Aangifte tegen FC Utrecht vanwege antisemitische spreekkoren | De Utrechtse Internet Courant Aangifte tegen FC Utrecht vanwege antisemitische spreekkoren | De Utrechtse Internet Courant

Aangifte tegen FC Utrecht vanwege antisemitische spreekkoren

Aangifte tegen FC Utrecht vanwege antisemitische spreekkoren
De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) gaat aangifte doen tegen FC Utrecht, dat meldt de NOS. Zondag waren tijdens de wedstrijd tegen Ajax antisemitische spreekkoren te horen.

De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) gaat aangifte doen tegen FC Utrecht, dat meldt de NOS. Zondag waren tijdens de wedstrijd tegen Ajax antisemitische spreekkoren te horen.

BAN wil dat het Openbaar Ministerie de voetbalclub strafrechtelijk gaat vervolgen. Woordvoerder Hans Knoop zei tegen de NOS: “Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen. Als dat niet had gewerkt, had in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd gestaakt moeten worden.”

Zondag tijdens de wedstrijd zongen ‘supporters’ vanaf de Bunnikside: “Me vader zat bij de commando’s, me moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij joden, want joden die branden het best.” De KNVB noemt de antisemitische spreekkoren ‘verwerpelijk en weerzinwekkend’. FC Utrecht bekijkt zelf ook of er moet worden opgetreden.

De stichting die aangifte gaat doen tegen FC Utrecht deed dit eerder succesvol tegen ADO Den Haag. Daar kwam uit naar voren dat de club direct moest ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren te horen zouden zijn.

19 Reacties

Reageren
 1. Frits

  De club grijpt ook altijd direct in bij dat soort spreekkoren, echter was het dit keer zo kleinschalig dat het in het stadion zelf niet verstaanbaar was.

  Als dat filmpje niet op YT verschenen zou zijn dan had niemand het hierover gehad.

 2. Fan

  Het is ronduit verschrikkelijk dat dit nu weer is gebeurd, ik schaam mij FC Utrecht supporter zijn en met mij vele duizenden andere, echte fans. Helaas hebben alle clubs dit soort gestoorden onder hun aanhang. Triest.

 3. Stefan

  Ik was zelf in het stadion en heb het eigenlijk nieteens gehoord.
  Dat is niet om het goed te praten, maar dat zou verklaren waarom er niet ingegrepen is.

  In het vak waar ik zat werd gelijk ingegrepen als er kwetsende spreekkoren begonnen!

 4. Ben Dichters

  Met boetes raak je de ‘supporters’ die dit soort dingen roepen niet. Die snappen niet dat er uiteindelijk een speler niet gekocht kan worden of de prijs van een (seizoens)kaart omhoog moet hierdoor. Het enige wat helpt is puntenaftrek. Dat is een duidelijk oorzaak/gevolg wat ze nog snappen. Als ik weet dat mijn cluppie 3 punten in mindering krijgt door dit soort belachelijk gedrag dan zorg ik er wel voor dat iemand naast me niet dit soort dingen roept.

 5. Hans

  Wat mij betreft mogen ze club een vol jaar uit de competitie halen. Dat zal de supporters leren.

 6. Frits

  @ Hans,

  Dan hou je geen club over in de Eredivisie….

 7. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  Het werkelijke probleem hier is dat discriminatie in de eerste plaats strafbaar is. Een overheid hoort in het geheel(!) niet te bepalen voor burgers (of wie dan ook) welke uitingen toegestaan/strafbaar zijn of niet. Gaat de Staat geen donder aan! Ook niet wanneer enkele individuen een bepaalde uiting als grievend ervaren. Daar waar je “gekwetsheid” (gevoel is niet definieerbaar, meetbaar of controleerbaar) van mensen als fundamenteel strafrechtsbeginsel neemt, bevindt je je op een gevaarlijke helling. Want waar begint en eindigt dat concreet? En hoe voorkom je dat mensen hier misbruik van gaan maken? Hoe definieer je een proportionele straf waar de mate van gegriefdheid niet meetbaar is? Dat gaat niet! Geveinsde gegriefdheid onder kwaadwillenden is dan ook wat je zult oogsten, tezamen met daders die op geen enkele wijze objectief proportioneel gestraft worden. Een rechtsgruwel van de bovenste plan.

