Gemeente begrijpt wens bewoners tweede supermarkt Leidsche Rijn Centrum: ‘maar spelen meer belangen’ Gemeente begrijpt wens bewoners tweede supermarkt Leidsche Rijn Centrum: ‘maar spelen meer belangen’

Gemeente begrijpt wens bewoners tweede supermarkt Leidsche Rijn Centrum: ‘maar spelen meer belangen’

Gemeente begrijpt wens bewoners tweede supermarkt Leidsche Rijn Centrum: ‘maar spelen meer belangen’
Archieffoto Leidsche Rijn Centrum
De gemeente Utrecht begrijpt de wens van bewoners en bezoekers voor een tweede supermarkt in Leidsche Rijn Centrum. Maar zegt daarbij dat er ook andere belangen meespelen die gewogen moeten worden.

De gemeente Utrecht begrijpt de wens van bewoners en bezoekers voor een tweede supermarkt in Leidsche Rijn Centrum. Maar zegt daarbij dat er ook andere belangen meespelen die gewogen moeten worden.

Het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum ligt het laatste jaar onder een vergrootglas, omdat het winkelhart te maken had met leegstand. De eigenaar van het winkelcentrum, ASR, ging daarom in overleg met de gemeente om het aanbod van winkels en horeca aan te passen. Er zijn namelijk in het verleden afspraken gemaakt tussen de gemeente en ASR over de branchering in het winkelhart. Door nieuwe gesprekken mogen er in ieder geval meer horeca en food-gerelateerde winkels komen.

Supermarkt

Een andere optie, het openen van een tweede supermarkt, gaat voorlopig nog niet gebeuren. De partijen spraken af dat dit mogelijk wordt als Leidsche Rijn minimaal 59.200 bewoners heeft. Dit is naar verwachting pas in 2030 het geval.

Dat er voorlopig geen supermarkt bij kan komen in Leidsche Rijn Centrum riep een hoop reacties op. Ook de politiek had vragen. UtrechtNu! klom in de pen en vroeg aan het college van B&W waarom er wordt vastgehouden aan ‘slechts één supermarkt’.

De gemeente laat weten: “We begrijpen de wens van de bewoners en bezoekers, en hun behoefte aan een tweede supermarkt ter aanvulling op de Jumbo Foodmarkt. Er spelen bij de afweging om hier op dit moment nog geen tweede supermarkt toe te staan echter meer belangen, die we ook waardevol vinden.”

Verspreid over stad

Er wordt benadrukt dat er ongeveer 100 supermarkten in Utrecht zijn, zo ‘redelijk gelijkmatig verspreid over de stad’. Als er op bepaalde plekken te veel aanbod van supermarkten is, gaat dat ten koste van supermarkten en winkelcentra op andere plekken. Dat wil de gemeente voorkomen. Ondernemers zouden zo beter een ‘goede boterham’ kunnen verdienen, waardoor winkelcentra juist aantrekkelijker blijken.

Zo meent de gemeente dat een tweede supermarkt in Leidsche Rijn Centrum mogelijk nadelige effecten kan hebben op andere winkelgebieden in Leidsche Rijn. Vlakbij zijn er nog een Jumbo en Lidl in Parkwijk en een Vomar, Aldi en Albert Heijn in Terwijde.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Herman

  ASR krijgt dus in alles haar zin? Haar wens voor meer horeca mag en het exclusieve Jumbo contract wordt gehandhaafd.
  Onderhandelen is geven en nemen, als de gemeente iets toegeeft, mag je dat ook van ASR verwachten. Anders is er geen deal en dus geen extra horeca.

 2. W

  Het moet niet gekker worden… Concurrentie is in het belang van de burger. De gemeente gaat niet over de goede boterham die een ondernemer zou moeten kunnen verdienen. Op de steenweg hanteert de gemeente dit beleid toch ook niet!? (“Nee, niet nog een kledingwinkel, dat is zielig voor de Zara”)
  Ik stel voor dat AH gewoon een vestiging gaat openen in LR Centrum. Een vet proces gaat de gemeente verliezen.

