‘Er moet tempo worden gemaakt met winkels en woningen Leidsche Rijn Centrum’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Er moet tempo worden gemaakt met winkels en woningen Leidsche Rijn Centrum’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Er moet tempo worden gemaakt met winkels en woningen Leidsche Rijn Centrum’

‘Er moet tempo worden gemaakt met winkels en woningen Leidsche Rijn Centrum’
Archieffoto Leidsche Rijn Centrum
Er zijn zorgen over Leidsche Rijn Centrum. Het nieuwe winkelcentrum moet bruisen en wordt steeds drukker, maar winkeliers zijn bang dat het niet snel genoeg gaat. D66 in Utrecht deelt die zorgen en stelt daarom schriftelijke vragen.

Er zijn zorgen over Leidsche Rijn Centrum. Het nieuwe winkelcentrum moet bruisen en wordt steeds drukker, maar winkeliers zijn bang dat het niet snel genoeg gaat. D66 in Utrecht deelt die zorgen en stelt daarom schriftelijke vragen.

Een levendig centrum heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen, dat vindt ook D66. Toch wil de partij weten wat de ontwikkelingen en kansen op korte termijn zijn. In een artikel van de Telegraaf trokken een aantal ondernemers al aan de bel over de lage bezoekersaantallen en mogelijke vertraging van woningen. Ook Vishandel Volendam gaf al eens te kennen dat het allemaal wel wat drukker mag.

D66 wil daarnaast weten of de gemeente samen met ontwikkelaar ASR kan zorgen voor goede omstandigheden voor kleine winkeliers zodat zij een kans maken in het winkelcentrum bijvoorbeeld door een speciale huurprijs. Om op korte termijn leegstaande winkelruimte tegen te gaan zou het bovendien mogelijk moeten zijn om een tijdelijk gebruik te vinden zoals atelierruimtes.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Leidsche Rijn is het prototype van het spreekwoordelijke dode tekentafelpaard. Daar kun je heel lang aan blijven trekken, maar het zal nooit de sfeer van de historische binnenstad krijgen die daar door de eeuwen heen is ontstaan. Daarom zal zo’n wijk ook over een paar decennia gewoon weer worden gesloopt omdat hij dan plaats moet maken voor de volgende waan van de dag. Ik heb echt medelijden met de middenstanders die daar met hard werken een bestaan proberen op te bouwen.

 2. Herman

  Nadat we een paar maanden lang zijn overgoten met PR marketing prietpraat over hoe mooi, geweldig, druk enz. enz. het allemaal wel niet is, komt nu de aap uit de mouw.
  Leidsche Rijn is het zoveelste suffe winkelcentrum en het valt daarom wat tegen. logisch ook als je pretendeert iets bijzonders neer te zetten kom je er al gauw achter dat een unieke binnenstad zoals Utrecht die in combinatie met een hypermodern HC 2.0 niet te kopiëren is.

  Leidsche Rijn is niet meer dan een enorme parkeergarage, grote Jumbo en een rij franchise winkels en wat horeca. Dit soort centra vind je overal in wat kleinere of grotere vorm zoals Bisonspoor, Overvecht, Kanaleneiland en City platzak.

 3. cas

  Een groot deel van de oplevering van de woningen ligt stil omdat de bouwer en verhuurder een juridisch conflict hebben….

 4. Dakhaes

  En bij slecht weer giert de wind om je heen, wordt je kletsnat. De huidige klant eist meer comfort, zoals WC Overvecht, Maarssenbroek, Kanaleneiland.

 5. Teunis

  Met een groot deel van de woningen waarvoor LRC het dichtstbijzijnde winkelcentrum is, moet nog begonnen worden. Logisch dat het nog niet echt loopt. Verstandige ondernemers hadden dat natuurlijk ingecalculeerd, maar als er dan ook nog vertraging optreedt heb je een probleem.

 6. Erik

  En dan te denken dat het stadsbestuur vindt dat toeristen ook maar eens naar Leidsche Rijn moeten. Kijken hoe mooi het daar allemaal is. Dit heet dan spreidingsbeleid. De illusie en de werkelijkheid zullen we maar zeggen. D66 is daarbij altijd de partij die niet vooraf nadenkt maar altijd achteraf het licht ziet en dan met van die onnozele reparatie voorstellen komt. Kortom een stadsbestuur waar je met recht trots op mag zijn.

