Veel Utrechtse winkels in binnenstad passen openingstijden aan of sluiten de deuren | De Utrechtse Internet Courant Veel Utrechtse winkels in binnenstad passen openingstijden aan of sluiten de deuren | De Utrechtse Internet Courant

Veel Utrechtse winkels in binnenstad passen openingstijden aan of sluiten de deuren

Veel Utrechtse winkels in binnenstad passen openingstijden aan of sluiten de deuren
Meerdere winkels in de Utrechtse binnenstad en Hoog Catharijne passen winkeltijden aan of sluiten de deuren. Door de coronacrisis zijn er maar weinig klanten op de been en lopen de inkomsten fors terug.

Meerdere winkels in de Utrechtse binnenstad en Hoog Catharijne passen winkeltijden aan of sluiten de deuren. Door de coronacrisis zijn er maar weinig klanten op de been en lopen de inkomsten fors terug.

Enkele grote ketens sluiten de deuren de komende tijd volledig. Zo ging de Bijenkorf in het hele land al dicht en sloot ook de IKEA de deuren. De ketens sluiten omdat de veiligheid en gezondheid van de klant en de medewerkers niet meer voldoende kan worden gegarandeerd.

Andere winkels in de binnenstad passen de openingstijden aan. Het Centrummanagement Utrecht adviseert winkeliers om de openingstijden aan te passen van 12.00 uur tot 17.00 uur. Dan is er de meeste kans op klanten volgens centrummanager Jeroen Roose-van Leijden.

“Wij zien wisselend beleid. Veel internationale ketens hebben besloten de deuren te sluiten, maar zelfstandige ondernemers zijn eigenlijk wel vaak open. Elke klant is er voor hen natuurlijk één”, aldus Roose-van Leijden. “Anderen stoeien met de mogelijkheid tot werktijdverkorting en wij zeggen: als je dat overweegt probeer dan in ieder geval openingstijden van 12.00 uur tot 17.00 uur aan te houden.”

Het CMU probeert verder te ondersteunen waar het kan. “We kijken of we alle initiatieven die ondernemers hebben kunnen bundelen en hopen dat we daarmee veel aandacht kunnen genereren. Verder is het goed om alvast na te denken over wat er straks allemaal gaat gebeuren.” Eerder stuurde de organisatie al een brief aan de Utrechtse gemeenteraad waarin gevraagd wordt ondernemers in het centrum bij te staan en te ondersteunen.

Hoog Catharijne

In Hoog Catharijne zijn ook meerdere grote en kleine winkels gesloten. Marketingmanager Eline Zweerink: “Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. De horeca is daarom gesloten, maar Hoog Catharijne houdt in ieder geval voorlopig de deuren open.”

“We zien wel dat winkels op basis van eigen of internationaal beleid besluiten om dicht te gaan. Zo gaan de Zara, Berschka en de WE niet meer open voorlopig. Ook de Primark blijft vandaag gesloten.”

19 Reacties

Reageren
 1. Jan van Lunteren

  Het is natuurlijk begrijpelijk, maar niet verstandig. Nu ga je concentraties van mensen krijgen, door de korte openingstijd…

 2. Katharina

  @janvan lunteren
  Ja ik vraag me ook af of dat zo een verstandige beslissing is.

 3. Ronald

  Mijn moeder zegt dar dit doet denken aan de tweede wereld oorlog .
  Allemaal binnen
  Saamhorigheid
  Wachten tot het voorbij is

 4. Cor Nelis

  @Jan van Lunteren en @Katharina. Natuurlijk weten jullie het weer beter! Het Centrummanagement Utrecht en het RIVM snappen er echt niks van en jullie zijn echte experts! Hou eens op met die onzin…

 5. Jan van Lunteren

  @Cor Nelis.
  Behalve toiletpapier óók azijn gehamsterd, zie ik…

 6. Erwin

  @cor nelis: wat heeft de RIVM hier nou mee te maken..?
  Dit is een afweging die winkeliers maken, van overheid en rivm mag alles lekker open blijven.

 7. Ton

  Beste Jan en Katharina,
  kom gerust zelf even rondkijken in de binnenstad. Er is hier genoeg ruimte.

 8. Koel Hoofd

  Ik wens de kleine retail ondernemers heel veel sterkte!

  @Jan van Lunteren + @Katharina, er zijn gewoon te weinig klanten om open te blijven. Dus deze bundelen tusen 12-17 zal geen impact hebben op besmettingsrisico, wel kan het kleine retailers helpen nog beetje omzet bij elkaar te sprokkelen.

  Wat me opvalt is de samenscholing van jonge (<35jr) mensen. Het is net of ze alleen in groepjes naar buiten durven of winkels in? Social distancing betekend voor hun de smartphone even niet gebruiken maar gezellig samen klitten?
  In Hong Kong houdt iedereen afstand, ook als ze buiten zijn en elkaar kennen.
  Daar hebben ze wel corona onder controle…

 9. Katharina

  @cornelis
  Als je goed zou lezen zou je zien dat ik niets beter weet, maar dat ik het me afvraag!

