Er moet weer een verpakkingsvrije winkel komen in Utrecht, menen de ondernemers van Een Pure Nootzaak en LOOS. De twee ondernemingen die nu al actief zijn in de stad slaan daarom de handen ineen. Via de crowdfunding is inmiddels 42.000 euro opgehaald en het minimale streefbedrag is 50.000 euro. Als alles volgens plan verloopt moet de winkel PUUR&LOOS in de binnenstad in september openen.
Sinds acht jaar staat Een Pure Nootzaak op de Utrechtse biologische markt met bio-kruidenierswaren aan het Vredenburgplein. Klanten nemen zelf potjes mee voor pasta, bonen, noten, thee, specerijen en muesli. LOOS is een mobiele verpakkingsvrije supermarkt die vaste routes door heel Utrecht rijdt met een zelfontwikkelde bakfiets.
Tekst gaat verder onder afbeelding
De verpakkingsvrije bedrijven kiezen nu voor een samenwerking in plaats van concurrentie. “We hebben beide bedrijven samengebracht zodat de gezamenlijke expertise zal leiden tot een sterk bedrijf, met vijf super enthousiaste ondernemers”, aldus Laurens Kok van LOOS.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Utrecht had in 2015 de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Bag & Buy op de Twijnstraat kreeg veel positieve reacties maar het werd geen succes, na een half jaar sloten de deuren. Volgens de ondernemers van Een Pure Nootzaak en LOOS is de tijd nu wel rijp voor een winkel, ook hebben beide zaken al een uitgebreide vaste klantenkring.
Myrthe Neuman van Een Pure Nootzaak: “De laatste jaren is er heel duidelijk een kentering te zien in de mindset van de klanten. In het begin keken mensen nog raar op als ik zei dat ze hun eigen bakje konden meenemen. Tegenwoordig komt in Utrecht het merendeel met hun eigen verpakkingen.” Door de enthousiaste reacties van hun klanten over een winkel zijn Een Pure Nootzaak en LOOS ervan overtuigd dat het hoog tijd is voor een vaste verpakkingsvrije stek in Utrecht.
Breed aanbod
De winkel van PUUR&LOOS zal een breed aanbod van biologische producten aanbieden. Zowel vers als houdbaar, food als non-food. Eigen meegebrachte verpakkingen kunnen via de tapdispensers en schepbakken gevuld worden. Hierdoor is er minder verspilling omdat de klant zelf bepaalt wat hij nodig heeft.
Maar waar moet de winkel komen? Dat kunnen de ondernemers nog niet definitief zeggen omdat ze nog in onderhandeling zijn. “We willen aan de oostkant van de binnenstad de winkel openen, bijvoorbeeld op de Voorstraat of de Burgemeester Reigerstraat.”
Gekoppelde berichten
LOOS uit Utrecht wint 60.000 euro om verpakkingsloze mobiele supermarkt door te ontwikkelen
De jonge Utrechtse ondernemers achter de verpakkingsloze mobiele supermarkt ‘LOOS’ hebben een bedrag van 60.000…
Vier jonge Utrechters startten LOOS: een mobiele supermarkt zonder plastic verpakkingen
Vier jonge Utrechters kregen het een half jaar geleden voor elkaar: ze haalden via crowdfunding…
7 Reacties
ReagerenAch ja, vooral niet leren van het verleden, maar gewoon nog een keer proberen! Succes hoor.
Misschien kunnen ze terecht in het pand van de Plus aan de Voorstraat…
Mooi initiatief, de gemiddelde supermarkt gebruikt ondertussen steeds méér plastic.
Zo komen kaas en vleeswaren tegenwoordig ongevraagd in een ” hersluitbare” verpakking, die veel groter is en waar het ook nog op een soort schaaltje ligt. Pakken drinken hebben allemaal een plastic schenktuitje, terwijl je die vroeger open vouwde of er een puntje vanaf knipte. En het allerergste: kant-en-klaar maaltijden en salades. die ook nog eens gruwelijk duur zijn.
Het zou fijn zijn als de wetgever hier eens beperkingen aan zou stellen. En als consumenten zelf ook even nadenken voordat ze iets uit het vak pakken, meestal ook nog goed voor je portemonnee!
Op zich is dit best een goed dingetje, alleen niet heel praktisch. Boodschappen doe ik vaak genoeg tussendoor of op weg ben naar huis, van mijn werk. En dan heb ik die lege potjes niet bij me, dus heel praktisch is dat niet.
Zat zo’n winkel in de buurt, dan had ik er wel gebruik van gemaakt.
Heel goed. Opzouten met al dat plastic. No-brainer dit.
@ Per Ommegaande
“leren” en “nog een keer proberen” zijn onlosmakelijk met elkaar verboden.
Dat het “ondernemen”.
@Ton, er is ook iets met een ezel en een steen 😁
Het idee is mooi, maar ik zie veel praktische bezwaren, met name op het gebied van hygiène, houdbaarheid en voedselveiligheid.
We gaan het zien!
Vandaag de dag leven supermarkten grotendeels van impuls verkoop
hoe gaat dat bij jullie !! als ik bij jullie naar binnen loop voor rijst en suiker met mijn 2 potjes
is er een mogelijkheid dat ik dan toch tot een grotere aankoop kan komen doormiddel van huur inpak materiaal ?