  Het werkelijke probleem hier is dan ook niet dat supporters kwetsende koren bezigen, noch dat nu veronderstelt wordt dat de club hier niet tegen op heeft getreden (hoe kan je nou de club straffen voor de daden van derden??), maar dat discriminatie in de eerste plaats strafbaar is en kleuters (fatsoensmoralisten) menen andere kleuters (provocateurs) het zwijgen op te leggen via een gruwelijk rechtssysteem. Daar zou dan ook iets aan gedaan moeten worden. Artikel 1 van de Grondwet is een gedrocht en zou afgeschaft moeten worden!

  Uiteraard lost dit niets op in het licht van het voorkomen van het uiten van mogelijk grievende spreekkoren. Hoeft ook niet, want die zijn dan ook niet te voorkomen! Niet door daders aan te pakken (zwakzinnige kleuters hou je toch wel), niet door de club te straffen (en de zwakzinnige kleuters er niets van te laten voelen) en ook niet met luide muziek (de zwakzinnige kleutertjes wachten wel even af). Sommige dingen moet je dan ook gewoon helemaal niet(!) willen voorkomen/oplossen (zoals discriminatie), maar gewoon zijn beloop laten gaan. Hoe vervelend, onsmakelijk en onkies de spreekkoren ook zijn, ik vind dat het moet kunnen. Lekker boeiend. Het zijn maar woorden.

  Haal de schouders op, trek je er niets van aan en ga door. Deal with it, in plaats van elkaar als kleine kinderen via dit gedrocht van een rechtssysteem proberen schade te berokkenen en te muilkorven. Haal artikel 1 van de grondwet door de shredder! Misschien dat we dan eens leren als volwassenen met onwelgevallige zaken om te gaan, in plaats van als kleuters elkaar het zwijgen proberen op te leggen via de rechtsstaat.

 8. Peter van Arnhem

  Je schaamt je soms kapot als Utrechter. Kan Hercules niet een paar keer promoveren?

 9. Martijn

  S-â-n-dinges, gekwetstheid is niet hetzelfde als discriminatie, pak er eens een keertje het woordenboek bij

 10. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  @Martijn 15:33

  U meent het. En waar heeft u mij precies zien beweren dat discriminatie en gekwetstheid hetzelfde zijn…?

 11. Pierre de la Chaussure

  Sanmartean,

  Je bent ongetwijfeld een blanke, heteroseksuele man die nog nooit last heeft gehad van discriminatie (ik trouwens ook). Gefeliciteerd! Ik hoop heel erg dat je gelijk hebt als je gelooft dat het leven op termijn vanzelf beter wordt wanneer alle joodse, maar ook arabische, homoseksuele en andere gediscrimineerde bevolkingsgroepen hun schouders ophalen over zulk gedrag, en men in elk geval niet meer hoeft te rekenen op wettelijke bescherming.

 12. Frank

  @Frits: Dat lost dan wel definitief een aantal problemen op. 🙂

 13. Geenstijl@Utrecht.

  Ik begrijp niet dat er nog altijd van die kleinzielige debielen zijn die zich zo laten gaan, bij een sportieve wedstrijd.
  Misschien is het eens goed om naar een vernietigingskamp te gaan in Polen, om te zien hoe de ss dit oploste, en hoe trots zij daar mee schermen, kinderachtig tuig.

 14. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  @Pierre de la Chaussure 07 april 2015 om 15:54

  Ik sta perplex van uw comment. Dat neigt naar discriminatie en zelfs racisme, Pierre. Alsof blanke heterosexuele mannen om de reden dat ze blank en heterosexueel zijn gevrijwaard zijn/blijven van discriminatie. Mon dieu. U zou daar toch nog eens over na moeten denken, me dunkt.

  En ik geloof inderdaad dat het leven beter wordt als mensen niet gestraft worden voor het ventileren van een mening (zelfs al is die grievend voor anderen) en de slachtoffers gewoon de schouders ophalen over grievende opmerkingen, in plaats van proberen degene die de grievende mening ventileert achter tralies te krijgen / te beboeten. Dat is wat minder verstikkend, zeg maar.