 3. Nina

  Welke andere belangen?

  De inwoners betalen de gemeente om basisvoorzieningen voor hen te regelen tegen zo laag mogelijke kosten.

  Mogelijk is het tijd voor een hernieuwde focus bij de gemeente om terug te keren naar de basistaken.

  Bezuinigen op de zorg om vervolgens wel rode asfalt fietspaden aan te leggen, geeft nl. aan dat de focus nogal verkeerd is.

 4. Piet

  Het moet niet gekker worden. Er is duidelijk animo voor een extra supermarkt, er staan dagelijks ellenlange rijen in de Jumbo. Een nieuwe supermarkt zou goede zaken doen. Is toch niet aan de gemeente om te bepalen of andere supermarkten deze concurrentie aankunnen? Ik kan in veel meegaan, maar dit is echt onzin…

 5. MH

  Dus als je slecht ter been bent of met een rollator loopt, lichamelijk beperkt bent in mobiliteit “ loop “ je maar even naar Terwijde of Parkwijk. Al jaren verlangen bewoners naar een tweede supermarkt. ASR en de Jumbo hebben dus de gemeente in een houdgreep, heel benieuwd wat hier meer speelt, lijkt me geen zuivere koffie. Jumbo lange rijen, lege schappen, nul concurrentie

 6. Kees N

  Met zo’n opmerking gooit de gemeente wat mij betreft alleen maar olie op het vuur. Onze economie, zoals als moderne westerse economiën, draait op vrij ondernemerschap. Daar kunnen redelijke beperkingen aan gesteld worden zoals hinderwet-achtige zaken. Maar het beschermen van de belangen van andere commerciële partijen hoort daar niet bij. Ik vind dat de gemeente i.s.m. ASR ten onrechte hier beperkingen stelt.

  Suggestie voor AH (of een andere partij): open naast elkaar een groentenwinkel, een bakkerij, een slagerij, een drogist, een slijterij en nog een paar handig bedachte zaken. En sloop de tussenmuurtjes in 2030 of zoveel eerder als verantwoord lijkt. Ben benieuwd hoe de klanten en andere betrokken partijen reageren.

 7. Beskebar

  Waarom heeft Kanaleneiland-Noord een winkelcentrum met 3 grote supermarkten (en een kleine turkse markt) met maar amper 9000 bewoners?
  Zelfs met deze meervoud aan winkels blijft het vaak druk, vooral in de avonduren waar er zelfs rijen staan bij de zelfscankassa’s, met name bij de lidl.

 8. Robbert

  Het lijkt of de gemeente weer op de verkeerde stoel is gaan zitten en de verkeerde toezeggingen heeft gedaan.

 9. Pee

  De gemeenten hoeft geen verantwoording af te leggen aan ASR.
  Laat ze maar eens duidelijk vertellen wat die afspraken onderling dan zijn.

 10. N

  Bijna alle andere supermarkten zijn idd wel in 5 min afstand te vinden, zelfs een nettorama. Enigste wat niet te vinden is een Plus, alleen vindt ik de plus vaak een van de duurdere supermarkten. Woon zelf in het centrum en vindt supermarkten prima zo, de jumbo XL dichtbij, Albert Heijn, Vomar, Lidl en Aldi op fietsafstand ietsje verder weg een Dirk en dan nog als je over de gele brug gaat een Nettorama. Enigste wat ontbreekt is een plus in de omgeving. Waar ik niet eens zeker weet of ik er boodschappen zou doen. Ik vind de uitstel eerlijk gezegt prima, als je er zelf woont en de omgeving een beetje kent zie je ook best wel dat er al veel dichtbij zijn.

 11. Scherpschutter

  Het is natuurlijk geen taak van een overheid om te bepalen welke winkels ergens zitten. Waar dat gebeurt, zijn in no time alle winkels failliet en sta je in de rij bij de staatsbakker. Zie ieder socialistisch land ter wereld ooit.

