Brede selectie FC Utrecht zou met 5-3-2 systeem zomaar de verrassing van het seizoen kunnen worden | De Utrechtse Internet Courant Brede selectie FC Utrecht zou met 5-3-2 systeem zomaar de verrassing van het seizoen kunnen worden | De Utrechtse Internet Courant

Brede selectie FC Utrecht zou met 5-3-2 systeem zomaar de verrassing van het seizoen kunnen worden

Brede selectie FC Utrecht zou met 5-3-2 systeem zomaar de verrassing van het seizoen kunnen worden
De competitie begint zaterdagavond om 20:45 uur voor FC Utrecht met een zware uitwedstrijd tegen Feyenoord. Wat kunnen we dit seizoen van de FC verwachten en wie zijn de nieuwe aankopen? DUIC blikt vooruit op het aankomende seizoen, waarin Utrecht 5-3-2 lijkt te gaan spelen.

De competitie begint zaterdagavond om 20:45 uur voor FC Utrecht met een zware uitwedstrijd tegen Feyenoord. Wat kunnen we dit seizoen van de FC verwachten en wie zijn de nieuwe aankopen? DUIC blikt vooruit op het aankomende seizoen, waarin Utrecht 5-3-2 lijkt te gaan spelen.

Een nieuw seizoen staat voor de deur en wat opvalt is de rust die heerst rond FC Utrecht. Er worden geen hoge ambities uitgesproken en het lijkt na een seizoen met incidenten rond Kali en medewerkers die tonnen uit de clubkas meenamen alleen maar mee te kunnen vallen. De technische staf die vorig seizoen spectaculair en attractief voetbal beloofde (en dat alleen tegen AZ en FC Dordrecht heeft waargemaakt) heeft moeten plaatsnemen voor het op het oog meer realistische duo Erik ten Hag en kind van de club Jean-Paul de Jong.

Op de rellen tussen de Utrecht en Derby County supporters na, verliep de voorbereiding betrekkelijk eenvoudig voor Utrecht. Van de 9 oefenwedstrijden zijn er 7 gewonnen, is er 1 gelijkgespeeld en is alleen de eerder genoemde wedstrijd tegen Derby County met 2-3 verloren. “We laten ons bij de tegengoals aftroeven op fysiek, op alertheid, op alles”, stelde Ten Hag na die wedstrijd. Terwijl er in de rest van de voorbereiding bijna geen tegengoals zijn geïncasseerd. Alleen in de wedstrijd tegen FC Ambacht en in de laatste minuut tegen Ipswich Town kreeg Utrecht een goal tegen, voor de rest werd zes keer de ‘0’ gehouden. Dit alles gebeurde in een 5-3-2 (of 3-5-2) systeem waar de hele voorbereiding lang aan gewerkt is.

Verdediging

Opvallende nieuwkomers zijn de Fransman Louis Nganioni en de Duitse middenvelders Rico Strieder en Andreas Ludwig. Louis Nganioni is gehuurd van Olympique Lyon en een linksback die regelmatig wordt opgeroepen voor het Franse jeugdelftal en daardoor hoge verwachtingen schept bij de aanhang. Tijdens wedstrijden stormt hij veel op langs de zijlijn. Een speler waar men in de Galgenwaard van houdt dus. Bijkomend voordeel is dat hij al zijn hele leven lang familie in Amsterdam en Middelburg heeft wonen en zodoende de taal al enigszins kan verstaan. De ideale verdedigingslinie komend seizoen: Klaiber – Van der Maarel – Letschert – Leeuwin – Nganioni. Waarbij de eerst- en laatstgenoemde de  gehele flanken moeten gaan bestrijken.

Middenveld

Strieder komt over van het tweede elftal van Bayern München, waar hij afgelopen seizoen zijn debuut maakte onder Pep Guardiola. Ten Hag noemt hem ‘Het cement tussen de stenen’ in zijn selectie. Tijdens de voorbereiding omschreef hij zichzelf al als een speler die niet scoort of assists geeft, maar wel goed is om de balans op het middenveld te bewaken. “Als we onder druk komen te staan haal ik de druk van de ketel.” De ideale middenlinie komend seizoen:  Janssen – Ayoub – Strieder.

Aanval

In de aanval is Andreas Ludwig de nieuwe man. Als aanvoerder van VfR Aalen in de tweede Bundesliga was hij bij Erik ten Hag in het hoofd blijven hangen als iemand die uitstekend mee zou moeten kunnen komen in de Eredivisie. ‘Een aanvaller die het verdedigen niet schuwt’ vat de Duitser zichzelf samen. In de aanval beschikt Utrecht over meerdere opties dit seizoen. Zo is Nacer Barazite, die vorig jaar ernstig teleurstelde, deze voorbereiding weer helemaal opgebloeid met 6 goals. In de ideale aanvalslinie lijkt alleen Haller onomstreden. Voor de andere vacante plek moeten Ludwig, Barazite, Rubin, Peterson en later in het seizoen Boymans vechten voor de plekken.

Transfers

Wie naar de in- en uitgaande transfers kijkt, kan niet anders concluderen dan dat Utrecht erop vooruit is gegaan. Van de potentiële basisspelers zijn alleen de buitenspelers Duplan, Oar en Verbeek vertrokken. Daartegenover staat dat er een aantal huurlingen terugkeren die op de deur kloppen. Denk aan Klaiber die vorig seizoen een prima indruk achterliet bij FC Dordrecht. Maar ook Adam Sarota en Fernando Quesada zullen zich in de basis willen spelen. Tel daarbij het definitieve vastleggen van Timo Letschert en Sebastien Haller bij op en dan lijken alle posities zowaar dubbel bezet.

“We maken elke wedstrijd stappen en ik vind dat deze groep over enorm veel potentie beschikt,” zei Ten Hag in de loop van de voorbereiding. “We hebben tegen Ipswich Town bijvoorbeeld een geweldige goal gemaakt. Ons goede spel hebben we nog niet negentig minuten kunnen volhouden, maar dat is in deze fase van het seizoen ook normaal. Het is functioneel om zo’n systeem als 5-3-2 je eigen te maken, waar je naast het spelen van andere systemen op kunt terugvallen.” Ten Hag is tevreden met zijn selectie. “Ik hoop én denk dat ik méér dan elf basisspelers heb. De posities zijn dubbel bezet. We hebben veel mogelijkheden.’”

5 Reacties

Reageren
  1. H

    FC UTRECHT!!!!

  2. Bert

    Ieder jaar aan het begin van het seizoen horen we dit.. Als we morgen winnen blijven we het nog even horen.. Als we morgen verliezen valt de droom weer eens in duigen. Lang leve de illusies van het betaalde voetbal!

  3. Rcp030

    Eindelijk gaat het seizoen weer beginnen. FCU heeft een hele aardige selectie, als er betere verdedigende afspraken worden gemaakt als vorig seizoen, kan het wel eens een heel aardig jaar worden. Denk dat we de Play offs wel gaan halen.

    Ik had trouwens sanmaertean wel verwacht die met een onnavolgbare woordenbrij zou uitleggen waarom dit team er niks van gaat bakken

  4. De botte bijl

    RCP030

    De man van de botte bijl?

  5. Ja die

    @ de Botte bijl

    Ja die…

    Ondertussen ook weer ruim 1 miljoen geïnvesteerd in Haller en Letschert.

    Waar speelt sanmartean ook alweer? oeps…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).