Definitief geen start La Vuelta in Utrecht deze zomer vanwege coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant Definitief geen start La Vuelta in Utrecht deze zomer vanwege coronacrisis | De Utrechtse Internet Courant

Definitief geen start La Vuelta in Utrecht deze zomer vanwege coronacrisis

Definitief geen start La Vuelta in Utrecht deze zomer vanwege coronacrisis
In 2015 ging de Tour de France van start in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
De start van La Vuelta in Utrecht gaat vanwege de coronacrisis definitief niet meer deze zomer plaatsvinden. Dat blijkt uit de nieuwe planning voor de rest van het wielerseizoen die wielerorganisatie UCI bekend heeft gemaakt.

De start van La Vuelta in Utrecht gaat vanwege de coronacrisis definitief niet meer deze zomer plaatsvinden. Dat blijkt uit de nieuwe planning voor de rest van het wielerseizoen die wielerorganisatie UCI bekend heeft gemaakt.

UCI heeft woensdag een planning bekendgemaakt, waaruit blijkt dat La Vuelta pas na september verreden zal worden. Volgens de UCI blijven de WK wielrennen in Zwitserland voorlopig op de geplande datum (20 tot 27 september) staan. Na de WK wordt de Giro d’Italia gereden en pas daarna volgt La Vuelta.

Aangezien waarschijnlijk geen van de grote wielerrondes wordt ingekort, kan La Vuelta dus pas eind oktober of begin november starten. Zowel de Giro d’Italia, als de Tour de France, als La Vuelta duurt drie weken.

Wethouder Klaas Verschuure: “Dat de Vuelta in augustus niet naar Utrecht komt, is natuurlijk heel erg jammer. Zeker ook voor alle vrijwilligers, buurtbewoners, actieve ondernemers die zich op de komst van de Vuelta hadden verheugd. Eerder waren we al gedwongen om het activatieprogramma te staken. Het nieuws komt niet onverwacht: het Corona-virus heeft de hele sportwereld deze zomer op zijn kop gezet. Het treft nu ook de Vuelta.”

Op zijn kop gezet

Martijn van Hulsteijn van La Vuelta Holanda: “Natuurlijk is dit even iets wat we moeten verwerken. Wij waren er klaar voor om in het weekend van 14, 15 en 16 augustus het evenement te organiseren in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Maar de coronacrisis heeft de hele sportwereld deze zomer op zijn kop gezet en dit treft ons nu ook. We zijn niet het enige sportevenement dat verschoven wordt of mogelijk verschoven wordt. Een concrete datum is er echter niet dus wat dat betreft moeten we nog even afwachten.”

Zodra een nieuwe datum voorgesteld wordt, zal La Vuelta Holanda de consequenties hiervan onderzoeken. Dit betekent dat het samen met de startsteden Utrecht, ’s-Hertogenbosch en Breda en de provincies Noord-Brabant en Utrecht zullen bespreken welke mogelijkheden er liggen. Maar dit geldt ook voor de 31 andere doorkomstgemeenten en voor alle andere betrokkenen.

Niet zeker of nog doorgaat
Van Hulsteijn: “Er spelen ontzettend veel factoren mee. Welke andere evenementen zijn er op dat moment, hoeveel politie-inzet is er beschikbaar enzovoorts. En bij een evenement dat op de openbare weg plaatsvindt, zoals La Vuelta, is het ook van belang te onderzoeken welke infrastructurele werken gaande zijn.”

Indien organisatorisch verplaatst kan worden naar het najaar van 2020, wil dit niet zeggen dat dit gebeurt. Vanwege de coronacrisis is dit niet alleen een kwestie van de UCI, maar ook van de Nederlandse overheid en de Spaanse overheid.

22 Reacties

Reageren
 1. Kerel

  Gewoon afblazen die handel.

  Het is toch alleen maar stadspromoties voor stadjes en provincies met een te-kleine-pik-syndroom.

  Dat je überhaupt bereid bent om miljoenen te stoppen in een sport die binnen 1,5 minuut door een dorp of gemeente heen geflitst is of voor je uurtje of fame als start-of finishplaats. Waarom? Hoe verantwoord je dit richting vele malen belangrijkere kostenposten en je gemeenteraad (en je inwoners)?

  Het levert vrijwel nooit geld op, kost een gemeenschap alleen maar geld. Geld dat bij elkaar geharkt wordt door bezuinigingen elders. Zoals in Utrecht een paar jaar geleden op het lokale verenigingsleven, amateursport en amateurkunst. Gewoon geld overhevelen van potje naar potje (van de ene sport naar de andere), maar wel met alle gevolgen van dien.

