Op bezoek bij De Utrechtse Boekenbar: ‘We willen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met boeken’ Op bezoek bij De Utrechtse Boekenbar: ‘We willen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met boeken’

Op bezoek bij De Utrechtse Boekenbar: ‘We willen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met boeken’

Op bezoek bij De Utrechtse Boekenbar: ‘We willen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met boeken’
Foto: Bas van Setten
Op de Westerkade zit sinds eind 2017 De Utrechtse Boekenbar. Een plek met boeken, koffie, wat lekkers voor bij de koffie en regelmatig evenementen. Boekpresentaties, interviews tussen schrijvers, muzikale optredens en meer. Boven in de winkel of beneden in de bijbehorende werfkelder. De boekhandel is gespecialiseerd in literatuur, kunst-, foto- en kookboeken. Bijna vijf jaar geleden richtte Tim van den Hoed De Utrechtse Boekenbar op.

Op de Westerkade zit sinds eind 2017 De Utrechtse Boekenbar. Een plek met boeken, koffie, wat lekkers voor bij de koffie en regelmatig evenementen. Boekpresentaties, interviews tussen schrijvers, muzikale optredens en meer. Boven in de winkel of beneden in de bijbehorende werfkelder. De boekhandel is gespecialiseerd in literatuur, kunst-, foto- en kookboeken. Bijna vijf jaar geleden richtte Tim van den Hoed De Utrechtse Boekenbar op.

“Het gaat heel goed”, zegt Tim terwijl hij met een kopje koffie plaatsneemt op een van de houten stoelen voor de deur. “Ik had er niet meer van kunnen hopen. Het waren gekke jaren door corona. Ik moest mijn bedrijf op een andere manier runnen dan ik eigenlijk wilde. Toch was het ook bijzonder om mee te maken. Nu kunnen we weer gewoon veel evenementen organiseren: leesclubs, exposities, voorleesochtenden, alle leuke extra dingen mogen weer. Dat brengt heel veel leven, reuring en vrijheid. Dat vind ik sowieso vanaf het begin het allerleukste van deze plek. Als je ideeën hebt, kan je daar gewoon wat mee doen.”

Binnen is het druk: er zitten wat mensen met hun laptop voor het raam, achterin zit een oudere vrouw rustig te lezen, weer een paar anderen drinken kletsend een kopje koffie. Behalve een plek om boeken te kopen, is De Utrechtse Boekenbar dus ook een plek waar Utrechters elkaar kunnen ontmoeten. En zo hopelijk geïnspireerd raken op het gebied van boeken. “We hebben niet echt regels. Mensen zitten hier te werken en soms lekker te lezen. Sommige mensen denken dat ze hier een boek moeten kopen om het hier te mogen lezen, maar dat is niet zo.”

Ja, in de basis is het een boekenwinkel, legt Tim uit. “Maar het koffiegedeelte en de zitplekken zijn er zodat het ook een ontmoetingsplek is. Je kunt hier blijven hangen. Dat maakt het makkelijk om andere mensen te leren kennen of in contact te komen met andere mensen die ook van boeken houden. Het is ook prima als je alleen koffie wil drinken, maar dan zit je wel tussen de boeken. Je komt in ieder geval op een bepaalde manier in aanraking met boeken. Dat is eigenlijk ook het doel: zoveel mogelijk mensen in aanraking proberen te brengen met boeken. Het maakt niet uit of dat nou via een koffietje is of via een evenementje.”

Tekst loopt door onder de foto

Kunnen waarderen 

Ook op de dag dat dit interview plaatsvindt, is er een evenement, zo vertelt Tim. Er komt een Britse schrijver langs: Claire-Louise Bennett. Zij wordt geïnterviewd door collega-schrijver Jannah Loontjens. Bennett schreef onlangs de roman Kassa 19. “Ze is een heel bijzonder iemand, maar het is wel best een niche”, zegt Tim. “Je moet het een beetje kunnen waarderen. De usual suspects zijn af en toe ook leuk, maar niet elke keer.” Hij vindt het belangrijk om een podium te zijn voor jonge (lokale) makers. Daarmee doelt hij natuurlijk op schrijvers, maar ook makers die te verbinden zijn aan een boek. Denk aan een illustrator, beeldend kunstenaar of fotograaf.

