Oudegracht Noord en Wittevrouwenstraat als inspiratie voor Hardebollenstraat | De Utrechtse Internet Courant Oudegracht Noord en Wittevrouwenstraat als inspiratie voor Hardebollenstraat | De Utrechtse Internet Courant

Oudegracht Noord en Wittevrouwenstraat als inspiratie voor Hardebollenstraat

Oudegracht Noord en Wittevrouwenstraat als inspiratie voor Hardebollenstraat
Afgelopen september was het feest op de Hardebollenstraat; de tijdelijke invulling van de panden werd gevierd. Foto: Derek Zomer
Bijna zes miljoen euro gaf Utrecht een klein jaar geleden uit om de sekskamers in de Hardebollenstraat op te kopen. Nu moet er iets anders inkomen. De gemeente mikt op vier horecazaken en winkels. 

Bijna zes miljoen euro gaf Utrecht een klein jaar geleden uit om de sekskamers in de Hardebollenstraat op te kopen. Nu moet er iets anders inkomen. De gemeente mikt op vier horecazaken en winkels. 

Momenteel zijn de panden in de Hardebollenstraat bezet door tijdelijke huurders. De gemeente is vorige week gestart met de voorbereiding van de aanbesteding van deze panden voor een definitieve invulling. Hiervoor zijn bepaalde eisen opgesteld in het bestemmingsplan.

Hier staat onder andere in dat de horecazaken in de straat straks vallen in de lichtste categorie. Dit zijn lunchrooms, ijssalons of koffiebars. In ieder geval zaken die zich moeten houden aan de Winkeltijdenwet en waarbij de activiteiten zijn gericht op de verkoop en van drank- en etenswaren ter plaatse, dus geen bezorging.

Type C

De gemeente heeft hiervoor gekozen zodat er een zogenoemde ‘type C-winkelstraat’ ontstaat. Dit soort straten zijn in opkomst in de Utrechtse binnenstad. Er zitten geen grote ketens zoals in type A-straten (de Steenweg bijvoorbeeld) en geen grote horeca zoals op type B-straten, zoals de Voorstraat.

Met de ambtelijke term ‘type C-straten’ worden plekken bedoeld zoals de noordzijde van de Oudegracht en de Minrebroederstraat. Ook kleinere straten zoals de Loeff Berchmakerstraat en Wittevrouwenstraat vallen hieronder en de Hardebollenstraat binnenkort dus ook.

Verwachting

Gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning legt uit wat er gebeurd op een C-straat. “Hier zijn wel al ondernemersactiviteiten, maar die moeten zich nog verder ontwikkelen als doelgroepen de straat omarmen. Kenmerken zijn: relatief lage huren en meerdere functies, dus naast kleine winkels ook bijvoorbeeld een ontwerpbureau of andere diensten en relatief nog weinig bezoekers.”

Het idee van de gemeente achter de categorisering is om in samenwerking met ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden te werken aan een eigen profiel en identiteit van de vijf centrumkwartieren in de binnenstad. “Voor bezoekers is het prettig om te weten wat ze in een bepaalde straat of buurt kunnen verwachten, zodat ze gericht het centrum kunnen verkennen.”

Jonge ondernemers

Dit type straat is in Utrecht in opkomst omdat er veel ondernemerszin is. “Veel jonge mensen willen graag in Utrecht een onderneming starten, ook omdat Utrecht aantrekkelijk is en gewild, onder meer door de groeiende, jonge en hoogopgeleide bevolking. In de C-straten zijn de huren vaak nog laag en daarmee toegankelijk voor startende ondernemers. Een identiteit kun je niet opleggen, maar je kunt wel meevaren en uitbouwen waardoor de herkenbaarheid en aantrekkelijkheid vergroot wordt”, besluit Keuning.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Goed ideetje

    He Gemeente Utrecht, kan de Kanaalstraat ook wat meer type c-straat worden, met een beetje B. Dat trekt de straat open, voegt wat diversiteit toe en zorgt voor wat nieuwerwetse gezelligheid.

  2. Toine Goossens

    ´In de C-straten zijn de huren vaak nog laag en daarmee toegankelijk voor startende ondernemers.´

    Voor rendement op de uitgaaf van die € 6.000.000 zal de gemeente dus met iets anders moeten komen. Een verdubbeling van de WOZ waarde van de panden in de omgeving is daarvoor de meest geëigende en meest effectieve.

  3. Een beetje kritisch maar

    @ Toine

    Jij hebt toch overal wel zo veel verstand van joh. Je zou echt wethouder, staatssecretaris of minister moeten worden.

    Overigens denk ik niet die gemeente bij aanschaf van de panden rendement op het oog had en een beetje verlies ook de koop toeneemt.

    De gemeente investeert hier gewoon om een buurt weer leefbaar en veilig te krijgen en om te voorkomen dat panden in criminele handen zouden vallen. Een hele normale weg. Nu kan men toekomstige kopers screenen en dus ingrijpen. Precies een van de hoofdtaken van een gemeente.

    Een gemeente investeert niet alleen maar om rendement te vangen of om geld per sé terug te verdienen. Dat is niet de eigenlijke taak van een gemeente, ook al denken steeds meer mensen dat vanwege VVD-/ neo-liberale- invloed.

  4. Toine Goossens

    @Een, maar,

    Ik ga voor onze buurt ook een leefbaarheidsproject van € 6 miljoen indienen. Wij zijn daar hard aan toe. Ik hoop dat vele buurtjes dit voorbeeld zullen volgen, dan komt het gezonde verstand vanzelf bij B&W en de raad terug.

  5. Karla

    Let op: “lichte horeca” bestaat straks niet meer, als de gemeente haar zin krijgt met haar horecanota of hoe heet dat ding. Dan mag alle horeca alles doen wat ze willen. Dus bewoners die denken dat er straks alleen een ijssalon in mag, laat je niet misleiden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).