Burgemeesters nemen maatregelen rondom wedstrijden tussen FC Utrecht en PSV Burgemeesters nemen maatregelen rondom wedstrijden tussen FC Utrecht en PSV

Burgemeesters nemen maatregelen rondom wedstrijden tussen FC Utrecht en PSV

Burgemeesters nemen maatregelen rondom wedstrijden tussen FC Utrecht en PSV
Foto: Bas van Setten
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft samen met de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem maatregelen genomen om ongeregeldheden tijdens wedstrijden tussen FC Utrecht en PSV komend seizoen te voorkomen. Dat doen ze naar aanleiding van eerdere incidenten in het afgelopen seizoen. 

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft samen met de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem maatregelen genomen om ongeregeldheden tijdens wedstrijden tussen FC Utrecht en PSV komend seizoen te voorkomen. Dat doen ze naar aanleiding van eerdere incidenten in het afgelopen seizoen. 

Komend voetbalseizoen worden er maximaal vijfhonderd uitsupporters toegelaten in de Galgenwaard en het Philips Stadion. De normale capaciteit in het uitvak van de Galgenwaard is 1.200. In het uitvak van PSV is normaal gesproken plek voor 1.600 supporters. Daarnaast geldt komend seizoen een verplichte buscombi voor de uitsupporters van beide clubs.

Incidenten

De maatregelen worden genomen naar aanleiding van eerdere incidenten. Zo wist de politie tijdens de avond voor PSV-FC Utrecht een confrontatie te voorkomen tussen supporters, waarbij zo’n veertig personen werden aangehouden. Tijdens die wedstrijd misdroegen FC Utrecht aanhangers zich in het stadion. 

Tijdens de wedstrijd in Utrecht staken PSV-supporters massaal vuurwerk af en werd er tevens mee gegooid. Daarbij raakte een aantal personen gewond. 

Seizoen

De maatregelen gelden nu voor het voetbalseizoen 2023/2024. Voor de wedstrijden in het seizoen 2024/2025 wordt later gekeken of de uitvakken weer volledig mogen worden bezet.

8 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Voetbalsupporters vinden altijd wel een manier om de boel te verzieken, dat hebben we het afgelopen seizoen goed kunnen zien. Waarom blijven we nog energie steken in dat gedoe? Die burgemeesters hebben toch wel iets beters te doen dan zich met deze aantoonbaar hopeloze toestand bezig te houden, waarom stoppen we er niet gewoon mee?

 2. Pee

  Laat clubs maar zelf betalen voor de inzet van politie en ME , in plaats van belastinggeld te gebruiken .
  Als ze miljoenen kunnen neertellen voor 1 speler kunnen ze ook de kosten van de hulpdiensten bekostigen.

 3. Steve

  De harde kern van PSV?
  Sinds wanneer heeft PSV een harde kern?
  Een uitvak vol met vlaggen en rookbommen en vuurwerk.
  Daar zijn ze wel goed in.

 4. Ramon

  Nou Baliekluiver, omdat er per seizoen ruim 5 miljoen mensen een wedstrijd in de eredivisie bezoeken, en daar van slechts een minimaal percentage zich misdraagt. Nog geen 0.1 % van deze bezoekers wordt gearresteerd. Wordt tijd dat we het omdraaien. Dus alle beperkende maatregelen er af ( net als bijvoorbeeld in Duitsland) en de overgrote groep supporters die gewoon lekker een wedstrijd uit of thuis wil bezoeken alle ruimte geven. De types die zich niet kunnen gedragen pak je bikkelhard aan. Dus stoppen met collectieve straffen en beperkende maatregelen.

 5. N.

  @ Ramon “De types die zich niet kunnen gedragen pak je bikkelhard aan”. Laat dat nou net niet werkelijk te gebeuren. Zelfs stadionverboden worden nauwelijks of niet nagleefd en blijken niet preventief of effectief. En ook het zich wel gedragende publiek dat eenvoudigweg van een fijne (???) pot voetbal wil genieten, neemt zijn verantwoordelijkheid ook niet, veroordeelt het wangedrag vaak feitelijk ook niet en weet het door een voorbeeld te stellen ook niet te voorkomen. Zelfregulering werkt dus ook niet eens. Misschien dat dan toch de goeden maar eens onder de slechten moeten lijden; te lang en te vaak was het immers andersom. Inderdaad, het wordt tijd dat we de zaken maar een omdraaien.

 6. Ronald

  Dit is geen straf voor de F.C., het uitvak in het Philips-stadion zit toch nooit vol. Andersom is het een ander verhaal.

 7. Bart van Dam

  0.1% wordt gearresteerd… dat betekent niet dat dit ook het percentage is wat zich misdraagt. Dit is vele, vele malen hoger. Arrestatie is erg moeilijk omdat er in het stadion geen politie is en daar dus niet gearresteerd wordt. Opsporing is lastig omdat er hoodies etc gedragen worden. Kijk nou eens naar alle stilleggende afgelopen seizoen. Dit waren hele vakken die of gooiden of erbij stonden en er goedkeuring aan gaven. Vaak vergezeld door wat discriminerende spreekkoren. Het probleem is niet 0.1 producent. Het probleem is eerder 20 – 30 procent

 8. JdV

  Onafhankelijk van al dan niet misdragende supporters ( want niet elke club heeft dat probleem), kosten komen voor rekening clubs. Beursgenoteerd soms, Betaald Voetbal Organisaties moeten hun eigen business model in de lucht houden. Verhoog de kosten van seizoenskaarten en losse kaarten om dekking te krijgen voor de kosten die de overheid je in rekening brengt. Klagen supporters over de veel hogere prijzen? Gewoon ff uitleggen dat ze betalen voor het wangedrag van een klein groepje. Goede kans dat de normale supporters de wangedragers gaan aanspreken omdat de rekening bij hun terechtkomt. Lukt dat niet? Jammer dan. In ieder geval betalen dan in ieder geval de vervuilers en niet alle burgers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).