Ondertussen wandelt de buurman langs voor een praatje. Hij tipt Tim over een nieuw boek. De kans is groot dat het binnenkort te verkrijgen is op de Westerkade. “We hebben inmiddels heel veel vaste gasten. Dat is heel fijn.” Tijdens het interview wordt dan ook een aantal keer gezwaaid naar bekende voorbijgangers. “Het geeft een gezellig gevoel. Ik weet op een gegeven moment ook een beetje wat iemands smaak is. Het is heel leuk om tips te kunnen geven.”

Dat is niet altijd zo geweest. In het begin was het volgens Tim ‘een kwestie van opbouwen’. “Mensen wisten niet altijd wat ze nou precies met de Boekenbar aan moesten. Is het nou een koffietent met boeken? En wat voor boeken heb je hier nou? Is het tweedehands, of kan ik hier boeken lenen? Zulke vragen krijgen we nog steeds wel eens. Het leuke aan deze plek is dat je niet per se echt een boekenlezer hoeft te zijn om hier te komen, maar het kan wel.”

Tekst loopt door onder de foto


Andere Utrechtse plekken 

Als eigenaar is Tim betrokken bij alle aspecten van zijn onderneming, maar bezig zijn met boeken vindt hij nog steeds het leukste. “Ik ben veel bezig met de inkoop van boeken. Speuren naar mooie, bijzondere boeken en nieuwe titels.” Maar ook van evenementen organiseren wordt hij blij. “We doen ook regelmatig bijzondere kleine projecten rondom bepaalde boektitels. Dan laten we bijvoorbeeld een aantal illustratoren een boek lezen en ze, geïnspireerd op het verhaal, iets maken. Een print of een T-shirt bijvoorbeeld.”

Begin dit jaar was er ook een samenwerking met een sieradenmaker. Zij maakte een ketting op basis van een trilogie die ze las. “Het is een andere manier om te laten zien wat een boek kan doen. En hoe iemands verbeelding loskomt bij het lezen van een boek.” Het maakt Tim niet uit dat dit soort projecten altijd best veel werk kosten en niet per se heel veel opleveren. “Het laat zien hoe een boek kan dienen als inspiratie. En hoe het een begin kan zijn van andere nieuwe dingen.” 

Tim is trots op het reilen en zeilen van zijn Boekenbar tot nu toe. In de toekomst zou hij er graag voor willen zorgen dat nog meer mensen romans lezen. Hij denkt dat dit genre wel een steuntje in de rug kan gebruiken. “Ik zou het vet vinden om meer impact te hebben op leesbevordering in een wat bredere context. Dus niet alleen door dingen op deze locatie te organiseren, maar ook op andere Utrechtse plekken. Misschien ook door middel van kleine evenementen, net zoals nu, of misschien met iets groters. Een festival bijvoorbeeld.”

14 Reacties

Reageren
  1. elly bakker

    Mooi initiatief en ook nog es vlak bij mij… (Jutfaseweg) en leuk artikel. Uitnodigend. Veel succes, Tim, ik kom beslist bij je langs.

  2. JdV

    Wat leuk dat die mensen op de achtergrond exact laten zien hoe nuttig boeken eigenlijk nog zijn. 3 personen. 3 laptops. 0 boeken. I rest my case.

  3. Realist

    Goed idee, waar de bibliotheek een enorm gat laat vallen doordat de prioriteit bij andere dingen ligt dan bij de corebusiness (boeken) vult deze ondernemer dat gat gewoon in.

  4. blablabla

    Het was wachten tot de reaguurders weer eens te voorschijn zouden komen….

    1) misschien lezen ze wel artikelen of hoofdstukken uit boeken op die laptops.

    2) Het leveren van studieplekken, mensen taalvaardig maken en mensen mediawijsmaken zijn core business van een bibliotheek, naast het aanleggen van een boekencatalogus en het uitlenen daarvan aan leden. Een bieb is ook altijd een plek om onderzoek te doen (of om huiswerkt te maken).

