Gemeente Utrecht stemt in met verkoop tientallen monumentale panden | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht stemt in met verkoop tientallen monumentale panden | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht stemt in met verkoop tientallen monumentale panden

Gemeente Utrecht stemt in met verkoop tientallen monumentale panden
Archieffoto Utrecht
De gemeente Utrecht heeft ingestemd met de verkoop van de monumentale panden van Stadsherstel Midden-Nederland (SHMN). Het Utrechtse deel van de woningen van Stadsherstel omvat 225 huurwoningen en 14 bedrijfsruimten. Er zijn wel voorwaarden gesteld aan de verkoop.

De gemeente Utrecht heeft ingestemd met de verkoop van de monumentale panden van Stadsherstel Midden-Nederland (SHMN). Het Utrechtse deel van de woningen van Stadsherstel omvat 225 huurwoningen en 14 bedrijfsruimten. Er zijn wel voorwaarden gesteld aan de verkoop.

Met Mitros is afgesproken dat de woningen de komende tien jaar niet zonder toestemming van de gemeente mogen worden doorverkocht en dat een deel van de woningen moet gaan vallen in de middenhuur. De meeste woningen blijven in de huidige huurcategorie vallen en ook voor zittende huurders verandert weinig; de huurcontracten blijven van kracht.

De verkoop van de gebouwen maakte het nodige los in Utrecht bij huurders en politieke partijen. De beide aandeelhouders van SHMN (Mitros en Alliantie) wilden de panden verkopen. Het beheer en onderhoud van de monumentale panden was te duur. Met de nieuwe woningwet moeten corporaties zich richten op hun kerntaken: het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen.

Zorgen

Er was vrees dat de verkoop van de woningen zal leiden tot verdere daling van sociale woningbouw in het centrum van de stad. Wethouder Jansen kon niet beloven dat een nieuwe eigenaar de sociale huurovereenkomst ook in de toekomst in stand houdt, maar zei wel de macht te hebben om bepaalde voorwaarden te scheppen. Hij benadrukte ook dat de verkoop van de panden de huidige huurcontracten niet ongeldig maakt.

Er zijn dan ook enkele voorwaarden gesteld aan de verkoop. Zo moet de opbrengst voor Mitros worden ingezet om de sociale huurwoningen in de stad uit te breiden. Daarnaast blijven 135 van de 225 wooneenheden sociaal verhuurd, waarvan er 12 op termijn naar het kader ‘middenhuur’ (huur tussen 710 en 1000 euro) kunnen verschuiven. De resterende 90 wooneenheden kunnen (op termijn) verschuiven naar middenhuur of vrije sector huur, of zitten nu al in dat segment.

Daarnaast worden lopende huurcontracten gerespecteerd. Dat betekent dat alle regels ten aanzien van de huurprijsbescherming van kracht blijven.

SHMN

Vanaf 1971 zette de organisatie Stadsherstel Midden-Nederland zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door panden te kopen, te restaureren en te verhuren. Ze hebben nu 152 monumenten in Utrecht en Amersfoort. Waaronder ook een aantal iconische objecten waaronder een bolwerk, een landhuis, diverse hofjes, een synagoge en het geboortehuis van Piet Mondriaan.

De totale waarde van de panden bedraagt circa €100 miljoen euro. De panden worden aan één partij verkocht. Welke dat is, is nog niet bekend.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Prima. Corporaties moeten zich richten op sociale huur. Het beheren van monumentale panden en die tegen te hoge kosten inzetten voor sociale huur is geen taak binnen volkshuisvesting. Laat dat maar aan andere partijen over.

  2. Inez

    @JdV: Daar ben het niet mee eens. Zolang er te weinig sociale huur-woningen zijn en mensen met een laag inkomen minstens 9 jaar moeten wachten om redelijk te kunnen wonen, hebben zij ook het recht om in een monumentale woning te wonen. Deze woningen zijn vaak oud en hebben helemaal geen luxe voorzieningen aan de binnenkant.

  3. JdV

    @Inez. De corporaties geven zelf aan dat de huur van deze woningen niet rendabel is, de kosten zijn te hoog. Dat betekent dat er geld niet beschikbaar is dat anders gebruikt kan worden voor de bouw van nieuwe, energieneutrale sociale huurwoningen. Als het goed is gaan de corporaties er financieel op vooruit door de verkoop en kunnen ze dus meer investeren in het bouwen van woningen om zodoende iets aan de wachtlijsten te doen.

  4. Cico

    JdV sociale huur is per definitie niet rendabel, anders was het niet gesubsidieerd. En je ‘hoop’ dat corporaties meer gaan investeren omdat ze er financieel op vooruit gaan getuigd van een grenzeloze naïviteit. Maar het past wel leuk in je clichématig rechtse wereldbeeld

  5. Monumentbewoner

    Deze verkoop is bijzonder dubieus te noemen. Het vorige college stemde tegen. Ik woon in een van de panden en het onderhoud dat wordt gedaan is minimaal. Hooguit wat schilderwerk. Als dat de kosten zijn, dan lijkt me dat een zeer slecht excuus. Daarbij woon ik in een pand waarvan in 2009 is gelabeled als “niet te verkopen” en toen niet aan SHMN is overgedragen. Nu wordt het alsnog onderdeel van de verkoop. Dat vind ik vreemd. Ons bewoners is verder nergens naar gevraagd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).