Bijna alle Utrechtse basisschoolkinderen geplaatst op school van eerste keuze | De Utrechtse Internet Courant Bijna alle Utrechtse basisschoolkinderen geplaatst op school van eerste keuze | De Utrechtse Internet Courant

Bijna alle Utrechtse basisschoolkinderen geplaatst op school van eerste keuze

Bijna alle Utrechtse basisschoolkinderen geplaatst op school van eerste keuze
Lotingsprocedure in het bestuurskantoor van de NUOVO Scholengroep
In Utrecht en Stichtse Vecht maken deze zomer 4244 leerlingen de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Van deze leerlingen is op donderdag 97% geplaatst op de school van eerste keuze, op het niveau dat aansluit bij hun basisschooladvies. Er moest een loting aan te pas komen om alle kinderen te plaatsen op een school.

In Utrecht en Stichtse Vecht maken deze zomer 4244 leerlingen de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Van deze leerlingen is op donderdag 97% geplaatst op de school van eerste keuze, op het niveau dat aansluit bij hun basisschooladvies. Er moest een loting aan te pas komen om alle kinderen te plaatsen op een school.

“Helaas kan niet iedereen op de school van eerste keuze worden geplaatst”, aldus de woordvoerder namens Bestuurlijk Overleg over de loting. Jaarlijks is er een wisselend verschil tussen het aantal aanmeldingen en het aantal beschikbare plaatsen.

Schoolbesturen en gemeente maken ieder jaar afspraken over de benodigde onderwijscapaciteit binnen het voortgezet onderwijs in de gemeente Utrecht om te kunnen garanderen dat er op ieder onderwijsniveau voldoende plekken beschikbaar zijn.

Overaanmeldingen

Sommige scholen hebben te maken met overaanmeldingen, op deze scholen wordt geloot. Dit jaar hebben het Christelijk Gymnasium (vwo), het Amadeus Lyceum (op tl en havo) en het Gerrit Rietveld College (op tl) geloot als gevolg van overaanmelding.

Basisscholen gaan de komende week met ouders en leerlingen op zoek naar een school die nog plaats heeft op het niveau dat aansluit bij het schooladvies. De Utrechtse schoolbesturen garanderen dat iedere Utrechtse leerling in Utrecht op het gewenste onderwijsniveau terecht kan.

Tot woensdagmiddag 11 april 15:00 uur kunnen leerlingen die deelnemen aan de 2e ronde in Utrecht, met hun ouders aan de basisschool hun voorkeur aangeven op basis van de nog beschikbare plaatsen in Utrecht. Uiterlijk 12 april is voor alle leerlingen bekend op welke school zij het komend schooljaar kunnen starten.

4 Reacties

Reageren
  1. Gerard

    Dus die 3% heeft gewoon pech gehad! Het is echt schandalig dat ‘geluk’ zo’n belangrijke rol speelt bij de inschrijving voor het voortgezet onderwijs. Als je kinderen vooraf laat bepalen wat de eerste en de tweede keus school is wordt die gedwongen tweede keus als zeer negatief ervaren (terwijl dat wellicht niet eens echt nodig is). Als POVO en de schoolbesturen de plaatsing kennelijk niet structureel onder controle kunnen krijgen moeten ze misschien maar iets anders bedenken voor die manier van inschrijven. Dat is natuurlijk een lapmiddel, maar voorkomt waarschijnlijk een hoop trauma’s bij die arme pubers!

  2. POVO

    Beste Gerard,

    Je doet enorme aannames ( tweede keus als zeer negatief ervaren), en maakt een enorme klaag zang met dat dit makkelijk beter moet kunnen.

    Maar ik hoor geen oplossingen van jou? Wat is jouw concrete voorstel om een hoger percentage kinderen op de eerste keuze school te plaatsen? We horen dit graag zodat we het direct kunnen implementeren.

  3. Jelle

    @Gerard: een andere manier van inschrijven dus? zoals? Verder: bijna iedereen kan terecht op de school naar keuze. Dat was een paar jaar geleden wel anders geloof ik. Volgend mij werkt dit systeem prima.

  4. Paulien

    Ik wil niet beweren dat dit het ideale systeem is en het blijft ontzettend vervelend voor de kinderen die uitgeloot zijn, maar er is een enorm verschil met de afgelopen jaren. Waren er de afgelopen jaren in de tweede ronde vrijwel geen plaatsen meer beschikbaar, dit jaar is de keuze ruim te noemen. Blijft de vraag: hoe kan het dat er dit jaar zoveel minder overaanmeldingen op de populaire scholen zijn? Het aantal kinderen dat naar het VO gaat is niet significant minder (4244 leerlingen dit jaar tegen 4292 leerlingen vorig jaar). Wellicht dat meer leerlingen zich in de eerste ronde hebben aangemeld voor een school buiten de stad Utrecht? Als de tweede ronde afgerond is en alle leerlingen geplaatst zijn hoop ik dat POVO het Overzicht van cijfers van overstap 2017 – 2018 beschikbaar zal stellen en zullen we kunnen zien waar dit jaar de verschillen liggen t.o.v. de vorige jaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).