Burgemeester Aleid Wolfsen over de Tourstart: “Het is fantastisch” | De Utrechtse Internet Courant Burgemeester Aleid Wolfsen over de Tourstart: “Het is fantastisch” | De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester Aleid Wolfsen over de Tourstart: “Het is fantastisch”

Burgemeester Aleid Wolfsen over de Tourstart: “Het is fantastisch”

“Het is koers in Utrecht”, vertelt burgemeester Aleid Wolfsen. Hij ziet er blij en opgetogen uit als hij vertelt over de Tour de France. “Ik ben zelf ook een liefhebber van het wielrennen dus helemaal objectief ben ik niet.” Vandaag kwam de bevestiging van de Tourorganisatie; de Tour de France zal in Utrecht starten in 2015. Burgemeester Wolfsen is hartstikke blij.

 

“Gisteravond heb ik nog gebeld met Tourdirecteur Prudhomme om de puntjes op de i te zetten. Het was een warm gesprek. Er is in al die jaren goed contact geweest, er was een klik. In het voorjaar heb ik nog samen met hem een rondrit door de stad gemaakt om alle mooie plekken te bekijken. Hij was onder de indruk. En nu is het definitief. Alle plooien zijn gladgestreken. Het is ons gegund, want tegen het budget van grote steden als Barcelona kan je niet op.”

Financiën

Al tien jaar probeert een Utrechtse lobby om de Tour de France naar Utrecht te halen. In 2010 waren ze dichtbij, maar toen werd er gestart in Rotterdam. Maar er was ook kritiek op de wens om de Tour in Utrecht te laten starten. Het megaproject zou te veel geld kosten: “Het is natuurlijk ook een hoop geld dus daar moet goed over gepraat worden. Maar het is uniek, en heel mooi dat private partijen ook veel geld bijdragen.” De gemeente stelt vijf miljoen euro beschikbaar en hetzelfde bedrag is bijeen gebracht door private partijen. Wie deze partijen zijn wil de burgemeester nog niet bekend maken. “De Tourorganisatie heeft de discussie ook gevolgd. Zij willen natuurlijk ook dat er een budget ligt waar je een prachtige start mee kan organiseren. Maar we hebben het absoluut goed voor elkaar.”

“Het moet een week lang feest worden in de stad. Ik sta helemaal achter de Tour, en natuurlijk wel een schone Tour zonder doping, ook de organisatie wil niets liever. Maar vorig jaar was het weer prachtig met Mollema en Ten Dam, en geen grote dopingschandalen. Alles is koek en ei.”

Fietsstad Utrecht

Wolfsen wil ook graag benadrukken dat een sportevenement als de Tour goed is voor de stad. “Utrecht is een fietsstad, er is in onze stad zo veel liefde voor de fiets. Dat zag je ook bij de Giro d’Italia in de stad, er waren een heleboel vrijwilligers die zich wilden inzetten voor het evenement. Ook nu krijg ik weer veel sms’jes waarin mensen hun vreugde uiten ‘geweldig dat dit ons toekomt’. En natuurlijk, het bedrijfsleven, hotels en horeca steunen de Tourstart van harte.”

Over het parkoers wil Wolfsen nog niet veel zeggen, maar Leidsche Rijn wordt waarschijnlijk niet overgeslagen. Op dit moment is Utrecht nog een aardige bouwput: “Daarom is 2015 ook een handig jaar, we hebben nog even de tijd om alles in orde te maken. Het zal er pico bello uitzien in 2015. Er is geen WK voetbal, geen EK voetbal, geen Olympische Spelen in 2015, maar wel de Tourstart in Utrecht.”

Wolfsen zal de Tourstart niet meer meemaken als burgemeester. Naar alle waarschijnlijkheid zal Jan van Zanen dan burgemeester zijn. “Maar ik ga er van genieten als een vrij man.”

Tour

7 Reacties

Reageren
 1. Coen

  Zou heel mooi zijn als de verbouwingen in het staionsgebied op deze manier wat versneld worden, die tourkaravaan blijft anders steken in het zand.

 2. Jan-Kees Verschuure

  Het zou mooi zijn onder de Dom door te fietsen in een proloog, zoals gepland voor 2010

 3. Arjan Verhoeven

  Ik ben toch zo benieuwd naar die lijst van vrijgevige ondernemers die geheel vrijwillig 5 miljoen bij elkaar hebben gesprokkeld. Weet iemand al wanneer die gepubliceerd wordt?

 4. Riet Verweij

  Ik vrees Arjan, dat die lijst er niet komt, wie krijg je zo gek?? In deze (crisis)tijd is er wel ‘n betere besteding te vinden, mensen in de bijstand ‘n duwtje geven misschien?

 5. Arjan Verhoeven

  @Riet,

  Wolfsen zegt zelf dat het private partijen gelukt is, maar hij houdt geheim welke dat zijn. Waarom toch? En waarom zijn er geheime raadsvergaderingen over een fietswedstrijd?

  Als het allemaal “zo goed voor elkaar is” dan is al die geheimzinnigheid toch niet nodig?

 6. Paul Wilke

  Utrechters.. gewoon een Compliment voor Aleid Wolfsen, er is veel niet goed gegaan, maar dit is een prestatie om dankbaar voor te zijn !

 7. Noortje

  Goh, die neppert doet een keer, in zijn ogen, iets goeds. (Dat zal nog moeten blijken, die tour-gasten hebben net als de fifa veel eisen) Moeten we nu alles wat die kneus ons heeft geflikt maar vergeten? Alles wat die Wolfsen heeft aangeraakt is in poep veranderd, ik heb dus een zwaar naar gevoel bij die tourstart. Mensen we zijn er nog niet, die tourstart gaat nog veel voeten in de aarde krijgen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).