Utrechtse House Modernes krijgt eerste kassaloze ALDI van Nederland Utrechtse House Modernes krijgt eerste kassaloze ALDI van Nederland

Utrechtse House Modernes krijgt eerste kassaloze ALDI van Nederland

Utrechtse House Modernes krijgt eerste kassaloze ALDI van Nederland
Beeld: ALDI
Een primeur voor Utrecht: in House Modernes aan de Lange Viestraat komt een ALDI zonder kassa’s. Het is de eerste ALDI-vestiging in Nederland die volledig kassaloos is.

Een primeur voor Utrecht: in House Modernes aan de Lange Viestraat komt een ALDI zonder kassa’s. Het is de eerste ALDI-vestiging in Nederland die volledig kassaloos is.

ALDI maakte vrijdag bekend in Utrecht te gaan experimenteren met een kassaloze winkel. Boodschappen doen gaat in de winkel met een speciale app en sensoren in de schappen. Die sensoren registreren welke boodschappen mensen in hun winkelwagentje leggen. Bij het verlaten van de winkel wordt automatisch contactloos afgerekend met de app.

Volgens ALDI hoeft voor die techniek geen gebruik te worden gemaakt van gezichtsherkenning of andere privacygevoelige kenmerken. Gezichtsgegevens worden volgens de supermarktketen dan ook gelijk gefilterd en niet verwerkt. Het systeem, ontworpen door de startup Trigo, gebruikt alleen de bewegingen die de klant en het artikel maken.

Test

De winkel in House Modernes opent begin volgend jaar de deuren en wordt de eerste kassaloze ALDI van Nederland. Eerder experimenteerde Albert Heijn al met een kassaloze winkel in Zaandam, maar die winkel was veel kleiner dan de ALDI in Utrecht.

De winkel in House Modernes wordt 500 vierkante meter groot en dat maakt deze proef met een kassaloze winkel de grootste ooit. Het gaat voorlopig om een test die een jaar duurt.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Joop

  Daar zullen ze mij dus niet zien, waardeloos.
  Nog even en je hebt voor elke winkel een app nodig om er boodschappen te kunnen doen.
  Wat nu als je iets in je mandje legt maar je bedenkt je, en je legt het terug, klopt het dan allemaal nog ?
  Dit soort systemen is alleen maar gunstig voor de winkelketen zelf zodat ze met minder personeel kunnen, maar de service wordt voor de klant een stuk lager, en je moet er zelf waarschijnlijk elke keer met je bonnetje achteraan als het niet klopt bij het afrekenen.

 2. Bill

  Ik ben benieuwd. Amazon heeft ook een tijdlang proefgedraaid met zo’n soort winkel en daar kon je met gratis boodschappen naar buiten lopen als je domweg een andere trui aantrok halverwege je winkelsessie.

 3. Willem

  Ehhh, app? Ik ben nog van de generatie die contant afrekent. Bij die Aldi kan ik dus niet terecht.

 4. Realist

  Mooi dit soort nieuwe innovaties. Past ook goed bij de naam van het gebouw.

 5. Johan van Veen

  Het is bij mij bijna naast de deur, maar daar kom ik niet. Financiële zaken doe ik niet met mijn mobiel, dus dan heb ik er niets te zoeken.

 6. Erwin

  Wat denk je zelf @joop? Zullen ze daar niet aan gedacht hebben?

 7. Claudia

  Ik las in de gauwigheid eerste ‘kansloze’ Aldi..en dat vind ik het eigenlijk ook wel.

 8. Herman

  Las even kansloze….

  Toch wel jammer, zo’n C-winkel in zo”n mooi pand op prachtige locatie.

 9. Bernhard

  @Joop: Denk dat ze er niet wakker van liggen als u wegblijft. Al zijn er straks 30 supermarkt op die vierkante kilometer. Het draait allemaal als een tiet. Aldi zal het helemaal goed doen met hun lagere prijspeil.

 10. Koel Hoofd

  hmmm…
  “Ons ben zuunig he”, ook de allerkleinste prijsjes wordt wegbezuinigd….

  Er ontstaat een tweedeling in de maatschappij tussen de analogen en de digitalen.
  Ook de overheid stimuleert dat.
  Grote vraag is echter: is dat wenselijk?
  Dat is iets anders dan het standaard millennial antwoord: ‘het is handig’.

 11. BdV

  Inderdaad @Herman, erg jammer dat, na alle moeite die er is gedaan om er wat van te maken, de gevel nu een kassaloos Aldi-aanzien krijgt.

 12. buurtbewoner

  armoedig zeg, na zo’n grondige renovatie een aldi erin

 13. Nlz

  Mooi hoe sommige reacties wel héél erg de leeftijd van de persoon achter de knoppen laten zien 😉

  Welkom in de ‘Modernes’ tijden.

 14. W.

  Poeh, de gemiddelde Aldi is al een buitengewoon troosteloze plek om te komen, laat staan als er al helemaal niks menselijks meer aan te pas komt.

  Enerzijds mooi dat het kan, anderzijds gaat het wel weer ten koste van sociale interactie. Niet dat je aan de kassa de beste gesprekken voert, maar ik vind het geen gezonde ontwikkeling dat we steeds meer menselijk contact uit ons dagelijks leven slopen. Zeker met een lockdown achter de rug waarin eenzaamheid volgens mij aardig om zich heen gegrepen heeft moeten we dit m.i. niet onderschatten.

  René Koekkoek schreef hier recent een treffende column over. Zeker in het licht van dit artikel de moeite waard om te lezen:
  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-stop-de-ontmenselijking-van-de-publieke-ruimte-en-offer-niet-alles-op-aan-efficientie~b7aa7b79/

 15. Willem

  Yes NlZ

  Mooi hoe sommige reacties wel héél erg passen in het ikke-ikke-ikke-denken van de gemiddelde nieuwe Utrechter.

