Leer- en suedewinkel Erich de Gilde aan de Choorstraat stopt na 38 jaar | De Utrechtse Internet Courant Leer- en suedewinkel Erich de Gilde aan de Choorstraat stopt na 38 jaar | De Utrechtse Internet Courant

Leer- en suedewinkel Erich de Gilde aan de Choorstraat stopt na 38 jaar

Leer- en suedewinkel Erich de Gilde aan de Choorstraat stopt na 38 jaar
De winkel van Erich de Gilde aan de Choorstraat (Foto's: DUIC)
Erich de Gilde stopt na 38 jaar met zijn leer- en suedewinkel aan de Choorstraat. Erich en zijn winkel zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van de Utrechtse binnenstad, maar toch komt er door gezondheidsproblemen nu een einde aan de grootste passie van de geboren en getogen Utrechter. “De winkel is als een soort therapie voor me geweest.”

Erich de Gilde stopt na 38 jaar met zijn leer- en suedewinkel aan de Choorstraat. Erich en zijn winkel zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van de Utrechtse binnenstad, maar toch komt er door gezondheidsproblemen nu een einde aan de grootste passie van de geboren en getogen Utrechter. “De winkel is als een soort therapie voor me geweest.”

Zittend aan een tafeltje in het midden van zijn winkel ontvang hij zijn klanten. Omringd door leren kleding, voornamelijk jassen, drinkt hij kleine slokjes van zijn kop thee. Erich de Gilde is inmiddels 77 jaar oud, maar oogt nog fit en kwiek. “Dat ben ik helaas niet meer”, vertelt hij. “Ik heb iets aan mijn hart dat niet meer te verhelpen is en waardoor het onverantwoord is om door te gaan met werken. Mijn twee zonen roepen al vijftien jaar dat ik moet stoppen. Daar ben ik nu eindelijk aan toe.”

Voortvarend begin

Daarmee komt er na 38 jaar een einde aan de winkel van Erich, die zijn carrière begon bij een leerwinkel op de hoek van de Hamburgerstraat en de Oudegracht. Na het overlijden van de eigenaar van die winkel startte Erich zijn eigen zaak aan de Choorstraat. “Via vrienden kwam ik bij dit pand terecht en eigenlijk ging het direct na de opening als de brandweer. Alles wat ik in de etalage tentoonstelde werd verkocht.”

“Eind jaren tachtig en begin jaren negentig vormden wel een hoogtepunt”, gaat hij trots verder. “We organiseerden modeshows in grote zalen die ik had afgehuurd en gingen steeds duurder inkopen. Soms verkocht ik lederwaren voor bijna zesduizend gulden!” Er kwamen ook beroemdheden zijn winkel binnen: “Jazeker, veel bekende mensen uit de paardensport. En Ruud Gullit heeft hier ook ooit wat gekocht.”

Bizar moment

Erich heeft in al die jaren veel meegemaakt en niet altijd even positief. Zo was hij veertien jaar geleden slachtoffer van een gewapende overval. “Ik kreeg een pistool tegen mijn hoofd en een mes tegen mijn lijf”, vertelt hij. “Ze wilden geld hebben. Uiteindelijk ben ik er zonder kleerscheuren vanaf gekomen, doordat vaste klanten zagen dat mijn deur dicht was. Die staat altijd open, dus kwamen ze polshoogte nemen. De overvallers hebben zich zonder buit uit de voeten gemaakt. Puur geluk als je het mij vraagt.”

Daarna ging Erich weer vrolijk verder met de verkoop van zijn leder. De overval leverde hem naar eigen zeggen zelfs nog meer klanten op. “Ik werd drie maanden lang ‘lastiggevallen’ door klanten en collega-winkeliers met bloemen en flessen wijn die met me te doen hadden”, vertelt hij lachend. “Daar werd ik een beetje gek van, maar al die aandacht kwam de winkel wel ten goede en zorgde voor een betere band met mijn klanten.”

Klantenbinding is sowieso één van Erich’s sterke punten. “Mijn geheim? Ik heb verstand van mijn vak. Als er iemand de winkel binnenkomt en ik vraag wat voor jas hij of zij zoekt, hoef ik het antwoord eigenlijk al niet meer af te wachten. Ik pak meteen een leren jas voor ze en meestal is het dan gelijk bingo.”

Noodgedwongen stoppen

Na al die jaren moet Erich nu naar zijn lichaam luisteren en noodgedwongen stoppen. Dat valt hem zwaar. “Het is wel heftig. Ik heb meer dan honderd keer in het ziekenhuis gelegen. Elke keer dacht ik ‘ik moet gauw terug naar mijn winkel’. De winkel was een soort therapie voor me. Vooral door de klanten die steeds weer terugkwamen.”

Erich verwacht nog een paar weken open te zijn. Hij zegt in gesprek te zijn met een aantal partijen over de verkoop van de winkel. Aan het eind van de zomer is het dan echt klaar. En daarna? “Geen idee, eerlijk gezegd. Ik ga blanco mijn pensioen in en moet echt nog ontdekken wat ik nu ga doen. Maar daar kom ik wel achter.”

7 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Zonde zeg, maar gezondheid voor alles!

  Een jaar of 20 geleden alweer kocht ik daar mijn eerste leren jas. Sindsdien regelmatig terug geweest. Geweldige vent, vol humor. Snel nog maar even langs voor een laatste aankoop, nu het nog kan. Het beste Erich!

 2. Roberto

  Hoi Eric met roberto Ik vind echt jammer
  Maar voor jou gezond het is beter Maar ik ga jou wel missen
  Allijdt en praat je doen dat vond ik echt leuk.
  Ik hoop dat jij het ok zo vond. Ciao roberto en sterkt met Alles

 3. [email protected]

  Ontzettende leuke man, en een top winkel,Utrecht zal je missen Erich.

  Dankjewel voor jou inzet en gezelligheid, bravo.

 4. R.

  Ha Erik,

  Kwam je van de week nog tegen op de breedstraat. Wat een rotmomrnt was dat toen ik vroeg hoe het met je ging.
  Ken je altijd van een kort praatje en van een hallo en gedag, maar jij hebt mij van 3 jaar oud tot nu ouder zien worden omdat ik altijd bij je zaak om de hoek hebt gewoond.
  Begreep dat je ook weer gewoon lekker in het Utrechtse woont.
  Het ga je goed, het beste.

 5. Katja

  Utrechts Icoon !

 6. Gerrit & Nadira Bruinse

  Je kent mij misschien niet meer maar ik kocht mij eerste leren broeken bij jou , die waren fantastisch zat lekker na 10 jaar gedragen heb ik helaas weggedaan ?Ik weet nog dat we eerst ging winkelen bij Botlek lipstick en daarna bij jou , hoe leuk is dat ! Ik kan me heel goed herinneren de dag van toen en dat praat ik over 30 jaar gelenden wat ‘n mooie tijd geweest . Fijne man ben je en ontzettend gastvrij mag nooit vergeten zijn . Wij wensen jij en jou lieve steun en toeverlaat een fijne tijd met veel rust met de vriendelijke groet van Gerrit & Nadira xx

 7. Erich de Gilde b

  Bedankt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).