 10. Ton

  De kleinere winkels en de speciaalzaken zijn nu over het algemeen wel open. Het zijn vooral de grotere ketens met hoofdzakelijk flexibel personeel die nu (gedeeltelijk) sluiten. Zij besparen direct op hun personeel(skosten) door te sluiten.
  Winkeliers zonder personeel en winkels die hun personeel vast in dienst hebben en dus toch moeten doorbetalen zijn nu over het algemeen gewoon open.
  En kledingswinkels zullen eerder sluiten. Voor nieuwe kleren is nu even niet zo veel belangstelling.

 11. Jos

  @ Koel Hoofd

  Weer lekker polariseren en (en je eigen frustraties) afgeven op jonge mensen?

  Ik zie dan weer overal oudere mensen samenscholen.

  Wat wil het zeggen? De gemiddelde Nederlander is niet zo goed in het opvolgen van heldere adviezen. Jij bent over het algemeen zelf ook recalcitrant. Het zegt dus veel over Nederlanders in general en weinig ober leeftijdscategorieën.

  Maar ik snap dat het voor reaguurders aan de rechterzijde op dit moment moeilijk is om punten te scoren, aangezien we nu alleen verder komen door de koppen bij elkaar te steken in plaats van iedereen tegen elkaar op te zetten (het doel doorgaans van trollen en reaguurders).

 12. Koel Hoofd

  @Jos

  Feit is dat de 50 plusser in Utrecht stad een officiele minderheidsgroepering van 25% is. Dus hoe kan jij ze dan “overal” zien samenscholen?
  Maar voor een <25 jarige is een 35 jarige natuurlijk al heel oud, daar heb ik alle begrip voor.

  Dat je gaat schelden en de "rechterzijde" erbij haalt is een brevet van je intellectueel onvermogen.

 13. Bromsnor

  Bromsnor heeft net, bij een gerenommeerde koffiezaak aan de Lijnmarkt, een grote voorraad Italiaanse espressokoffie ingeslagen. Je weet maar nooit.

 14. Jos

  @ Koel Hoofd

  Sinds wanneer is jou een reaguurder met een voorkeur aan de rechterzijde noemen schelden? Dat zijn gewoon feiten hoor, of ontken je ze nu?

  Je bent een van de vaste trollen en reaguurders op DUIC. Dat vind je ineens schelden?

  Ik ben overigens 40, niet onder de 25, maar wordt een beetje moe van boomers zoals jij. Ik vind de huidige jeugdige generatie wel een prettige. Beter dan hun voorgangers. Veel aardiger, socialer, harder werkend. Als je al kan generaliseren, maar ik zie het wel. Je kan het ook in de cijfers zien. Minder studieschuld, sneller door hun studie heen, minder werkloosheid en meer bijbanen dan andere generaties ooit gehad hebben. En maar afgeven op de toekomst van de wereld.

  Wat doe je zelf eigenlijk als ik vragen mag (als werk, voor de naasten om je heen, voor de wereld?). Behalve dagelijks zaniken op alles op DUIC. Ik ben wel benieuwd?

 15. wollie

  goed idee bromsnor, wat moer een mens zonder martella

 16. Pee

  @jos

  Kijk hier maar eens naar.
  https://www.at5.nl/artikelen/200757/wijkagenten-bezorgd-jongeren-houden-geen-rekening-met-besmetting-corona

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/280668948/politie-jongeren-kuchen-bewust-naar-mensen-respectloos

 17. Jos

  @ Pee (ben je soms koel hoofd?)

  Wat wil je zeggen?

  Dat jongeren ook maar mensen zijn?

  En is het niet ook gewoon iets van alle jongeren van alle leeftijden, dat ze wat minder toekomstgericht denken?

  In Den Bosch was het een volwassen man die meerdere keren naar de rij voor coffeeshop is gelopen om te kuchen en te spugen naar mensen en te roepen dat hij Corona had en is daarvoor hardhandig gearresteerd, waarbij hij de agenten verwond heeft.

  In de bouwmarkten, parken, supermarkten zijn het allesbehalve de jongeren die massaal alle regels, richtlijnen en adviezen negeren. Dat zijn volwassen Nederlanders, boven de 26 in het algemeen.

  Dus nietszeggende linkjes die je hier knipt en plakt.

 18. Willem

  Beste Jos, ik geloof niet dat hier iemand frequenter rondhangt en boosheid loslaat dan jij. Wonderlijk hoe je dan telkens anderen verwijt te trollen en reaguren.

 19. Jos

  @ Willem

  Knap. Ik ben hier pas een week ofzo (10 postjes) En ik poog genuanceerde, grijze reacties te typen waarin ik vrijwel nooit boos ben.

  Je bedoelt dat ik in 2 dagen tijd een x-aantal keer op de uitlaatklep van Koelio reageer. Wel de hele tijd ontopic en op inhoud, want ik trek geroeptoerer vrij slecht.

  Ik vind het trouwens bijzonder vreemd dat ene “nieuwe” Willem het ineens opneemt voor iemand die prima zijn eigen boontjes kan doppen.

  Dan ontopic. Het gaat hier over nieuwe openingstijden en ineens gaat het over (bewust polariseren) het wegzetten en generaliseren van een complete generatie (de jeugd) Nergens op gebaseerd. Dat is mijn punt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).