 16. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  De wereld is de afgelopen 20 jaar in een razend tempo veranderd, maar dit is nog niets vergeleken bij wat ons te wachten staat…Dit zijn pas de kinderschoenen. De komende 10-20 jaar zal de verdigitalisering alleen maar verder doorzetten. De mens wordt in essentie overbodig, ongeacht wie u bent of wat u doet. Vrijwel alles zal worden overgenomen door A.I. en robots.

  Accountants? Niet meer nodig. A.I. en software regelen alles. Software engineers dan? Nee. Overbodig. Software schrijft zichzelf. IT professionals? Nope. Alles wordt plug and play. Supermarktpersoneel? Robots. Marketeers? A.I. regelt alles… Magazijnmedewerkers? Robots. Bedienden in restaurants? Geautomatiseerd. Vrachtwagenchauffeurs en taxichauffeurs? Gone. Piloten; overbodig. Bakkers? Robots. Productiepersoneel? Gone. Militairen? Drones en robots. Verzorging? Robots. Leraren? A.I. & virtual reality. Automonteurs? Vul maar in….

  Klantenservice? Nope. Technisch tekenaars? A.I. Engineers? Geen engineer slim genoeg om AI op een quantum computer bij te benen…Overheidspersoneel? Software. Chirurgen? A.I. + robots. Beleggers? Sterven uit door superslimme software die altijd wint. Makelaars? Regel je zelf online met smart contracts op de blockchain. Notaris? Idem. Belastingspecialisten. Idem. Boeren? What for? Voedsel komt uit laboratoria. Nucleaire fysici? A.I. Politieagenten? Feilloze robots…Beautyspecialisten? Welnee. Genetische engineering (crispr). Statistici? Wat gaan ze nog doen met (quantum) computers die 1.000.000 keer sneller zijn dan huidige exemplaren? Wetenschappelijke onderzoekers? Idem…A.I. lost ieder vraagstuk op. Bankmedewerkers? Nope. Digitaal programmeerbaar blockchain-geld zo van de centrale bank op je wallet. Een bataljon politici en ambtenaren? Nu al volstrekt overbodig, laat staan met technologie die tien stappen verder is…Een handvol technocraten. Meer is niet nodig. Rechters en advocaten? Nutteloos. Objectieve A.I. Gevangenisbewakers? Waarvoor? Software en robotica.

  Wat wij mensen over 20 jaar nog wel doen? Geen flauw idee. Misschien heeft A.I. ons wel allen te grazen genomen omdat ze ons zag als compleet nutteloze entiteiten…Misschien zijn we zelf A.I. geworden. Neurale koppelingen aan supercomputers maken theoretisch een IQ van 1000+ mogelijk. Musk is er mee bezig.

  We maken ons hier allemaal heel erg druk om bijzaken als het klimaat, wat voor een genderbord er op een WC moet en of er folders in de bus mogen, maar de werkelijke dreiging (en mogelijk ook de oplossing voor alle problematiek!) onder onze neus zien we niet; artificial intelligence.

  Nu al controleert en beheert ze een veel groter deel van ons leven dan we ons realiseren…De wereld staat op het punt om radicaal te gaan veranderen. How exiting!

 17. Massegast

  Mag ik over House Modernes een voorspelling doen? Top of flop zou Herman Stok zeggen. Flop dus. En met zo’n zin, @Nlz, valt mijn leeftijd ook goed te raden….

 18. Ton

  Kan iemand me uitleggen wat hiervan het voordeel is ?

 19. buurtbewoner

  hoe zit t met winkelkarren en parkeermogelijkheid haha, dit is toch de meest onpraktische plek voor een aldi, of is het een aldi to go, aldi city, aldi insta, aldi heute?

 20. Len

  Jammer zeg, zo’n Aldi daarzo. Heb je zo’n prachtige boetiek etalage, staan er straks een paar potten sperziebonen in de aanbieding.

 21. Ton

  Mooi hoe Nlz wel héél erg de leeftijd van zijn eigen persoon achter de knoppen laten zien.

 22. Ton

  @ Len
  Potten sperziebonen ?
  Erger nog waarschijnlijk: afplakfolie !

 23. isabelle

  @Bill, volgens mij maakt het niet zoveel uit welke trui je aantrekt, als de app op beweging en artikel reageert…

  Wel weer opvallend hoe Utrecht eenzaamheid en isolatie wil tegengaan, maar dan een winkel zonder personeel in het centrum plaatst. Winkels zijn vaak bij uitstek plekken, waar alleenstaande ouderen nog een praatje kunnen maken….

 24. HELENE van Hoorn

  Schandelijk,Aldi met de kassaloze kassa.Blij met een nieuwe winkel maar niet kassaldo’s.Ten eerste ik heb geen app,dus ik kom daar niet voor in aanmerking.Dat alles gedigitaliseerd wordt daar ben ik op tegen,voor hetzelfde geld wordt je geheckt!
  Spijtig.

 25. Maria

  is er ook ruimte beschikbaar voor voor de chinees die hoopte weer terug te komen?de beste die Utrecht had.

 26. Pee

  Snelkraak is zo gebeurt maar dan moet je niet toevallig je mobiel bij je hebben.

 27. bawang putih

  @Maria
  verre van de beste (in utrecht is er sowieso geen goede te vinden), erg laffe smaken, maar voor de belanda heel veilig en zonder risico, en het was bovendien geen chinees die toko mitra maar ind(ones)isch

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).