  Net of iemand nu in Europa nog weet dat de Giro een paar jaar geleden in Utrecht gestart is of de Tour een paar jaar geleden. Mocht je nog ooit op vakantie kunnen ergens, kan eenieder zelf de proef op de som nemen. Of beantwoord deze vraag eens heel eerlijk (zonder te spieken) waar startte de Tour, Vuelta en Giro in 2003, of 2009?

  Het is vaak alleen maar een evenement voor de bobo’s. Kunnen ze even belangrijk doen richting internationale relaties en even handjes schudden met in hun ogen belangrijke mensen (niet per sé waardevollere mensen). Zijn een paar slimme jongens (vaak) die rijk worden van een evenement, maar de burger kost het geld (via de gemeentelijke belastingen) en dat voor een paar minuutjes “plezier”. Wielrennen is ook nog eens bij uitstek een TV-sport. Langs de kant van de weg zie je soort van niks, tenzij je op een berg uit de Tour staat, maar die hebben we niet in Nederland.

  Het evenement kan helemaal niet plaatsvinden in het najaar. De infrastructuur is dan moeilijker te vrijwaren, het klimaat in Nederland is niet geschikt om te fietsen in oktober/ november, tenzij je heel veel geluk hebt. We zitten dan nog steeds in een 1,5 meter samenleving, dat het organiseren van evenementen nog steeds onmogelijk maakt> dit is het belangrijkste punt (en dat kan nog twee jaar duren).

  Dus nee, slecht idee en kan niet. Dit is een les die Utrecht eens moet leren. Geen geld meer naar prestige, maar wel naar een leefbare stad en dat doe je niet met marketing. Dat wil niet zeggen dat er niks georganiseerd mag worden, maar die statusshit, daar moet het maar eens mee afgelopen zijn. Tenzij particulieren het 100% vergoeden.

 2. Marc

  Absoluut door laten gaan. We hebben in deze Coronatijden genoeg moeten laten. Als het enigszins kan verdienen de Utrechts weer wel een verzetje. Er zit al zoveel tijd en moeite in dit evenment door organisatoren, vrijwilligers en vele anderen. Duizenden mensen hebben naar deze start uitgekeken. Als er dn een kans is om het door te laten gaan, dan moet je dat zeker doen.

 3. Koel Hoofd

  Goed gesproken Kerel!

 4. Kadoendra

  @Kerel

  Of je nu voor of tegen de La Vuelta bent doet er eigenlijk niet toe.
  Je moet kijken naar de reden en die is reclame voor de stad Utrecht.
  De gemeente Utrecht denkt zich op deze manier te kunnen promoten en zo uiteindelijk er beter van te worden.
  Zie het als een bedrijf die eerst geld uitgeeft voor een reclame boodschap op TV om er later weer munt uit te slaan.
  Uiteraard kan ik je niet melden of de La Vuelta Utrecht uiteindelijk winst gaat opleveren.

 5. Katja

  Wat ik vreemd vind is dat ze alles in het najaar willen proppen.
  Eerst de Tour, dan de Giro en in november (!) de Vuelta. Dat zullen de renners ook niet plezierig vinden

 6. Scherpschutter

  @Marc

  Honderduizenden mensen hutje mutje op elkaar. Als er daarvan 3000 besmet zijn dan zijn het er na het evenement op zn minst 9000. Met een sterftepercentage van 1-3 procent betekent dat 60 tot 180 doden extra. Zeg het maar: is dat u een ambtelijk hotemetotenfeestje op kosten van de belastingbetaler (inderdaad Kerel!) wel waard?

  Er is geen vaccin. Er zijn onvoldoende antistoffen. Er zijn geen tests. Niet voor mensen die besmet zijn of mensen die besmet zijn geweest. Er is geen app. Er is nog helemaal niets in Nederland…. Er is nul kans dat evenement dit door gaat. We hobbelen nog altijd achter de feiten aan.

 7. Kerel

  @ Kadoendra

  En ik zet er tegenover dat marketingballonnetje dat zo door te prikken is, dat het uiteindelijk allemaal niet zo zinvol is, dat Utrecht op de kaart zetten enzo.

  De gemeenschap als geheel profiteert er nauwelijks van mee; eerder het tegenovergestelde, op de lange termijn.

