Veganistische supermarkt in Utrechtse wijk Lunetten na drie maanden weer gesloten Veganistische supermarkt in Utrechtse wijk Lunetten na drie maanden weer gesloten

Veganistische supermarkt in Utrechtse wijk Lunetten na drie maanden weer gesloten

Veganistische supermarkt in Utrechtse wijk Lunetten na drie maanden weer gesloten
De veganistische supermarkt die eind februari werd geopend in de Utrechtse wijk Lunetten gaat weer sluiten. Natascha de Rooij, eigenaar van Vmarkt, had een tijdelijk huurcontract en toen er opeens een huurder kwam die de ‘volle mep’ wilde betalen besloot ze te vertrekken.

De veganistische supermarkt die eind februari werd geopend in de Utrechtse wijk Lunetten gaat weer sluiten. Natascha de Rooij, eigenaar van Vmarkt, had een tijdelijk huurcontract en toen er opeens een huurder kwam die de ‘volle mep’ wilde betalen besloot ze te vertrekken.

De Rooij was lang bezig om haar Vmarkt in Utrecht te openen. In juni 2019 startte ze een crowdfunding om geld op te halen. Toen eenmaal het streefbedrag binnen was ging ze aan de slag in een deel van een pand aan de Amsterdamsestraatweg. Na een jaar van verbouwen besloot de eigenaar opeens dat hij het hele pand wilde opknappen. Dat betekende dat De Rooij er weer uit moest.

Uiteindelijk vond ze een ander pand aan de Zevenwouden in Lunetten, waar ze eind februari van dit jaar haar Vmarkt opende. Deze locatie was kleiner dan het gebouw aan de Amsterdamsestraatweg, waardoor ze geen lunchroom kon openen. Iets wat De Rooij altijd graag wilde doen.

Arnhem

Na bijna drie maanden open te zijn geweest, sluit de Vmarkt in Utrecht definitief de deuren. De Rooij zegt zich te willen focussen op haar supermarkt in Arnhem. “Het is lastig om twee winkels tegelijkertijd te managen. Daarnaast heeft de Vmarkt in Arnhem meer potentie. Het pand is groter waardoor er meer mogelijkheden zijn en het ligt in het centrum.”

De Rooij sluit het niet uit dat er in de toekomst nog een Vmarkt naar Utrecht komt. “Ik wil eerst van Arnhem een succes maken en dan nadenken of Utrecht weer een optie is. Dit hoofdstuk is in ieder geval gesloten, maar het boek is nog niet uit.”

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Dat was snel..
  Vreemd.

 2. jankanerwatvan

  Wellicht is het concept niet sterk genoeg voor een marktconforme huur in Utrecht? Als het in Arnhem in een groter pand op een centrale locatie wel succesvol is zou ik het eerder proberen in een andere middelgrote stad als Zwolle proberen en Utrecht links laten liggen.

  Zou de nieuwe Aldi in Utrecht meer huur gaan betalen dan menigeen hier doet vermoeden?

 3. Ton

  Ondernemen = al doende leert men.
  Jammer.
  Vooral blijven ondernemen zou ik zeggen.

 4. W

  Je moet gaan zitten, lijkt mij, waar je potentiële cliënten wonen!

 5. Cees

  Lunetten is niet bepaald een wijk om een vegan supermarkt te openen, als dit in het centrum was geweest dan had het waarschijnlijk anders gelopen

 6. Rob Huibers

  Twee dingen ontbreken in dit verhaal.
  Ook de webshop vmarkt.nl is gesloten, volgens een mededeling op de website tijdelijk en wegens onderhoud.
  Wat gebeurt er met de €100.000 die Natasja met een crowdfunding bij elkaar heeft geleend voor de winkel in Utrecht?

 7. Kadoendra

  Een veganistische supermarkt genaamd Vmarkt vind ik wel getuigen van een creatieve geest, dus zet hem op in Arnhem!

 8. JdV

  Goh. Das inderdaad snel. Bij de start gaf ik ze 6 maanden zoals ik ook wist te melden in mijn reactie onder het betreffende artikel destijds.
  Maar inderdaad, ik had het destijds te optimitisch ingeschat. 3 maanden is het geworden. Nou, dan moeten mensen met teveel geld maar ergens anders hun linksgedraaide vegan quinoakoffie gaan kopen. Vreselijk.

 9. Michael

  Ik heb er vlees noch vis van gegeten.

 10. Katja

  Daar gaat je crouwdfundgeld…

 11. RABE

  Dit was te verwachten, dit is geen formule voor Lunetten. We hebben 2 supermarkten en een bio winkel. We hebben meer aan een Wibra of een Big Bazar. In Lunetten zij de huren redelijk hoog. Veel sociale bewoning dus kleine beurs. En het is natuurlijk een klein winkelcentrun voor zo’n grote wijk.

 12. Scherpschutter

  Hate to say I told you so, but I told you so. Er zijn vrijwel geen vegans in Utrecht. Laat staan in Lunetten. Hoe wil je een product verkopen zonder doelgroep?