 7. Ties

  Het wc Vleuterweide schijnt gezelliger te zijn…..?
  Denk dat een Foodmarkt meer bezieling trekt. Kan de Bazaar ook niet een beetje die kant op?
  Tijd toch een kwestie van bundelen, anders blijven het plukjes hier, plukjes daar.

 8. katja

  Als je nou aan aansprekende architectuur deed…maar telkens weer (al decennia) worden dezelfde fouten gemaakt. Alleen projectontwikkelaar spinnen er garen bij.

 9. Martin

  Ik ben benieuwd hoeveel reageerders LR centrum uit eerste hand kennen? Ja, het centrum Utrecht is gezelliger, maar ja, daar gaan nog wel een paar eeuwen overheen. Ik snap dat de winkeliers sneller willen, maar ik ben blij met deze start. Van de zomer waren de terrasjes gevuld, mijn dochters gaan er graag heen om wat te shoppen en we hebben er al een paar keer lekker gegeten. Allemaal dingen die we vanuit Terwijde eerder niet zo dichtbij huis konden doen.

 10. Fanny Niemant

  Ja ook wij komen regelmatig in Leidsche rijn .
  Tal van mogenlijkheden om gezellig koffie te drinken en of te lunchen .Met dank aan 2 uur gratis parkeren tip mischien een uurtje erbij doen .Wij overwegen ook om s ‘avonds een keer te gaan uit eten.Van de zomer lekker op het teras gezeten .Dit kan bij Bisonspoor niet echt .Dus wij gaan zeker voor de horeca deze kant uit wegens goede bereikbaarheid.

 11. Berk

  @Martin dat lijkt mij ook. Van de meeste reageerders hier betwijfel ik ten zeerste of ze ooit in LR centrum zijn geweest. Vergelijkingen met Kanaleneiland of Overvecht slaan echt als een tang op varken. Architectuur is juist voor een modern winkelcentrum dik in orde. Wat het probleem is dat de huizen die er omheen zijn gepland nog niet zijn gebouwd.

 12. Inez

  Ik vind de architectuur prima en het kan er heel leuk worden als alles klaar en bewoond is, het moet alleen nog een beetje op gang komen.

 13. Herman

  Natuurlijk scheelt het als er meer huizen rond het Leidsche Rijn centrum worden gebouwd.
  Echter dit centrum heeft een grotere functie dan alleen de omringende huizen. LR centrum is bedoeld voor heel Leidsche Rijn en liever ook nog voor Utrecht, Maarssen en Nieuwegein.

 14. Jan

  Ik vind het erg mooi gedaan en de meeste reacties hier zijn van zure gasten die alleen maar zeuren. Er zijn verschrikkelijk veel mensen bijgekomen in de stad en daar heb je de extra winkelmogelijkheden voor nodig.
  Tja als je de oude binnenstad gaat vergelijken met de sfeer van leidsche rijn dan ben je niet goed wijs. Leidsche rijn is nieuw en anders en misschien wel verfrissend. Maar sowieso het toonbeeld van durf!

 15. Lodewijk van de NOTENBAR

  Er wordt veel gezegd en geschreven over LRC. Wij maken het zeven dagen per week mee! Ja rustige weekdagen en goed bezette weekenddagen. We zijn 361 dagen per jaar open en maken voor ALLE GASTEN een feestje. Hier spreekt een ondernemer uit LRC.

  Ja, er is ruimte voor meer, ja de sfeer van de eeuwenoude binnenstad is anders, ja er zit geen dak boven de winkelruimte, ja er kunnen nog een paar winkels verhuurd worden.

  En: wie zit te wachten op nog Utrecht-centrum waar we al een prachtig exemplaar van hebben?
  Ieder centrum heeft haar functie, LeidscherijnCentrum is onderdeel van het modernste stadsdeel van onze mooie stad Utrecht.
  Andere, omliggende centra vervullen hún rol en doen dat perfect.
  Ruim 100 ondernemers staan voor u klaar met enthousiasme in een schitterende, goed bereikbare omgeving.
  Niks mis mee en wordt nog mooier, voller en gezelliger.

