The Read Shop Oudegracht gaat sluiten: ‘Het lukt ons niet langer’ | De Utrechtse Internet Courant The Read Shop Oudegracht gaat sluiten: ‘Het lukt ons niet langer’ | De Utrechtse Internet Courant

The Read Shop Oudegracht gaat sluiten: ‘Het lukt ons niet langer’

The Read Shop Oudegracht gaat sluiten: ‘Het lukt ons niet langer’
Anita van Driel van de Readshop Oudegracht. Foto: Marleen Stoker / DUIC
The Read Shop op de Oudegracht 427 gaat sluiten. De opheffingsuitverkoop is begonnen en uiterlijk 1 november sluiten de deuren. Door de veranderende markt en tegenvallende omzet lukt het de eigenaren niet de winkel nog veel langer open te houden.

The Read Shop op de Oudegracht 427 gaat sluiten. De opheffingsuitverkoop is begonnen en uiterlijk 1 november sluiten de deuren. Door de veranderende markt en tegenvallende omzet lukt het de eigenaren niet de winkel nog veel langer open te houden.

Eigenaresse Anita van Driel heeft de afgelopen vijf jaar haar hart en ziel in de winkel gestopt. “Dit jaar liep het huurcontract en het contract met de franchisegever af, het was dus een goed moment om daar nog eens naar te kijken. Tegelijkertijd hebben we alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld en dan moeten we toch zeggen dat de resultaten tegenvallen. Het lukt ons niet om nog veel langer het hoofd boven water te houden.”

De opheffingsuitverkoop is inmiddels begonnen. “Het is even kijken hoe dat allemaal verloopt. We kunnen dus nog niet precies zeggen wanneer we echt sluiten, maar uiterlijk 1 november moeten we hier weg zijn.” Van Driel vervolgt: “Het is erg jammer. We zijn hier niet voor niks begonnen. Maar wij zagen het natuurlijk wel al wat langer aankomen.”

Post

De franchisenemers van The Read Shop kwamen al eerder in het nieuws toen ze als een van de eerste ondernemers vertrok bij PostNL. Ze besloot om zich aan te sluiten bij Postmasters in de hoop op meer omzet. Deze boden een hoger bedrag voor postpakketten, maar het heeft niet mogen baten.

Klanten in de winkel vinden het jammer dat ze gaan sluiten: “Ze zeggen ‘gaan jullie nu ook al sluiten? Het was juist zo gezellig bij jullie.’ Voor de buurt is het inderdaad jammer dat we dichtgaan, maar we kregen helaas niet voldoende klanten om open te blijven.”

De zaak heeft nog even te koop gestaan, maar daar kwam ook geen bod op. Nederland telt zo’n 170 vestigingen van The Read Shop. De keten bestaat al ruim 27 jaar.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Ben

  Oh gelukkig , Kan er eindelijk eens een horeca in, want daar hebben we toch echt een enorm gebrek aan in de stad!

 2. Massegast

  Erg jammer! Het leven verdwijnt uit de stad. Wat overblijft is oppervlakkig, pop-up, over de schutting gegooide dunne soep, die nog sneller verdwijnt dan ze gekomen is.

 3. Theo

  Ik kan me indenken dat het verdwijnen van dit type ondernemers/winkels een hard gelach is voor Utrecht centrum en de leefbaarheid. Maar deze specifieke winkel voegde niet genoeg toe aan het winkellandschap. De openingstijden waren gedateerd (lees geen avond en beperkte weekendopenstelling) in een gebied waar een hoop stellen beide werken. De locatie, iets uit de loop, vraagt om een winkel met een aanbod dat verder gaat dan impulsaankopen. Met de pakketophaaldienst probeerden men aanloop te genereren maar ook hiervoor was het aanbod niet aansprekend genoeg om uiteindelijk meer omzet te behalen.

  Winkels met een vergelijkbaar assortiment zijn tegenwoordig onderdeel van een one-stop-shop of liggen bij of op een verkeersknooppunt (treinstation, metrostation of benzinestation).

  Aan de ene kant zou de gemeente zich niet moeten bemoeien met commercie maar om de leefbaarheid te waarborgen zouden zij wel kunnen denken aan meer ondersteuning voor winkeliers om hun business model aan te passen aan de huidige tijd.

  Als centrumbewoner ben ik niet per definitie tegen meer horeca of een aanbod dat aansluit bij een niche-markt. Echter moet er bij horeca wel beoordeeld worden of deze daadwerkelijk een toevoeging is voor het huidige aanbod. Een nieuwe burger bar of een hipster tent met fluweel groene stoelen hebben we wel genoeg. Deze zorgen niet voor de, zo nodige, gastronomische impuls in Utrecht of sterkere sociale cohesie.

 4. Binnenstadbewoner

  Jammer, maar ook heel begrijpelijk.

  Regelmatig breng ik hier een pakketje of laat het er bezorgen. En ja, ook ik koop dan niks in de winkel. Net als al die andere klanten die in de rij voor de pakketbalie staan … . Niet omdat ik het te duur vind, maar omdat ik dan geen kantoorartikelen/ tijdschriften/ kranten/ snoep/ sigaretten (niet roker) nodig heb.

  Veel sterkte voor deze moedige ondernemer.

 5. Cees

  Echt jammer! Altijd gezellige, hartelijke dames achter de toonbank maar ja …ook van mijn maandelijkse staatslot en twee pakjes zware shag per week kan je niet rondkomen als ondernemer. Succes dames!

 6. Dirk

  Theo 18/6/2019 – 16:59
  “Als centrumbewoner ben ik niet per definitie tegen meer horeca of een aanbod dat aansluit bij een niche-markt. Echter moet er bij horeca wel beoordeeld worden of deze daadwerkelijk een toevoeging is voor het huidige aanbod. Een nieuwe burger bar of een hipster tent met fluweel groene stoelen hebben we wel genoeg. Deze zorgen niet voor de, zo nodige, gastronomische impuls in Utrecht of sterkere sociale cohesie.”

  Welke inhoudelijke criteria stel je voor dat er gebruikt worden om ‘gastronomische impuls” en “sterke sociale cohesie” te omschrijven? En hoe wil je daarbij voorkomen dat de gemeente om de haverklap voor de rechter gesleept wordt? En hoe stel je voor dat hierbij omgegaan wordt met de bestaande middenstanders? Stel een bestaande tent biedt geen meerwaarde volgens die criteria: wat doe je daar dan mee? Vind je je voorstel uitvoerbaar in de praktijk?

 7. Miffy

  Vind het jammer en het spijt me voor Anita, maar echt gezellig of klantvriendelijk vond ik de dames eerlijk gezegd meestal niet, ook niet als ik er voor een kleine aankoop kwam. Bovendien werden mijn pakjes ondanks herhaaldelijk verzoek bij de verschillende pakketdiensten om de een of andere vage reden ook nooit daar afgegeven (wat gezien mijn postcode voor de hand zou liggen), maar ergens veel verder uit de buurt. Desondanks sterkte en succes voor de toekomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).