  Laat het een les zijn voor de crowdfunders. Idealisme bedrijven en een bedrijf bedrijven zijn twee verschillende zaken. Rien ne va plus, die centen zijn niet meer van u.

 13. Johnny

  Wat worden hier weer allemaal vreemde conclusies getrokken.

  Er staat letterlijk in het artikel dat de veganistische supermarkt een tijdelijk huurcontract had tegen een gereduceerde huurprijs en de echte huurprijs te hoog vindt. Een andere winkel betaalt deze wel.

  Daarnaast is de eigenaresse het runnen van 2 winkels slecht bevallen. Het was dus een experiment..

  Overduidelijk loopt de winkel in Arnhem WEL en ligt deze ook op een toplocatie.

  Een dergelijke winkel zou in het centrum van Utrecht prima lopen. Het past namelijk in een trend, die vooral past bij de levensstijl van de hoger opgeleide grootstadse bewoners. Die bevinden zich met name in en om het centrum van Utrecht heen.

 14. Koel Hoofd

  De bank stak er geen geld in vanwege het plan en de ondernemer.
  Crowdfunders staken er wel geld in vanwege het idee van de ondernemer.
  Zowel het idee, plan als de ondernemer bleken niet bestand tegen de Utrechtse realiteit.
  Banken zijn echt total assholes, maar ze weten wel aan wie ze hun geld uitlenen, crowdfunders gokken.

 15. Len

  @ Johnny, dat heeft KFC ook doorgehad. Maar de kippen zelf zijn in elk geval wel vegan.

 16. jankanerwatvan

  @ Johnny:

  Of het concept in de Utrechtse binnenstad kans van slagen heeft is onbekend. Een jaar geleden heeft Ekoplaza Zadelstraat ook haar deuren moeten sluiten vanwege onrendabiliteit. Het klopt dat er een trend gaande is maar veganistisch is nog meer niche dan biologisch of vegetarisch en komt er een moment waarop deze niche is gevuld en er overkill ontstaat.

  Daarnaast het belangrijkste: als de inkomsten niet opwegen tegen de huurkosten kun je niet bepaald spreken van een geslaagd concept.

 17. Johny

  De ekoplaza Zadelstraat was helemaal niet zo onrendabel. Men kon gewoon meer verdienen door het inmiddels kneiterdure pand van de hand te doen.

  Daarnaast beschikte het pand juist over een beperkt aantal vierkante meters. Niet handig voor een super. Hoe groter, hoe meer bezoekers (vreemd genoeg). Ligt waarschijnlijk aan het assortiment dat dan groter is, meer keus.

 18. Wies

  Wat een vooroordelen over Lunetten. Er is al een bio winkel die heel goed draait en ook over een prima vegan aanbod beschikt (en nog veel meer lekkers). Denk eerder dat dit de oorzaak is. 🙂

 19. Marko

  Benieuwd wat de crowdfund-investeerders ervan vinden.
  De kenmerken van de locatie waren bekend, het feit dat de ondernemer ook een zaak in Arnhem heeft, het feit dat de zaak te klein was voor toevoeging van een lunchroom, het feit dat het om een tijdelijk huurcontract ging. Dus daar geen verrassingen, niet voor de investeerders en niet voor de ondernemer zelf.
  Blijkbaar ging het bedrijfsplan uit van een langdurige gereduceerde huur, dat was misschien niet realistisch? Of waren er eerder wel toezeggingen gedaan door de verhuurder? Dat zegt het artikel niet, kortom het is lastig om er iets van te vinden…..

 20. RABE

  Wies, er zijn dus geen vooroordelen. Het winkelcentrum stelt gewoon niks voor.
  Kijk naar de bewoners van Lunetten en pas daar de winkels op aan. Er zijn genoeg voedingswinkels. Laat er ook een gezellige winkel komen. De enige gezellige diversiteitswinkel is Trekpleister. Vaak leuke koopjes en dat is gezellig.

 21. Jopie

  @Koel Hoofd

  Echt klinklare suggestieve nonsens/ onzin en allerlei dubieuze onjuiste conclusies en aannames. Knap, in 4 zinnen wel.

  Psssssst. De echte redenen staan gewoon in het stuk.

 22. Alain

  Wat de bio- en reformwinkels vast ook merken is dat de concurrentie van de grote jongens is toegenomen.

  Wil je een biologische burger? Die heeft Jumbo ook wel. Een keertje een vleesvervanger? Het schap van de Appie is bijkans groter dan als je zin hebt in een visje.

  De tijd dat er op zijn hoogst een blok tofu in de reguliere supermarkt voorhanden was is definitief voorbij. Gelukkig.

 23. W.

  @Alain: Eens, het vega(n) aanbod van de grote supermarkten (met name AH) is laatste tijd sterk uitgebreid, met dikwijls verrassend goede producten.

  Lijkt me een lastige positie voor een vegan supermarkt: zo worden vegan producten wel populairder, maar wordt een specifieke vegan supermarkt ook minder ‘nodig’ ten opzichte van het andere winkelaanbod.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).