Campagne La Vuelta Holanda gestart: Utrechters mogen ideeën opsturen | De Utrechtse Internet Courant Campagne La Vuelta Holanda gestart: Utrechters mogen ideeën opsturen | De Utrechtse Internet Courant

Campagne La Vuelta Holanda gestart: Utrechters mogen ideeën opsturen

Campagne La Vuelta Holanda gestart: Utrechters mogen ideeën opsturen
In 2015 ging de Tour de France van start in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De organisatie La Vuelta Holanda is sinds deze week officieel gestart met de invulling van het evenement dat volgend jaar is in Utrecht. Op 14 augustus 2020 wordt er afgetrapt in de Domstad. Tot die tijd wordt er toegeleefd naar de start en wordt het programma ingevuld. Iedereen kan via de website plannen en ideeën opsturen om deel uit te maken van het ‘wielerpeloton 2020’.

De organisatie La Vuelta Holanda is sinds deze week officieel gestart met de invulling van het evenement dat volgend jaar is in Utrecht. Op 14 augustus 2020 wordt er afgetrapt in de Domstad. Tot die tijd wordt er toegeleefd naar de start en wordt het programma ingevuld. Iedereen kan via de website plannen en ideeën opsturen om deel uit te maken van het ‘wielerpeloton 2020’.

Over 10 maanden en 26 dagen gaat de Ronde van Spanje van start in Utrecht. Slechts drie keer eerder startte deze wielerronde buiten Spanje. De organisatie is sinds afgelopen zondag, toen de wielrenners de Vuelta 2019 afsloten, officieel overgegaan naar Nederland. De Ronde van Spanje doorkruist op 14, 15 en 16 augustus 2020 niet minder dan 34 Nederlandse gemeenten in drie dagen, maar begint in Utrecht.

Thema’s

Utrechtse inwoners, verenigingen en organisaties kunnen de komende weken ideeën bedenken die kunnen bijdragen aan het evenement. Dat hoeven niet alleen sportieve activiteiten te zijn. Ook plannen die gaan over cultuur, geschiedenis en educatie zijn welkom. Deze plannen kunnen een bijdrage krijgen van de organisatie en moeten dienen als opwarmer richting de start.

Want vanaf 29 april 2020 wordt de spanning opgebouwd met een serie evenementen en activiteiten richting het startweekend. Hoe de agenda er in de aanloop naar de Ronde van Spanje er precies uitziet wordt in de komende maanden bekendgemaakt. La Vuelta Holanda hoopt in ieder geval met de ingediende plannen een divers programma te creëren.

E-bikeparade

Het Business Peloton Utrecht heeft al een plan bedacht: een e-bikeparade voor de start van de Vuelta. Dit moet dienen als alternatief voor de reclamekaravaan.  Als het plan wordt goedgekeurd, dan zullen een flinke hoeveelheid fietsen het parcours van de eerste etappe afleggen. De elektrische fietsen moeten wereldwijd Utrecht als duurzame fietsstad presenteren.

La Vuelta Holanda

Na een etappe van de Giro d‘Italia in 2010 en de start van de Tour de France in 2015 is dit de derde grote wielerwedstrijd die naar Utrecht komt. Tijdens de 75ste editie van de wielerronde verwelkomt de stad het peloton voor de eerste etappe (ploegentijdrit) op 14 augustus 2020. De tweede etappe vertrekt vanuit Den Bosch en gaat door de provincie Utrecht. De renners doorkruisen 34 Nederlandse gemeenten.

9 Reacties

Reageren
 1. Piet

  E-bike parade als duurzame optie? Aan een e-bike is niets duurzaam, deze is veel minder duurzaam dan een gewone fiets.
  Ten eerste kost het extra energie om te bouwen bijvoorbeeld sterker frame, extra onderdelen en een accu. Waarvan het produceren van een accu zeer slecht is voor het milieu en dan nog de energie die het kost om deze accu telkens op te laden.

  Het is een leuk idee maar jammer dat de argumenten niet kloppen.

 2. Gerard Brugmans

  Eerst was het kopen van die peperdure Vueltastart zo belangrijk voor de stad, maar nu moeten we daar toch eerst wekenlang voor worden opgewarmd. Het ‘duurzame’ E-bike plan van het Business Peleton is door @Piet al vakkundig in de hoek gezet waar het hoort. Wat staat ons nog meer te wachten aan geforceerd bedachte ‘evenementen’ die dat uiterst bedenkelijke en zeer commerciële wielercircus de gewenste geschiedkundige, educatieve en culturele sausjes moeten geven waarmee men wanhopig de gigantische maatschappelijke kosten probeert te legitimeren?

 3. Lombokker

  Dan wordt het nu onderhand tijd te gaan lobbyen om in 2025 de start van de Ronde van Australië binnen te halen.

 4. Bert

  Vernieuwend idee:

  Al die politici die puur voor hun ego de vuelta hier heen hebben gehaald, op laten draaien voor de kosten. Kan je gelijk zien hoe enthousiast ze echt zijn en hoe “goed” het daadwerkelijk is voor de stad

 5. Alphons Mantel

  weer nieuwe hoge kosten voor de belastingbetalers en nog meer milieuschade, omdat de wethouder Sport zo graag op de foto wil.
  Het ego zou best iets minder groot kunnen zijn.

 6. Walter

  Ideen opsturen????En elk jaar de gemeentebelastingen maar omhoog gooien,om die 7 miljoen euro van de utrechtse burgers te stelen,maar daar hoor je niks over!

 7. Arjan Verhoeven

  “Op 14 augustus 2020 wordt er afgetrapt in de Domstad. Tot die tijd wordt er toegeleefd naar de start”

  Mij is niks gevraagd. Hoeveel Utrechters zijn er eigenlijk, behalve de gemeentemensen en ander belangrijk volk die, uiteraard binnen de gemeentebegroting, plechtig op de foto mochten in Spanje en misschien zelfs wel op de televisie in 2020, die het niét kan roesten waar ze beginnen met fietsen?

 8. Jelle

  Wat een negativiteit hier. Superleuk dat die ronde naar onze stad komt, en mooi dat we mogen meedenken. De gemeente zal zelf ongetwijfeld al een compleet draaiboek hebben klaarliggen, maar als er een gouden plan tussen de ingezonden ideeën zit, zullen ze dat vast meenemen. Nu maar hopen dat het net zo’n mooi feestje als de Tour wordt!

 9. Piet

  @Jelle, Het is geen negativiteit maar realisme.
  Ik ben ook hartstikke blij dat deze ronde naar Utrecht komt en ga een feestje vieren. Alleen sommige initiatieven zijn niet juist. Duurzaamheid en electrische fietsen klopt gewoon niet. Geeft niet maar loop daar dan niet mee te koop en regel het echt goed. Daarnaast vind ik het jammer want een echte reclamekaravaan is leuk, voor veel mensen en met name kinderen. Mijn kinderen hebben de festina petjes van de TdF nog.
  Dat is iets wat ze over 20 jaar nog herinneren en niet 200 man op een electrische fiets.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).