Steeds vaker geen ziekenhuisbed voor Utrechtse barende vrouw | De Utrechtse Internet Courant Steeds vaker geen ziekenhuisbed voor Utrechtse barende vrouw | De Utrechtse Internet Courant

Steeds vaker geen ziekenhuisbed voor Utrechtse barende vrouw

Steeds vaker geen ziekenhuisbed voor Utrechtse barende vrouw
Verloskundigen hebben regelmatig moeite met het vinden van een ziekenhuisbed voor een vrouw die aan het bevallen is. Ook in Utrecht is dit een veel voorkomend probleem, laat het verhaal van Kim Flierman en verloskundige Marloes Noppers zien. Dat meldt de NOS.

Verloskundigen hebben regelmatig moeite met het vinden van een ziekenhuisbed voor een vrouw die aan het bevallen is. Ook in Utrecht is dit een veel voorkomend probleem, laat het verhaal van Kim Flierman en verloskundige Marloes Noppers zien. Dat meldt de NOS.

De Utrechtse Kim Flierman kon namelijk niet bevallen in Utrecht, zoals zij wilde. Terwijl zij druk bezig was met het opvangen van weeën, belde haar verloskundige vier ziekenhuizen af voordat ze van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda groen licht kregen om daar te bevallen.

“Mijn partner zag dat de weeën steeds heftiger werden en dat het dus echt tijd was dat we naar het ziekenhuis konden”, vertelt Flierman. “Het kwam ook allemaal als een grote verrassing. Sem is een maand te vroeg gekomen, op de eerste dag van mijn zwangerschapsverlof.”

Gevaarlijke situaties

Volgens Marloes Noppers, verloskundige bij Utrecht-Oost, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden voor zowel moeder als kind. “Onze samenwerking met de ziekenhuizen, de ambulancezorg en de kraamzorg is prima en we zoeken naar oplossingen, maar nu is er door personeelstekorten een gebrek aan capaciteit in de ziekenhuizen”, vertelt Noppers.

Zo moest een collega van Noppers afgelopen weekend eerst zeven ziekenhuizen afbellen voordat ze met haar cliënt naar Tiel kon om daar te bevallen. Dat zorgt niet alleen voor stress bij de verloskundige, maar ook bij de vrouw die op dat moment aan het bevallen is.

Met een ander voorbeeld uit de praktijk was er helemaal geen plek te vinden, volgens Noppers. “Dus moesten ze een ongewenste thuisbevalling doen op driehoog achter.”

Volgens het UMC Utrecht zijn er op dit moment iedere maand 100 zwangere vrouwen uit de regio die buiten de regio van Utrecht moeten bevallen.

Personeelstekorten

Het probleem is voornamelijk het gevolg van personeelstekorten. Eind april van dit jaar moest bijvoorbeeld het geboortehuis in Nieuwegein al tijdelijk sluiten, omdat er te weinig gespecialiseerd personeel is om de barende en de baby op te vangen. Nog steeds vinden er geen bevallingen plaats in Nieuwegein, alleen geplande keizersnedes.

Hoewel op dit moment de zorg in spoedsituaties nog gewaarborgd is, blijkt het dus wel steeds lastiger om personeel te vinden dat stand-by kan staan bij bevallingen, die begeleid worden door de eigen verloskundige van de vrouw.

8 Reacties

Reageren
  1. G. de Vries

    Hopeloos dat leuren met vrouwen in baringsnood! Hoeveel Utrechters zijn er wel niet geboren in het Oudenrijnziekenhuis of ziekenhuis Overvecht? Of nog verder terug in de tijd: in het Ooiervaartje of de Emmakliniek? Allemaal verdwenen.

  2. Mark

    Tijd dat zwangerschap etc. niet meer door de verzekering vergoed wordt. Kunnen er mooi een paar particuliere baarhuizen opgericht worden in Nederland. Wie betaalt die baart. Wellicht krijgen dan mensen die daadwerkelijk een kind kunnen betalen alleen nog maar kinderen. Dat lost een hoop op 🙂 , maar zal een utopie blijven.

  3. Yoshua

    Ik zou liever een ongewenste thuisbevalling doen op driehoog achter.
    Dan een kind hebben die een Goudse of Tielenaar is.
    Voor het kind is het verschrikkelijk om te worden geboren in den vreemde.
    Mijn broer is door omstandigheden in 1962 geboren in Amsterdam.
    Daar heeft hij het nog steeds moeilijk mee, om een Amsterdammer te zijn.
    De hele familie gaat er onder gebukt.

  4. Gregor

    Niks is mooiers om je vrouw thuis te laten bevallen. Lekker mijn eigen bakkie koffie kunnen zetten.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Tja dat is marktwerking hé, en politici met kokervisie.

  6. G.H.

    ‘Geen ziekenhuisbed voor barende vrouw’
    Dit is toch een kop die je verwacht boven een artikel over een derdewereldland. Ongelooflijk.

  7. JdV

    Volkomen onlogisch dat er altijd wordt beweerd dat zwanger zijn geen ziekte is en dus niet mee mag worden gerekend in de ziektedagen van vrouwen. Waarom betaalt de ziektekostenverzekering dit dan ?

  8. Harry

    Met dank aan Ruktukker Mark voor de volledige verkrotting van de publieke organisatie in Nederland in minder dan 10 jaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).