soorten verbindingen in Leidsche Rijn bij elkaar had gezet. Dat vind ik dus geweldig om te zien.”

Wethouder Klaas Verschuure en oud-wethouder Annemiek RIjckenberg

20 jaar

In oktober 1997 ging de eerste paal de grond van Langerak in. “Ik zat in die tijd in de Leidsche collegebanken Bestuurskunde te studeren”, grinnikt Klaas Verschuure. Annemiek Rijckenberg vertelt: “De start van de bouw kan ik me nog goed herinneren. Het kwam allemaal in sneltreinvaart tot stand. We wilden laten zien dat Utrecht kon bouwen en niet alleen een stad van praten was.”

Leidsche Rijn Centrum zou het tweede stadshart van Utrecht moeten worden, maar is dat ook gelukt? “Dat wordt het steeds meer”, zegt Verschuure stellig. “Ik heb ook het idee dat de beweging van de stad naar Leidsche Rijn begint te ontstaan. Dat is wat we altijd hebben gewild. Het is ook gewoon gezellig.”

Hoewel veel Utrechters denken dat Leidsche Rijn na twintig jaar bijna af is, is niets minder waar. Rond het centrum komt verdere verdichting van de woongebieden en ook richting Papendorp en Leeuwensteyn worden meer woningen ontwikkeld. Dan heb je nog Rijnvliet en aan de andere kant Haarzicht waar wordt gebouwd.

Toekomst

Maar wat mist er nog in Leidsche Rijn? Beiden zijn het erover eens: de verbinding van het openbaar vervoer kan beter. Verschuure: “De HOV-baan (Hoogwaardig openbaar vervoer, red.) moet goed gaan functioneren. Er rijden veel bussen maar dat moet verder worden verbeterd. Dat is heel erg nodig. Ook ligt de focus op de bouw van meer verschillende woontypen en -vormen. Dat komt ook door een veranderende demografie, mensen worden ouder en leven langer alleen. Daar moet je rekening mee houden.”

Rijckenberg: “De vereenzaming van ouderen is al groot en wordt groter. Die woonvormen zijn dus erg nodig zodat meer mensen plezier in het leven hebben. En ik vind dat er nog niet genoeg voor tieners is. Het barst van de speeltuintjes, maar leuke plekken en voorzieningen voor jongeren zijn er niet. Er is gelukkig nog genoeg ruimte.”

Op zondag 14 oktober vindt het laatste ‘event’ van het feestelijke programma 20 jaar Leidsche Rijn plaats, een bijzondere talkshow onder leiding van nos-verslaggever Xander van der Wulp, in Castellum Hoge Woerd. Met de Rijn als Blauwe Draad, wordt door de tijd gevaren en wordt Leidsche Rijn onder de loep genomen aan de hand van foto’s, boeiende gesprekken, anekdotes, muziek, zang en dichtkunst.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Ja het is weer vooral een feestje voor de happy few, opgeleukt met de zelfbenoemde Vinexzeikerd en andere zeurkousen die er een boterham mee verdienen, heus waar hoor.
    Alleen jammer dat er zo weinig wordt verteld over de auto’s met dure systemen die leeg worden geroofd,of wijken die nu al verpauperen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).