Juuls Hummus: ‘We krijgen zelfs complimenten van Israëli’s’ | De Utrechtse Internet Courant Juuls Hummus: ‘We krijgen zelfs complimenten van Israëli’s’ | De Utrechtse Internet Courant

Juuls Hummus: ‘We krijgen zelfs complimenten van Israëli’s’

Juuls Hummus: ‘We krijgen zelfs complimenten van Israëli’s’
Foto: Robert Oosterbroek
In Utrecht-Oost zit sinds twee maanden een bijzonder winkeltje: Juuls Hummus. Een koffiezaak die draait om hummus, een populair gerecht uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten. Eigenaar Remco Carstens trots: “Wij maken hummus op de Israëlisch manier met een hele eigen twist.” De buurt heeft de beginnende ondernemers al omarmd en de vaste klantenkring groeit.

In Utrecht-Oost zit sinds twee maanden een bijzonder winkeltje: Juuls Hummus. Een koffiezaak die draait om hummus, een populair gerecht uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten. Eigenaar Remco Carstens trots: “Wij maken hummus op de Israëlisch manier met een hele eigen twist.” De buurt heeft de beginnende ondernemers al omarmd en de vaste klantenkring groeit.

In deze vrolijke eetwinkel en deli wordt hummus niet enkel gezien als smeersel voor op brood, maar ook als een volwaardig hoofdgerecht. Hier krijg je bowls hummus met verschillende toppings en daarnaast een pitabroodje, pittige saus, dressing, olijven en augurk. Behalve hummusmaaltijden staan ook baba ganoush, auberginepuree, en verschillende salades op het menu.

Een aantal jaar geleden kwam bij Carstens (40) en zijn vrouw Julia Rabin (38) het idee voor de winkel op tijdens een reis naar Israël. Rabin is geboren in Rusland en verhuisde op haar elfde naar Israël, waar haar familie nog altijd woont. Het verhaal wordt nog internationaler; haar Nederlandse man ontmoette ze op een wereldreis in Thailand. Carstens kijkt naar Rabin en zegt lachend: “Een echte vakantieliefde, hè?” Beiden waren aan het eind van hun reis. Carstens: “We hebben daar twee weken doorgebracht. Toen ik naar huis vloog, wist ik zeker dat het geen definitief afscheid zou zijn.” Tien dagen later ging Rabin op bezoek in Nederland (“Ik had het reisgevoel nog”) en na drie maanden gingen ze samen op zoek naar een woning in Nederland. “In afwachting van mijn verblijfsvergunning deed ik Ruslandkunde aan de universiteit van Leiden. Daar heb ik daarna vrijwel nooit wat mee gedaan.”

En nu dus hummus verkopen in Nederland. De wens om te ondernemen in de horeca was er al jaren, maar het duurde even voor ze de sprong waagden. “We hadden de eerste hummuswinkel in Nederland willen zijn”, zegt Rabin. “Maar een paar jaar geleden zagen we er al een paar in Amsterdam. Jammer, maar we wilden toch niet in Amsterdam gaan zitten, dus zijn we de eerste in Utrecht geworden!”

De winkel opende op 21 maart zijn deuren op de Baanstraat. Volgens het stel een goede plek voor een winkel van deze soort. “Onze doelgroep zijn bewuste eters tussen de 25 en 40 jaar oud. Die hebben wat meer te besteden en willen graag vers, gezond en lekker eten.” Alles wat wordt bereid in de keuken van Juuls Hummus is kakelvers. Hummus maken is tijdrovend en het recept komt erg precies. Hun eigen recept geven ze natuurlijk niet zomaar, maar een klein kijkje in de keuken gunnen ze wel: “De kikkererwten moeten twaalf uur weken en dan vijf à zes uur koken. Vervolgens voeg je onder meer tahin, olijfolie en andere specerijen toe om ze op smaak te brengen.”

Hummus komt oorspronkelijk uit de regio Levant, is onderdeel van de Libanese keuken, maar is tegenwoordig ook populair in Europa en bij veel supermarkten verkrijgbaar. Rabin vertelt dat ze met het gerecht is opgegroeid in Israël, het is enorm populair in de Levantijnse keuken. In de zogenaamde Hummusias is er in   elke stad en elk dorp goede hummus te krijgen. “We gingen naar het dorp Abu Gosh, omdat ze daar de beste hummus van heel Israël zouden hebben”, vertelt Carstens. “We kwamen in een heel klein restaurantje terecht waar allemaal oude mannetjes samenkwamen. Er waren hele maaltijden met allerlei bijgerechten en de hummus als hoofdgerecht. Ik was direct verkocht.”

Rabin vertelt dat het allemaal een zeer precies werk is. “In Turkije wordt de hummus weer anders gemaakt dan in Libanon of Noord-Afrika. Ons recept is vooral erg smeuïg. We krijgen zelfs vaak complimenten van Israëli’s.” Carstens knikt naar Rabin en zegt: “De hummuskoningin in de keuken. Zij heeft de techniek ontwikkeld voor ons eigen recept.”

Momenteel is de winkel gericht op afhalen en bezorgen, maar Juuls wil ook een aantal zitplekken in de winkel. “We zouden het leuk vinden wat stoeltjes neer te zetten; het leukste is natuurlijk om direct op te eten wat we hier maken. En het lekkerste, want dan is het nog warm.”

 

3 Reacties

Reageren
  1. D

    Heb er al een paar keer besteld en het is heerlijk!

  2. Sjaak

    Als je complimenten van Israeli’s krijgt moet je oppassen…

  3. Lex Van

    Ha! Goed nieuws! Bedankt voor de tip 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).