  De onderzoeken naar de negatieve schade van grootschalig aantrekkend toerisme, zeker als het bewust aangejaagd wordt en de negatieve impact van grootschalige sportevenementen op heel veel relevante zaken voor een samenleving zijn echt ontelbaar, daar kan je complete bibliotheken mee vullen. De Olympische spelen of wK voetbals in steden zijn al decennia zelden een meerwaarde voor de plekken waar ze gehouden zijn, met uitzondering van Barcelona in 1992 en Lillehammer in 1994. Maar dat is allemaal al weer zo lang geleden. Op veel andere plekken is miljarden uitgegeven en is er echt maar een fractie op binnen gekomen en staan complete wijken en complexen weg te rotten in weer en wind. Ook de verbeteringen in OV e.d. zijn vaak weer teruggedraaid, terwijl wel veelal armere inwoners de wrange vluchten mogen plekken van dergelijke evenementen en is de impact op milieu en wereld te triest.

 8. Protr

  @kadoendra Nog een reden om het niet door te laten gasn. Laten we alsjeblieft geen tweede Amsterdam maken van Utrecht. Met meer touristen dan inwoners in de binnenstad.

 9. Jonas

  de enige happening in utrecht

 10. Kadoendra

  @Protr

  De toeristen industrie is de tweede economie van de wereld en daar draag jij ook zeer vaak in je leven aan bij, of ga jij nooit op vakantie of een weekendje weg?

  Dus wat jij niet wil in Utrecht doe jij zelf weer in een ander land en andere steden.

 11. Fred

  Gelukkig gaat dat “feestje” ook niet door, net als al die “evenementen” die me meer in de weg zitten en de stad uitjagen. Zowel de gemeente als erg veel bewoners hebben teveel geld om aan dit soort “liefhebberij” te spenderen.
  Zo zte zien heeft die pandemie niet alleen negatieve gevolgen, hoe spijtig het ook is.

 12. Herman

  Maak daar maar dit jaar van. Die Vuelta zal vast ooit starten in Utrecht, maar dan pas over paar jaar. Starten voor komende jaren zijn of in Spanje of vergeven.

 13. Jolanda

  Hear hear Kerel!

  De Vuelta is vooral het hoogstpersoonlijke projectje van Cor Jansen. Utrecht heeft hier geen geld meer voor en de sponsoren ook niet meer!

 14. Poulidor

  Heel goed dat dit soort flauwekul niet door gaat
  Verschuure etc willen van utregt een tweede Amsterdam maken
  Kabinet is goed bezig
  Hoorde vanavond de baas van de Nederlandse horeca bij jinek roep,alle horeca per een juni weer open
  Weg met 1.5 meter afstand,,gewoon weer open zoals het was,
  Ongelofelijk,,Dat zo iemand zoiets roept,,brhhh

 15. Piet

  Wat een negativiteit van allemaal zeg. Dit was gewoon een heel leuk feessie geweest om Utrecht weer eens lekker internationaal op de kaart te zetten. Nu maar hopen dat het gewoon volgend jaar in utrecht start want ik weet niet of het zo heel leuk is om in oktober november te fietsen. Pak ik meestal de mountainbike ipv de racefiets.

 16. Kerel

  @ Kadoendra.

  Utrecht en zeker ook Amsterdam waren de afgelopen 10-40 jaar ook al toeristische bestemmingen voor stedentrips. Dat is nooit anders geweest.

  Wat wel veranderd is, is een nogal monotone economie (aangewakkerd door bepaalde bestuurders en lobbyclubs) alleen gericht op vermogende expats en toeristen en daar alles op alles op inzetten. Dit is bij uitstek niet goed voor een stad en een groot deel van haar inwoners (op de lange termijn) en daar zijn ook echt inmiddels al duizenden rapporten en onderzoeken over verschenen (over de hele wereld).

  @ Welk feessie? Je bedoelt 10 seconde kijken naar voorbijrijdende fietsers die bij een start nog niet in een wedstrijdmodus zitten? Wat is hier een feest aan eigenlijk? En: hoe wil je überhaupt feestjes bouwen in een 1,5 meter economie die nog 2 jaar blijft bestaan?

  Het meest aannemelijke scenario zoals dat er nu ligt, is dat we de komende 2 a 3 jaar, iedere 3 maanden in een intelligente lokclown gaan en iedere andere 3 maanden de teugels wat laten vieren. Hier passen dus minstens 2 jaar lang geen grote evenementen in, dus oktober/ november is niet haalbaar.

