Onder de Mensen: Het succes van Majella Wonen | De Utrechtse Internet Courant Onder de Mensen: Het succes van Majella Wonen | De Utrechtse Internet Courant

Onder de Mensen: Het succes van Majella Wonen

Onder de Mensen: Het succes van Majella Wonen
Tamara en Joa bij Majella Wonen
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 43: Joa Middelkoop en Tamara Koopman bij Majella Wonen.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 43: Joa Middelkoop en Tamara Koopman bij Majella Wonen.

In september 2016 begon het project Majella Wonen aan de Thomas à Kempisweg in Utrecht. In twee appartementengebouwen wonen ex-daklozen en reguliere huurders. Zo komen sociaal kwetsbare mensen en huurders met sociale betrokkenheid samen. En dat werkt heel goed volgens bewoners Joa en Tamara.

De twee bewoonsters van Majella Wonen nemen plaats in de gemeenschappelijke tuin bij de appartementencomplexen. Joa woonde voordat het project startte al antikraak aan de Thomas à Kempisweg, in een pand dat gesloopt zou gaan worden. Tamara kwam bij Majella Wonen terecht nadat ze dakloos werd. Samen vertellen ze graag over het succes van de woongroep.

Tamara: “Ik raakte dakloos na een relatiebreuk. Ik huurde een huis samen met mijn ex-vriend, maar hij zette een nieuwe huurwoning alleen op zijn naam. Toen hij de sloten veranderde stond ik ineens met mijn twee kinderen van 12 jaar en 14 jaar op straat.” De kinderen van Tamara wilden niet in de opvang wonen en werden uit huis geplaatst, maar Tamara zelf kon nergens terecht. “Uiteindelijk heb ik een paar dagen op station Utrecht Centraal geslapen. Verschrikkelijk. Gelukkig zei een vriend dat ik tijdelijk bij hem kon wonen. Later heb ik ergens anders zwart een kamer gehuurd tot er een plek vrijkwam voor mij.”

Het project Majella Wonen startte in de zomer van 2016 en Tamara kwam direct in aanmerking voor een woning. “Het ging uiteindelijk heel snel. Ik heb een driekamerwoning gekregen zodat mijn kinderen ook op bezoek kunnen komen. Ze zijn hier dan ook regelmatig, hoewel ze in het begin even moesten wennen aan hoe de bewoners hier met elkaar omgaan”, vertelt Tamara met een glimlach.

Sociale controle

Voor Joa liep het anders. Zij woonde al een aantal jaar in het complex en kreeg bericht dat de panden gesloopt zouden worden. “Ik ging op zoek naar een woongroep. Dat sprak me aan door het sociale aspect, samen een wereld creëren en iets opbouwen met elkaar. Nog geen week later kreeg ik een folder in de bus dat mijn pand niet gesloopt zou worden, maar dat in dit complex Majella Wonen kwam. De woongroep kwam dus naar mij toe.”

Ze vertelt dat de sociale controle een fijn gevoel geeft. Zelf opgegroeid in een klein dorp was het lange tijd wennen in Utrecht. “Ik vind dat we nogal eens kil naar elkaar kunnen zijn in Nederland. Gewoon even hoi zeggen tegen je buurman is in Utrecht niet gebruikelijk”, vertelt Joa. “Dat was voor mij wel een shock. Bij Majella Wonen hebben we wel het dorpse gevoel in de grote stad. Een gaaf concept om iets terug te doen voor sociaal kwetsbaren.”

Bij Majella Wonen helpen bewoners elkaar. Of ze nu vanuit de Tussenvoorziening komen en ex-dakloos zijn of vanuit Portaal een woning huren. Joa: “Het ligt in mijn aard om te vragen hoe het gaat als ik denk dat iemand niet lekker in z’n vel zit. Het is helemaal niet geforceerd, maar het is wel makkelijker doordat iedereen weet dat het erbij hoort.” Tamara vult aan: “Als je even je ei kwijt wil is er altijd wel een luisterend oor. Ook ik vraag mensen die het nog niet helemaal op orde hebben of ik ze kan helpen.”

Joa zegt dat veel bewoners actief bezig zijn, maar helaas doet niet iedereen even goed mee. “Daar kan ik wel een beetje van balen, want mensen hebben wel bewust voor dit project gekozen. Het is zo’n perfecte plek waar we iets moois van kunnen maken. Gelukkig probeert de meerderheid wel de schouders eronder te zetten.”

Hulp

Tamara werd vooral praktisch geholpen door de buren. “Ik krijg begeleiding van de Tussenvoorziening, maar ik ben ook heel erg goed geholpen als er iets in elkaar gezet moet worden. Dat wordt binnen no-time geregeld.”

De buren helpen elkaar met kleine dingen, maar schuiven ook geregeld bij elkaar aan voor een maaltijd of kop koffie. En dan zijn er nog de grote evenementen. Joa en Tamara worden enthousiast als ze vertellen over het afgelopen buurtfeest. Joa: “We hadden een western-thema en speelden allemaal leuke spelletjes. Volgende maand hebben we een Kubb-toernooi. Dus daar zijn we nu alweer druk mee.” Tamara vult aan: “We doen minstens twee keer per maand iets samen en met het mooie weer zitten we vaak in de tuin om wat te drinken.” Joa: “Het zijn meer dan alleen buren. Dat vind ik heel bijzonder.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).