Allemaal Utrechters – Ramiro Gomes Monteiro: ‘In de wijken gebeurt en broeit veel meer dan je ziet’ | De Utrechtse Internet Courant Allemaal Utrechters – Ramiro Gomes Monteiro: ‘In de wijken gebeurt en broeit veel meer dan je ziet’ | De Utrechtse Internet Courant

Allemaal Utrechters – Ramiro Gomes Monteiro: ‘In de wijken gebeurt en broeit veel meer dan je ziet’

Allemaal Utrechters – Ramiro Gomes Monteiro: ‘In de wijken gebeurt en broeit veel meer dan je ziet’
Foto: Jantine Albers
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Ramiro Gomes Monteiro (32) uit Kaapverdië.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Ramiro Gomes Monteiro (32) uit Kaapverdië.

Paspoort

Naam: Ramiro Gomes Monteiro
Land: Kaapverdië
Geboorteplaats: Gouda
Geboortedatum: 5 mei 1986
Levensmotto: ‘Instead of cursing the darkness, it’s always better to light a candle’
Aantal mensen met een Kaapverdisch paspoort in Utrecht in 2017: 1 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

Ramiro bracht een deel van zijn jeugd door in Kaapverdië, in een stad midden op het eiland Santiago, en komt er nog regelmatig. Hij heeft een enorme familie, een leger aan neven en nichten – dat komt omdat het bij de vorige generatie normaal was om veel kinderen te krijgen. “Als ik uitga in Rotterdam kan het best zo zijn dat ik met familie sta te praten terwijl ik het niet eens weet”, lacht Ramiro.

“Kaapverdië is een compleet andere wereld dan Nederland”, vertelt Ramiro. “Het leven is er simpeler. Er is meer ruimte voor spontaniteit en voor genieten van het leven. Het was een droomplek voor een kind. We hadden een groot dakterras, er zijn bergen, zee, het is schitterend weer. Overal was avontuur. We maakten onze eigen speelgoedauto’s van blikken en coladoppen, en rolden knikkers van gesmolten plastic. Een autoband laten rollen met twee stokken was de shit. Mijn vader runde samen met zijn oom een autogarage, dat is natuurlijk super interessant voor kinderen.” Toch is hij blij dat hij op zijn achtste naar Nederland verhuisde. “Ik heb hier een toekomst gehad met meer mogelijkheden. Het onderwijs is beter, en er zijn veel meer verschillende culturen. Veel Kaapverdianen uit mijn jeugd zijn het eiland niet af geweest.”

Ramiro verhuisde met zijn gezin van Kaapverdië naar Cabauw, een klein dorpje in het meest zuidwestelijke puntje van de provincie Utrecht. Zijn moeder komt daar vandaan. “De grootste schok die ik had toen ik weer in Nederland kwam wonen, was racisme. Vooral tijdens het uitgaan in nabijgelegen dorpen. We waren bijna het enige donkere gezin in de omgeving. Zelf zie ik geen verschil in kleur, maar daar ben ik er wel bewust van geworden.” Ramiro werd harder, kreeg een dikke huid. Hij kreeg ook een diepe fascinatie voor onrecht, en voor de rol van identiteit bij conflicten. Het heeft er wellicht aan bijgedragen dat Ramiro tijdens zijn studie richting ‘Conflict Studies’ ging. Hij gelooft dat de oplossing bij conflicten ligt op microniveau: face-to-face gesprekken voeren, met elkaar leven en praten, elkaar ruimte geven, informeren in plaats van overtuigen. “Instead of cursing the darkness, it’s always better to light a candle. Het is beter om licht te maken in een donkere situatie dan alleen maar te zeuren over het probleem”, vindt Ramiro. Deze quote past goed bij zijn positieve instelling.

In 2014 deed Ramiro mee met een programma van Starters4Communities, waar hij nog steeds voor werkt. De organisatie biedt programma’s aan waar mensen leren sociaal ondernemen: ze leren een positieve impact te maken door trainingen en praktijkervaring bij sociaal ondernemende projecten. Het programma heeft er toe geleid dat Ramiro’s carrière in een stroomversnelling kwam: hij heeft inmiddels al geholpen veel sociale projecten op te zetten, zoals De Voedseltuin Overvecht, The Bucketlist Festival en Perron West op Westplein. “Ik ben erg dankbaar voor mijn werk. Ik heb veel mooie projecten mogen doen, en ik heb gezien dat er veel toffe dingen gebeuren door Utrechters die de stad mooier maken.”

Wat Ramiro ook bijzonder vindt aan het programma bij Starters4Communities, is dat hij de Utrechtse wijken beter heeft leren kennen. “Ik vond Overvecht altijd een grijze betonnen aangelegenheid, met al die hoge flats. Ik had er een somber beeld van. Bij Starters4Communities kreeg ik de opdracht om foto’s te maken van wat mooi is, en met bewoners te praten. Ze zijn zo trots op hun wijk! We kregen ook een tour van Nelleke, die helaas onlangs overleden is, en zagen toen wat voor ondernemingen en creatieve projecten de wijk heeft. Er gebeurt en broeit veel meer dan je ziet.” Ramiro voelt zich thuis in Utrecht, het is de stad waar hij diepe wortels heeft geschoten en die hij altijd meedraagt in zijn hart.

De reeks Allemaal Utrechters is een samenwerking tussen DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.We zoeken nog Utrechters uit deze landen:
Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mali, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).