 16. Cico

  Het grootste probleem van LRC is niet het winkelhart zelf, maar de eenzijdige bewoners samenstelling van Leidsche Rijn. Allemaal tweeverdieners die op kantoortijden werken, zoals in iedere nieuwbouwwijk. Je kan het winkelhart zoveel oppoetsen als je wilt. Maar als iedereen in de directe omgeving op z’n werk is, dan loopt er geen kip langs de etalages. Er is ook geen enkele prikkel voor een Utrechter uit de oude stad om de A2 over te steken.
  Dit zorgt voor een gebrek aan klandizie, dan ‘bruist’ het niet en ondernemers moeten alle zeilen bijzetten.

 17. Koen, speelgoedwinkel Hout-doe

  LeidscheRijn centrum is niet alleen een nieuw winkelcentrum maar ook het nieuwe centrum van de nieuwe stad Leidsche Rijn. Niemand die de illussie heeft dat LRC welke stad dan ook gaan na-apen. De kracht van LCR zit gewoon in zichzelf en in de stabiel groeiende groep gebruikers, bezoekers, bewoners, ondernemers, expats, toekomstige marktkooplui, evenementenorganisatioren, sympatisanten en mopperaars. Allemaal nodig en ook al prominent aanwezig in het stadscentrum. Tuurlijk is er nog veel ruimte (en behoefte) voor meer bezoekers en dus voor omzetgroei. Gelukkig wel! Stel je voor dat iedereen nu al zou klagen over dat t te druk is. Dan zou ik de projectontwikkelaar en gemeente gebrek aan visie gaan verwijten .
  Als ik even als “kleine zelfstandige” met een speciaalzaal in speelgoed eerlijk ben baal ik als een stekker van de bouwperikkelen maar durf ik ook te stellen dat onze vewachtingen redelijk uitkomen en we al vele enthousiaste terugkerende vaste klanten hebben. En zelfs niet alleen (de tweeverdieners) uit LRC maar ook veel kinderen, papsen en mamsen opas en omas uit de regio. Ok dat we elke dag door de week tot 19.00 uur open zijn weet nog niet iedereen maar de wekelijkse open zondsg wordt al fors gewaarderd. Ik kijk vooral uit naar de lente waar alle vers geplaatste bomen en groen zich voor het allereerst in LRC massaal zullen presenteren. Zegt dit voort, kom eens langs geniet en beleef LRC.

 18. D.

  Gisteren ben ik zelf gaan kijken. Het was er rustig maar wat wil je op een donderdagmiddag. Het centrum heeft mi potentie. Veel winkels die ik in het Centrum niet zie, afwisselende bouw, pleintjes, leuke eettentjes. Ik had alleen zelf de bioscoop en The Wall beter aansluitend op het centrum gemaakt. Krijg je mi meer overloop en levendigheid (ook in de avonduren).

  The Wall vind ik echt een droevig stukje.

 19. Noah

  Ik woon zelf in LR en moet zeggen dat ik het oprecht mooi vind. Ik vind de verschillende bouwstijlen bij elkaar een interessante combinatie.

  Het enige wat nog ontbreekt zijn gevulde winkels en de nodige drukte aan mensen. Ik denk dat het centrum nog wat opvulli g nosig heeft. Wellicht dat een kaaswinkel (Zuivelhoeve?) en/of een (vegetarische) slager het goed zouden doen. En een speelgoedwinkel wellicht ook, gezien de vele jonge gezinnen. Het centrum is leuk en het zou prettig zijn als het in de loop der tijd wat meer volloopt.

  Een overdekte passage zou prettig zijn in geval van regen, en ik denk dat de PR van Leidsche Rijn de plank regelmatig misslaat, maar dit doet niets af aan wat er wél is. Ik denk dat het slim zou zijn als organisaties met elkaar zouden samenwerken (bij etentje bij xx, tweede bioscoopkaartje gratis, samenwerking RAUM en centrum, etc.)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).