  Normaal doen de komende 2 jaar ook niet. De 1,5 meter-samenleving is het nieuwe normaal. Je kan er maar beter vanaf nu al aan gaan wennen, dat voorkomt de ‘pijn’ later. En uit alle cijfers die de NOS vandaag geplaatst heeft op basis van mobiele telefoongedrag is er in Nederland van alle landen in Europa in gedrag van mensen de afgelopen 4 weken eigenlijk het minst veranderd. Eigenlijk doen heel veel mensen nog steeds hun gewone dingen. Dit heeft wel gevolgen, bijvoorbeeld de massale sterftecijfers in verzorgingshuizen.

  Dus kennelijk hebben veel Nederlanders nog steeds niet geaccepteerd wat er aan de hand is en hoe ze hun gedrag moeten veranderen om de boel gewoon onder controle te krijgen. Hoe eerder dit gebeurd, hoe beter regulatie en teugels iets laten vieren mogelijk is.

  Als we in een gedoseerde samenleving zitten, waar mensen zich maar een klein beetje moeten inhouden, vooral op basis van luxe en decadent gedrag, wat dus gewoon haalbaar en mogelijk is, zonder dat je leven daar echt onder leidt, kunnen we ook een gedoseerde/ gereguleerde economie weer op gang brengen, zodat we de schadelijke gevolgen enigszins onder controle kunnen houden.

  Gereguleerd bezoek in winkels, culturele instellingen en horeca, dat zou mogelijk kunnen zijn, maar dan moeten we wel de mindest en onze manier van doen massaal veranderen.

  Kleinschalige initiatieven op gebied van sport, cultuur, muziek, theater kunnen misschien ook, maar massa-evenementen echt niet.

 17. isabelle

  Helemaal met Kerel eens.

  Utrecht kan wat mij betreft voorgoed stoppen met dit fietstoernooi.

  Er zijn vast wel betere bestemmingen voor deze miljoenen te bedenken dan de zoveelste stadspromotie. Daarnaast: iedereen weet Utrecht nu wel te vinden hoor!

 18. Kadoendra

  @Piet

  Leuk om te lezen dat jij La Vuelta wel leuk vind!
  Zelf heb ik andere interesses maar dat betekend uiteraard niet dat er in Utrecht alleen maar zaken georganiseerd mogen worden die ik alleen maar leuk vind.
  Daarom betreur ik de negativiteit naar aanleiding van dit bericht ook wel.

 19. Kanonnier

  Kerel, de enig juiste reactie!
  Leuk fietsen met 1,5 meter ertussen?

 20. Piet

  @Kadoendra, inderdaad ik vind het wielrennen wel leuk en laat iedereen zijn eigen interesses hebben. Als je het geld uitgeeft aan het UCK of aan de plaatselijke FC of een fietstraat heb je ook mensen die op dit forum alleen maar lopen te zeuren.

  Das jammer laten we iedereen een beetje plezier gunnen en ik denk dat het ook goed is voor de stad.Niet voor mij persoonlijk maar de hotels, cafe’s en winkels hebben hier naderhand echt profijt van.
  Dat zou wel fijn zijn na zo’n moeizame periode.

 21. Jozzzz

  @ Piet

  We gaan naar een 1,5 meter samenleving de komende 2 jaar. Hotels, café’s en dergelijk kunnen niet open zoals ze dat gewend zijn te doen.

  Grote evenementen zijn dit jaar in ieder geval niet meer mogelijk. In België heeft men dat al officieel kenbaar gemaakt.

  Het is al heel vaak bewezen dat dergelijke grote evenementen zelden een meerwaarde hebben voor een stad/ plek of land op de lange termijn, dus waarom je dat steeds blijft volhouden is mij een raadsel.

 22. Piet

  @Jozzzz omdat dat Fakenews betreft. Er zijn altijd tegenstanders die een rapport kunnen schrijven dat iets nadelig is of geen positief effect heeft. Zo kan je ook altijd een rapport schrijven dat iets goed is. Zo zijn er tegenstanders van fietstraten maar zodra er een ongeluk gebeurd roeptoeteren mensen dat het gevaarlijk is.

  Al heeft het geen positief effect op de stad dan heeft een feessie met de Vuelta toch in iedergeval mij en een hoop anderen een leuk feest opgeleverd. Als je het er niet mee eens bent, jij hoeft het niet mee te vieren.

  Daarnaast heeft Belgie dat nog niet kenbaar gemaakt en gaan festivals als Tomorrowland nog gewoon door met de voorbereidingen van editie 2021. Daar is ook niets op tegen want tegen die tijd zijn er de juiste medicijnen en vaccins voorradig en is er niets meer aan de hand.(Jozzzz denk nou eens positief)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).