Documentaire over het ontstaan van FC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Documentaire over het ontstaan van FC Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Documentaire over het ontstaan van FC Utrecht

Documentaire over het ontstaan van FC Utrecht
Beelden van de Utrechtse voetbalclub DOS uit 1944. Bron: Het Utrechts Archief
Er komt een documentaire over de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox tot FC Utrecht. De clubs moesten samengaan om voort te kunnen bestaan en documentairemaker Robbert Bleys besloot de geschiedenis te documenteren.

Er komt een documentaire over de fusie van DOS, Elinkwijk en Velox tot FC Utrecht. De clubs moesten samengaan om voort te kunnen bestaan en documentairemaker Robbert Bleys besloot de geschiedenis te documenteren.

Eind jaren zestig hadden de Utrechtse voetbalclubs DOS, Elinkwijk en Velox flinke schulden. Door een fusie op 1 juli 1970 werd in Utrecht betaald voetbal gegarandeerd met FC Utrecht.

Bleys besloot dat het bijna 50 jaar na het ontstaan van de club tijd was om de ontstaansgeschiedenis goed te documenteren in beeld en geluid.  Hij dook in de historie van het Utrechtse betaalde voetbal.

Er zijn veel verhalen en anekdotes van oud-spelers en andere betrokkenen van de drie fusieclubs opgenomen. En ook het reilen en zeilen van het huidige Elinkwijk wordt gevolgd.

Wel is er volgens Bleys nog een bijdrage aan de film nodig om heel veel historisch materiaal in de documentaire te verwerken. “Tijdens onze speurtocht zijn we op veel uniek archiefmateriaal gestuit. Schitterende foto’s en filmbeelden, die nu onder een dikke laag stof ver weggestopt zitten in donkere archieven, willen we aan de vergetelheid ontrukken”, aldus Bleys.

Er moeten rechten afgekocht worden en er moet een gedeelte gedigitaliseerd en digitaal opgepoetst worden. “Hiervoor en de montage ervan hebben we nog een flink bedrag nodig, zo kunnen we de documentaire maken zoals wij het voor ogen hebben.”

Er is een crowdfundingsactie gestart. De documentaire moet begin volgend jaar in première gaan in het Louis Hartlooper Complex.

3 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Waarom is de première in het Louis Hartloper Complex?
  De première hoort in Galgenwaard te zijn en nergens anders.
  2 grote schermen en gegarandeerd veel publiek.
  Oh ja, en natuurlijk in of rond de zomer.

 2. Steve

  Waarom de première in het Louis Hartlooper Complex?
  Waarom niet gewoon in het stadion?
  Daar hoort deze première thuis.
  Bovendien trekt dat ook veel meer publiek.

 3. Gert

  Juist niet direct in Galgenwaard maar na L Hartlooper eerst in de clubhuizen van Elinkwijk, VSC(,Velox,) en DSHC(DOS). Daar komen nog de oude supporters van voor 1970. Eerst maar afwachten of de crowdfunding slaagt, kom op DUIC.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).