Derde overwinning op rij brengt FC Utrecht naar subtop | De Utrechtse Internet Courant Derde overwinning op rij brengt FC Utrecht naar subtop | De Utrechtse Internet Courant

Derde overwinning op rij brengt FC Utrecht naar subtop

Simon Gustafson in duel met Fran Sol. Foto: FC Utrecht.nl
Een late treffer van Willem Janssen bezorgde FC Utrecht zondagmiddag in Tilburg de volle buit. De aanvoerder kopte drie minuten voor tijd de enige goal in het duel tegen Willem II binnen. Door de derde zege op rij klom de ploeg van Dick Advocaat naar plek zeven in de Eredivisie.

Advocaat had ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen AZ één wissel toegebracht in zijn basisopstelling. Lukas Görtler verscheen aan de aftrap, Leon Guwara werd gepasseerd. Daardoor schoven Nicolas Gavory en Urby Emanuelson beide een linie naar achteren en werd Görtler centrumspits met Gyrano Kerk en Oussama Tannane op de flanken.

VAR

Die omzetting zorgde er vooral de eerste helft wel voor dat FC Utrecht zoekende was. De bezoekers hadden ook geluk dat Willem II niet zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde, al kregen de Tilburgers in de eerste helft nog wel wat mogelijkheden. De beste kansen waren echter voor FC Utrecht. Nadat Willem Janssen al tegen de paal kopte, scoort Kerk vlak voor rust 1-0. Scheidsrechter Jochem Kamphuis fluit echter voor buitenspel en keurt de treffer af. Hoewel de televisiebeelden later aantonen dat Willem II-er Diego Palacois als laatste de bal speelt voor deze in de voeten van Kerk belandt, kan de VAR de beslissing van Kamphuis niet terugdraaien omdat de scheidsrechter al had gefloten voor de bal de lijn was gepasseerd.

Een domper vlak voor rust, maar de bezoekers laten zich er niet door uit het veld slaan. Integendeel, na rust speelt FC Utrecht een stuk beter dan voor rust. Eindelijk laat de ploeg zien hoe goed het kan voetballen. FC Utrecht controleert niet alleen de wedstrijd, het creëert bovendien kans na kans. Maar telkens vindt het in de Duitse keeper Timon Wellenreuther een flinke sta-in-de-weg. De goalie krijgt daarnaast hulp van het aluminium wanneer Görtler zichzelf een kwartier voor tijd vrijspeelt. Het schot van de Duitser belandt echter op de paal, net als de direct daaropvolgende rebound van de aanvalsleider.

Loon naar werken

Görtler is al gewisseld voor Nick Venema wanneer FC Utrecht drie minuten voor tijd dan toch loon naar werken krijgt. Janssen gaat bij een corner van Gavory op de knieën en kopt de bal buiten het bereik van Wellenreuther tegen het net. De ontlading is groot, niet alleen bij de spelers op het veld, maar ook zeker op de bank en in het uitvak. Na een moeilijke periode, lijkt FC Utrecht de weg omhoog weer te hebben gevonden.

DUIC Sport sprak na afloop met matchwinner Willem Janssen en de aanvallers Lukas Görtler en Gyrano Kerk.