    3) aan de kant van de fotograaf waren 2 mensen een boekje aan het lezen

  5. De gefronste wenkbrauw

    @JdV: want boeken en andere teksten worden nog steeds op een typmachine geschreven, en een boekenbar is geen logische plek voor iemand die schrijft om te vertoeven.

    Alles om maar zoveel mogelijk negativiteit de wereld in te helpen.

  6. Realist

    @Blablabla. Je kan een hoop blabla hebben maar als je als bibliotheek gaat bezuinigen op je corebusiness ipv op overhead of hobbyprojecten heb je de prioriteiten niet op orde. Als blijkt dat een burgerinitiatief in het gat springt wat je als bibliotheek kennelijk laat vallen is er iets mis met de bedrijfsvoering.

  7. JdV

    @blablabla: lezen van BOEKEN. Het is geen lezen-van teksten-op-een-laptop-bar. Een boek is een fysiek product. Papier, inkt. Als je het verschil niet begrijpt tussen een boek en een tekst op een laptop of e-reader heb je nog niet genoeg gelezen. Kijk vooral ook even naar de 2e, 3e en 4e foto. Dan ontdek je wellicht hoe een boek er uit ziet en heb je weer wat geleerd.

  8. Blablabla

    @ JdV

    Ja, als de rationele logica op is dan krijg je reacties als de jouwe.

    Overigens zijn er in de boekenbar zo goed als altijd lezende mensen (uit ouderwetse fysieke boeken) te ontdekken (wat later op de dag, als het wat drukker is, en niet net na opening, toen de foto gemaakt is) en worden er in de bar vaak lezingen met schrijvers georganiseerd die je kan bijwonen (dan luisteren mensen in plaats van dat ze lezen, kan ook in de boekenbar).

    En om je toch te corrigeren. Een e-boek is ook een boek en het digitale bestand van het boek ook. Dus je lult uit je nek. Daarnaast staat het je vrij (als zzp’er, misschien wel als schrijver) om te werken/ schrijven in de boekenbar. Het is namelijk ook een koffietentje/ bar, dat zit al in de naam.

    Zeuren om te zeuren dus, reaguurders, waaronder jij, eigen. Get a life.

    En ja, je kan zeuren wat je wil en er nog allemaal argumenten bij halen, maar je geblaat snijdt gewoon geen hout.

  9. JdV

    @blablablablaaaah: Een e-book is ook een boek? Volgens de overheid niet hoor. Kijk maar eens naar de btw-heffing. Of naar de mogelijkheden om korting te geven via de boekhandel en de regels die daar voor zijn. Maar ja, logische argumenten doen niet ter zake bij emotioneel instabiele personen zoals jij die nog geen logisch argument zouden herkennen als het op hun medicatiedoosje zou staan.

  10. Scherpschutter

    Het is toch wel diep treurig dat men vandaag de dag zelfs niet meer weet wat de definitie van een boek is. Blablabla fabuleert derhalve maar even een eigen betekenis.

    Verder vind ik het vooral een trieste zaak dat deze hardwerkende goudeerlijke ondernemer gebukt gaat onder marktverstorende prehistorische verschijnselen als bibliotheken. Een pittige concurrentiestrijd tegen een gemene tegenstander die al decennia wegkomt met inktrode cijfers.

    Wat mij betreft sluiten we de bibliotheken en zet deze Tim van den Hoed nog een paar zaken op. De markt kan ook dit veel beter, goedkoper en efficienter.

  11. Joram

    De bibliotheek is passee

  12. Hans

    Wat een ontzettend dom geleuter weer van bepaalde lui hier die een initiatief als dat van Tim van den Hoed – een liefhebber pur sang van het boek, dat kan niet missen – misbruiken door er de zoveelste aanleiding in te zien om een prachtige nutsvoorziening als de Openbare Bibliotheek af te branden.

  13. Ferdinand

    De bibliotheek. Nuts voorziening of nutteloze voorziening?

  14. Daley

    Opzeggen dat bibliotheek abonnement en gaan shoppen bij de boekenbar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).