Pand met daarin kledingwinkel Benjamins op de Steenweg staat weer te huur Pand met daarin kledingwinkel Benjamins op de Steenweg staat weer te huur

Pand met daarin kledingwinkel Benjamins op de Steenweg staat weer te huur

Pand met daarin kledingwinkel Benjamins op de Steenweg staat weer te huur
Jyoti voor zijn winkel. Foto: Bas van Setten
Het pand op Steenweg 43 staat, na een klein anderhalf jaar, weer te huur. In november 2022 opende kledingwinkel Benjamins daar de deuren: en plek met onder meer tweedehands kleding en eerder ook nog een kledingatelier.

Het pand op Steenweg 43 staat, na een klein anderhalf jaar, weer te huur. In november 2022 opende kledingwinkel Benjamins daar de deuren: en plek met onder meer tweedehands kleding en eerder ook nog een kledingatelier.

Op Funda is te zien dat het pand, met een oppervlakte van in totaal 305 vierkante meter, te huur staat voor 70.000 euro per jaar.

Het huurcontract van Benjamins-eigenaar Jyoti Daalmans loopt nog tot en met 1 november dit jaar. Hij weet nog niet precies hoe en waar hij daarna verder wil met zijn kledingwinkel. Hij heeft gemerkt dat er weinig Utrechters winkelen in de straat.

Leegstand 

Jyoti vindt het jammer dat er best veel ketens op de Steenweg zitten. Doordat de huurprijzen in dit gebied van de stad aan de hoge kant zijn, maakt dat het volgens hem lastig voor particulieren om er een onderneming te starten.

Vorige zomer bleek dat de leegstand in veel straten is afgenomen, maar het ook dat het een hardnekkig probleem blijft in de Lange Elisabethstraat, Steenweg en Achter Clarenburg. De gemeente zei toen dat er nog meer moet worden ingezet op het ombouwen van lege ruimtes tot woningen, er meer aandacht en ondersteuning moet komen voor nieuwe ondernemers en straten in de binnenstad verder moeten worden vergroend.

Eigen kledingverzameling

DUIC nam begin vorig al eens een kijkje bij Benjamins. Het idee achter de winkel van Jyoti is om oude dingen worden weer jong, nieuw en ‘fashionable’ te maken. Samen met de non-profit textielinzamelaar Sympany opende hij Benjamins.

“De rode draad is dat ik uiteindelijk al het sorteren zelf doe”, vertelde Jyoti toen. “Ik heb alles minstens één keer in mijn handen gehad.” Veel van de kleding komt bij Sympany vandaan, maar soms ook uit Jyoti’s eigen kledingverzameling of uit zijn netwerk. Van mensen die kleding hebben liggen die ze niet meer dragen, of zelfs nog nooit aan hebben gehad. “Zo komen er ook wat duurdere spullen binnen die je anders niet zou krijgen”, zegt hij.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    De verhuurder heeft het hoog in zijn bol. Geen enkele zelfstandig ondernemer kan met dit soort te hoge huurprijzen nog rendabel zijn. Grote ketens hebben het ook zwaar met al die concurrentie op internet, en redden het vaak ook niet meer. Aan de inkomstenkant willen consumenten geen tientje te veel meer uitgeven. Alle prijzen zijn transparant. Kijken in de winkel en kopen op internet.

    De gemeente moet nieuwe zelfstandig ondernemers niet meer ondersteunen om in de binnenstad nog een winkel te openen. Uitzonderingen redden het nog. Men loopt al snel in de val van grote vastgoedondernemingen, gefaciliteerd en wel door de gemeente …. .

  2. Claire Obscur

    Dit is toch wat iedereen wil? Marktwerking. Wat het hoofd boven water houdt houdt het vol, wat verzuipt verzuipt. Heugelijk: het is weer weekend en morgen zaterdag weer mijn vaste rondje door de stad om het aantal panden te tellen met aanplakposters SALE SALE SALE en TE HUUR TE HUUR TE HUUR. Inmiddels vergezeld van een puntzak patat een favoriete bezigheid geworden!

  3. Michel

    De steenweg en omliggende straten zijn afgeschreven sinds de bouw van het nieuwe Hoog Catherijne. Hou de horeca die het kan betalen en bestaansrecht heeft, en sluit de rest af, gooi het deels plat en bouw er woningen. Leuke, unieke winkels gaan daar nooit meer komen. Dit zie je in meer steden waar een groot winkelcentrum het stadscentrum domineert.

  4. Corma Kariv Bomeboer

    woningen zijn nodig SOCIALE HUURWONINGEN !

  5. Sjarrel H.

    het is een systeem. hoe sneller je een nieuwe ondernemer er uit pest. hoe hoger je de huur kan maken. de nieuwe ondernemer ‘denkt het wel te redden’Verhuurder weet van te voren van niet, en kan na 2 jaar huppekee de huur weer verhogen. De overheid moet ingrijpen op de verhuurmarkt, desnoods lokaal. ze hebben de afgelopen 25 jaar letterlijke woekerwinsten gemaakt waardoor juist álle leuke aantrekkelijke kleine ondernemers de nek om is gedraaid. dát wat de stad juist aantrekkelijk maakt. antiek, cadeaushops, covent garden, sfeerwinkels, lampenwinkels, electronicazaken, meubelwinkels, tapijtwinkels. álles. daarvoor kwam je naar de stad. Nu is het een zuipschuur geworden. Alleen voor 1 doelgroep. De rest is utrecht uitgepest.