  Het strafbaar stellen van discriminatie vormt dan ook geen wettelijke bescherming (in welke context dan ook, voor wie dan ook), maar letterlijk niets anders dan een wettelijke aanval(!) op het onvervreemdbare recht van het individu om vrij zijn mening te uiten. Muilkorving van het individu by law heeft evenveel met “wettelijke bescherming” te maken als Wilco van Schaik te maken heeft met het zijn van een verstandig en kundig bestuurder van FC Utrecht. Niets dus.

 15. Pierre de la Chaussure

  Natuurlijk is een blanke heteroman ook ‘weleens’ slachtoffer van discriminatie, in een bepaalde context. Die context zal in de praktijk niet vaak de omgeving Utrecht anno 2015 zijn, en al helemaal niet stadion Galgenwaard, maar goed: in theorie is het mogelijk.

  Wel suggereer ik dat uw standpunt wellicht is ingegeven doordat u niet het offer hoeft te maken van discriminatie over zich heen laten komen en eventueel de schouders ophalen, in de (wat mij betreft ijdele) hoop dat het daardoor beter zal worden voor de volgende generaties. Of in de hoop dat u dan niet zo’n vervelend verstikkend gevoel zou ervaren.

 16. Rob

  Het probleem is dat de Ajax aanhang zich graag “Joden” noemt, terwijl
  dat niks te maken heeft met het volk de Joden. De meesten zijn helemaal
  geen Joden.
  Als dan de tegenstander iets gaat zeggen over die Joden dan bedoelen
  ze de Ajax aanhang, maar het volk wat ook zo heet denkt dat het
  tegen hen bedoeld is en gaat over antisemitisme beginnen.
  Dit is hen al heel wat keren uitgelegd maar ze willen het gewoon niet
  begrijpen.

 17. Sandro

  https://www.youtube.com/watch?v=87dxMb_TnGo
  https://www.youtube.com/watch?v=Cf9Ex18T3no
  https://www.youtube.com/watch?v=HHEc14tTAPI

  …Duidelijk niet alleen een Utrechtse ‘ziekte’. Toen niet echt veel in de media geweest en de tweede kamer heeft het ook niet gehaald. Echt een dom lied, en weinig origineel…dus.

  Misschien wordt het ook tijd dat de Joodse organisaties gaan eisen dat onze vrienden uit Amsterdam gaan stoppen met het gebruik van die geuzennaam. Zal een hoop problemen schelen.

  Ik neem aan dat de KWF ook een aanklacht heeft ingediend n.a.v. de spreekkoren komende uit het uitvak.

  De verontwaardiging is zeker terecht, alleen wel weer lekker selectief.

 18. Rob

  Inderdaad Sandro. Ik ben zelf helemaal geen voetbalsupporter en ik
  vind het tamelijk walgelijk hoe die zich soms gedragen, maar de reactie
  uit Joodse kringen is gewoon bedenkelijk. Er worden hele bevolkings
  groepen beledigd door supporters en die denken gewoon “ach ze zijn
  te dom om te weten wat ze roepen” en laten het er bij zitten, maar de
  Joden hebben altijd hun antisemitisme-kaart al klaar.
  Het zou zeker fijn zijn als men wat normaler ging doen, niet alleen
  verbaal maar ook wat betreft geweld en vernielingen, maar ik vind het
  onzin om dat Joodse aspect er specifiek uit te trekken want dit is maar
  een van de vele beschimpingen en het is gericht tegen de supporters
  van de tegenpartij, niet tegen de mensen die er nu over beginnen.

  De Joodse organisaties doen eigenlijk nooit wat aan oplossingen. Ze
  trekken alleen aan de bel, anderen moeten het dan oplossen. Dus
  suggesties geven aan Ajax en hun supporters, ik denk niet dat we daar
  op hoeven te rekenen. Een interview op de TV over hoe schandalig
  het allemaal is, dat wel.

 19. Hans

  Wordt dit soort cabaret nou ook verboden? https://www.youtube.com/watch?v=GPY8d-aaUh4

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).