Allemaal Utrechters - Matija Lukić: ‘Ik ontdek steeds nieuwe plekken als ik naar mijn werk fiets’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters - Matija Lukić: ‘Ik ontdek steeds nieuwe plekken als ik naar mijn werk fiets’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Matija Lukić: ‘Ik ontdek steeds nieuwe plekken als ik naar mijn werk fiets’

Allemaal Utrechters – Matija Lukić: ‘Ik ontdek steeds nieuwe plekken als ik naar mijn werk fiets’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Matija Lukić (32) uit Servië.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Matija Lukić (32) uit Servië.

Paspoort

Naam: Matija Lukić
Geboortedatum: 22 november 1986
Land: Servië
Levensmotto: ‘Durf te veranderen en te blijven evolueren, dan ben je het sterkst’
Aantal mensen met een Servisch paspoort in Utrecht in 2017: 22 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

“De Balkanlanden, waaronder Servië, hebben slechte tijden gekend. Dat heeft effect op de mensen, en op mijn opgroeien. Het gaat om kleine dingen: veel mensen hebben voorraden in huis, dat is een effect van de economische onzekerheid”, vertelt Matija. Dat is niet per se de reden dat hij naar Nederland kwam. “Ik zat bij een Europese studie-organisatie dus ik heb veel gereisd en mensen uit verschillende landen leren kennen. Ik vond die internationale omgeving leuk en zag dat het buitenland veel te bieden heeft, dus besloot ik een post-master te gaan doen aan de Technische Universiteit Eindhoven.”

In Eindhoven ging Matija voornamelijk om met andere expats. “Het is moeilijk om een sociale kring op te bouwen en te integreren, vooral als je niet omgaat met oorspronkelijke Nederlanders. We kregen Nederlandse les op de universiteit, dat was goed. Maar buiten de Nederlandse les had ik nog geen Nederlands gesproken. Ik heb om die reden de ‘Nederlandse woensdag’ geïntroduceerd op mijn studie, wat inhoudt dat we op woensdag de vergaderingen in het Nederlands deden.”

Het werk dat hij in Nederland doet zou Matija ook in Servië kunnen doen. Hij zou er relatief gezien zelfs meer verdienen. “Het gaat me niet om geld, het gaat om andere aspecten. Elk land heeft zijn voor- en nadelen. In Servië is het leven anders dan in Nederland: bij een wachtrij bij het ziekenhuis, bij Justitie en bij het zoeken naar een baan gaat het er om welke persoonlijke contacten je hebt. Ik voel dat in Nederland alles goed georganiseerd is, alles gaat digitaal. In de IT-sector, waarin ik werk, zijn de werkvoorwaarden ook vrij modern.”

“Ik heb nooit echt getwijfeld of ik hier zou blijven. Mijn vriendin, die Roemeense is, ook niet”, aldus Matija. Ook Utrecht, waar hij sinds afgelopen jaar woont, bevalt hem goed. “We hebben het goed hier, ik kan de perfecte balans tussen sport en cultuur en tussen werk en privéleven bereiken. De stad zelf heeft een goede vibe. Alles is klein, de stad voelt als een dorp. Ik woon in Terwijde en de natuur is dichtbij. Ik vind het ook fijn dat ik met de fiets naar mijn werk kan, zo ontdek ik steeds nieuwe plekken. Ik vind het sowieso leuk om de stad te ontdekken op de fiets of tijdens het hardlopen.”

Natuurlijk zijn er ook dingen die Matija mist aan zijn geboorteland, vooral zijn familie en goede vrienden. “Gelukkig is Servië niet heel ver weg en is het relatief makkelijk om er te komen. Mijn vriendin en ik gaan minstens één keer per jaar naar Servië en Roemenië en soms vaker, voor een bruiloft bijvoorbeeld. Als ik iemand dan na lange tijd weer zie, zijn de gesprekken als vanouds. We zijn er voor elkaar, het maakt niet uit of we elkaar lang niet hebben gezien.”

De reeks is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.

We zoeken nog Utrechters uit deze landen:

Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Joegoslavië, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kosovo, Kroatië, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Wit-Rusland, Zambia, Zimbabwe

1 Reactie

Reageren
  1. Els Nuchelmans

    Leuk om te zien hoe mensen uit andere landen hier hun plek vinden of in ieder geval pogingen daartoe doen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).