  Overheden zijn nu eenmaal letterlijk het minst capabel om te bepalen wat voor een winkelaanbod ergens hoort te zitten of niet. Er werken immers geen ondernemers, maar ambtenaren. Mensen die doorgaans nog nooit een bedrijf van binnen zagen… Beslissingen over winkelaanbod kun je natuurlijk veel beter aan de méést capabelen om dat te beslissen over laten; ondernemers en klanten. Laat de markt beoordelen waar behoefte aan is, goudeerlijk en gebalanceerd als ze altijd is.

  Schoenmaker, blijf bij je leest! Gemeentes behoren horen hooguit plantsoenen aan te harken (that’s it) en zelfs die dienst zou in private handen waarschijnlijk veel goedkoper en efficiënter zijn. Utrecht bewandelt een volledig fout spoor. Nu zijn het nog lege winkelcentra die de socialisten hebben gecreeërd met al het markt-interventionisme, maar daar zal het niet bij blijven…

 12. Marcel

  Er staat al genoeg leeg in LRC.
  In die 2 kleinere winkelcentra in de buurt zijn 3 respectievelijk 2 supermarkten.
  Dus waarom dan niet in LRC?
  De aanloop zal het LRC goed doen.
  Ik vraag me echt af wat die “meer belangen” zijn.
  Zijn die openbaar?
  Of werkt de lokale overheid ook tegen de burgers, net als de landelijke overheid?

 13. Luuk Upuuk

  Ben benieuwd wat Brussel ervan te zeggen heeft. Als die door regelgeving de traditionele standplaatsen van kraamhouders ihkv vrije marktwerking voor iedere bieder beschikbaar wil maken, zou Brussel hier toch zeker Utrecht op de vingers moeten tikken.

 14. Gedagtekassie

  Dus nog meer Horeca zodat de andere horecaondernemers een mindere boterham hebben… de ene na de andere horeca gaat failliet daar! Snap hier niets van

 15. Koel Hoofd

  “De partijen spraken af dat dit mogelijk wordt als Leidsche Rijn minimaal 59.200 bewoners ”
  Tot dat punt is bereikt is de supermarkt monopolist, het alternatief voor de consument is namelijk een tripje naar andere supermarkt in ander gebied paar kilometer verder op.

  “Er wordt benadrukt dat er ongeveer 100 supermarkten in Utrecht zijn, zo ‘redelijk gelijkmatig verspreid over de stad’. Als er op bepaalde plekken te veel aanbod van supermarkten is, gaat dat ten koste van supermarkten en winkelcentra op andere plekken. Dat wil de gemeente voorkomen.”
  Dat is een keurig 1-2-3tje:
  1 De grootgrutters hebben hun machtspositie met concurrentie barrieres veiliggesteld (rendement aandeelhouders);
  2 Bestuur (politiek) en ambtenaren hebben ‘goed overleg met de sector’ gehad;
  3 LR consument betaald de rekening in geld en tijd.

 16. Jan

  Er komen nog 400 mensen bij op kort termijn. Maar die zullen wel niks te eten willen…

 17. Marije

  Ik zou graag willen weten wie van de gemeente Utrecht deze uitspraak heeft gedaan. Er wordt in Tuindorp Oost juist ingezet op een ander scenario. Als DUIC daar een artikel over wil schrijven, mag je me benaderen!

 18. Anoniem

  Ik ben het eigenlijk er mee eens. Een tweede supermarkt op LRC voegt weinig toe. Er zijn al een lidl, aldi, vomar, AH, en nog een lidl en jumbo in bijna hetzelfde gebied.

 19. BdV

  Dit is triest. Het lijkt wel of de Gemeente zich, los van enige logica, door iedere partij van alles en nog wat op de mouw laat spelden, vervolgens afspraken maakt, beloftes doet en dingetjes gaat regelen, zolang die partij maar geen burgers vertegenwoordigt.

 20. Y

  Een grote Turkse supermarkt!!!!! Dat ontbreekt in leidsche Rijn.

 21. Jeroen

  Wie van de zeurpieten hierboven woont ook in LRC?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).