  6. Scherpschutter

    Deze ondernemer zou wel eens wat kritischer naar zichzelf mogen kijken. Hij opent -nota bene met subsidie- een winkel waarmee hij een enorm voordeel heeft op zijn concurrenten (het is eigenlijk valse concurrentie…), om er dan na een jaar alsnóg achter te komen dat hij zelfs met die gratis zak belastingpoet nog niet in leven kan blijven….

    Het spijt me, maar dan had je gewoon een enorm slecht businessmodel. Hard maar waar. En dat beaamt de ondernemer min of meer ook zelf, al zoekt hij de schuld bij externe factoren in plaats van zichzelf. Zo komt hij er kennelijk na een jaar achter dat hij een winkel heeft geopend in een pand met te hoge huur, in een straat met te weinig winkelend publiek en teveel ketens…Tja. Dat zijn echt basis-zaken die een capabele ondernemer natuurlijk op voorhand wel in overweging neemt en doorberekend in het businessplan.

    Het ondoordachte business plan is ook de reden dat hij in eerste instantie subsidie nodig had. Iemand met een goed doordacht en rendabel business model krijgt uiteraard wel financiering rond bij de beste bank of andere slimme investeerder…Die zullen staan te trappelen om met je in zee te gaan. Die herkennen een goed idee in no time…

    En dat roept dan ook een vraag op, want het is niet alleen de ondernemer die gefaald heeft, maar ook de investeerder (gemeente), die kennelijk niets eens doorhad dat ze in zee gingen met een ondernemer wiens business model in de basis niet klopte…Wat zegt dit over de kwaliteiten en zakelijke inzichten van de investeerder in kwestie, hè?

    Subsidies moeten verboden worden! Alleen slechte ideeën hebben subsidie nodig. Goede ideeën vinden zo een investeerder…

  7. Binnenstadbewoner

    @ Sjarrel: de mensen willen allang geen kleine speciaalwinkels meer. Van degenen die hier wel kopen, kun je geen winkel open houden. Paar uitzonderingen daargelaten. Ook zijn er enkele speciaalzaken die zelf eigenaar zijn van het winkelpand en dan heb je een gunstige situatie maar is ook nog lastig.

  8. Marcel

    Het is weer te zien: geen ondernemers. Wel bla bla. Een ondernemer moet snappen dat bij 70 mile huur je 140 om moet zetten om de huur te betalen. Dan heb je nog niks. Geen eten, koffie voor klanten, geen stroom etc. Wil je dan ook nog auto rijden met vrouw en kinderen en je huis kunnen betalen ben je verpicht een half miljoen om te zetten. Dat telt voor iedere ondernemer. En dan de bla bla van de overheid moet? Die moet niks. Die doet ook niks. Ook die overheid/gemeente bestuur doet bla bla. Gewoon afwachten wat er nog meer omvalt. De verhuurders gaan niet lager naar huur omdat er altijd ondernemers zijn zonder enig fiscaal inzicht. Die beginnen gewoon en zien wel. Dit is een voorbeeld. Oplossing? die is er niet. Veel leegstand zou helpen. Voorbeeld? Pinda kaas winkel in HC. Pindakaas op zo een lokatie? Huur? Omzet? Die is dus weg nu. Grote stikker erop. Nog een winkel in HC? lindt. etc etc. Leuker wordt t niet.

  9. D.S.

    Wat jammer zeg. Was een mooie zaak met erg sympathieke eigenaar. Utrecht moet het juist hebben van dit soort ondernemers, maar die redden het dus helaas niet.

  10. WvR

    @D.S. 9/3/2024 – 11:30

    “…Utrecht moet het juist hebben van dit soort ondernemers…”
    Wat voor soort ondernemers is dat precies?

    Ondernemers die subsidie nodig hebben om iets te beginnen?
    Ondernemers die het, zelfs met subsidie, krap anderhalf jaar volhouden?

    Misschien is er een markt voor wat’ie wil, maar misschien moet’ie het dan iets bescheidener aanpakken, en niet midden in het centrum gaan zitten, en in een wat kleiner pand.
    Scheelt een hoop geld.

  11. Ton

    Psst Marcel:
    De Pindakaaswinkel is alleen maar verhuisd.
    Zit nu 100 meter verderop.
    (Eerst goed kijken, dus)

  12. Jan

    Het is in de hele stad hetzelfde. De huren zijn zo hoog dat kan je niet terugverdienen. Soms probeert iemand het en na een jaar of 2 jaar of twee dag en nacht werken gooien ze de handdoek in de ring. Maak er woningen van !
    Op de ASW daar kan elke prut winkel wel rondkomen gek genoeg. Maar daarvan weet iedereen dat het niet echte winkels zijn

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).