DUIC Krant: Kale koppen niet te stoppen met Ruud Boymans | De Utrechtse Internet Courant DUIC Krant: Kale koppen niet te stoppen met Ruud Boymans | De Utrechtse Internet Courant

DUIC Krant: Kale koppen niet te stoppen met Ruud Boymans

DUIC Krant: Kale koppen niet te stoppen met Ruud Boymans
De lach die Ruud Boymans zo kenmerkt. Foto: Renzo Gerritsen/DUIC
DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Deze week is er onder meer een bijlage verschenen over de bekerfinale van FC Utrecht. Hieronder kunt u een van de verhalen lezen die de afgelopen week in die bijlage is verschenen. Wilt u de hele bijlage nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht. Heeft u de krant niet ontvangen? Vul dan hier uw postcode en huisnummer in. Dan geven wij dit door aan de bezorging.

DUIC brengt naast elke dag online het laatste nieuws ook achtergronden in de papieren krant. Deze week is er onder meer een bijlage verschenen over de bekerfinale van FC Utrecht. Hieronder kunt u een van de verhalen lezen die de afgelopen week in die bijlage is verschenen. Wilt u de hele bijlage nog eens in zijn geheel nalezen? Kijk dan onderaan dit bericht. Heeft u de krant niet ontvangen? Vul dan hier uw postcode en huisnummer in. Dan geven wij dit door aan de bezorging.

De goedlachse Ruud Boymans (26) is sinds de winterstop het gezicht van FC Utrecht. Na een blessure die hem bijna een jaar aan de kant hield, scoort hij er inmiddels weer lustig op los alsof hij nooit is weggeweest. In aanloop naar de finale blikt DUIC in vier stappen met de publiekslieveling terug én vooruit. “Tegen Feyenoord verwacht ik van Ten Hag net zo’n superplan als tegen PSV.”

1: Blessure

Het seizoen van Boymans begon in mineur. Nadat hij in het vorige seizoen een enkelblessure opliep was de verwachting dat hij aan het begin van dit seizoen weer helemaal fit zou zijn. Het herstel ging alles behalve voorspoedig en in de tussentijd was daar ineens een jonge, Franse spits die aan de lopende band begon te scoren. “Ja, dat was echt een dubbel gevoel. Ik was natuurlijk heel blij voor de club en voor Seb (Haller, red.) maar dacht tegelijkertijd wel: shit, dat had ik moeten zijn.”

Het herstel ging vervolgens moeizaam. Eerst zou hij in maart al terugkeren, toen in de zomerstop en daarna nog later. Het werd uiteindelijk pas in december dat hij weer zijn eerste minuten maakte. Precies een jaar nadat hij de blessure opliep. “Dit was vooral mentaal heel moeilijk. Als je van tevoren weet dat je er een jaar uitligt dan kan je jezelf daarop instellen. Ik kreeg nu echter steeds uitstel. Eerst vier maanden revalideren zonder operatie, dat bleek niet te werken. Dus uiteindelijk toch wel opereren, bleek het weer niet goed te zijn. De datum voor mijn terugkeer is uiteindelijk vier keer bijgesteld.”

De terugkeer in de Eredivisie kwam uiteindelijk op 19 december tegen AZ met een invalbeurt én een heerlijke goal. “Dat was het beste wat kon gebeuren. Gedurende de revalidatie heb ik echt een paar keer gedacht: kan ik het nog wel? Ik kwam vanuit een proces waarin ik opnieuw moest leren lopen en dan moet je invallen tegen Ron Vlaar. Als je dan vervolgens zo’n goal maakt, is dat echt een heerlijk gevoel.”

(tekst loopt verder onder de foto)

Foto: FC Utrecht
Foto: FC Utrecht

2: Publiekslieveling

“Kale koppen niet te stoppen, Ruud! Ruud!” Er zijn weinig spelers geweest in de Eredivisie die zo’n merkwaardig en tegelijk aanstekelijk liedje toegezongen krijgen en de spits zingt zelf net zo hard mee. “De eerste keer dat het werd gezongen was bij Achilles-uit voor de beker. Ik maakte mijn eerste minuten en een klein groepje langs de zijlijn zong dat ineens. Het was in een hele kleine setting, heel intiem eigenlijk. Toen ik het zelf daarna ook voor de camera bij Harry Vermeegen zong was het ineens een hit”, lacht Boymans.

“Het is geen geluk dat we zo goed draaien. De trainers zijn een superteam”

Het liedje is zelfs zo populair dat een paar supporters Boymans mee de studio in hebben genomen om het nummer op te nemen. ‘Nobody stops the bald man’ heeft nu ook een officiële videoclip en of dat nog niet genoeg was, is er sinds kort ook een officieel ‘Kale koppen niet te stoppen’-shirt in de fanshop te vinden. “Een vriend van mij vond dat leuk om te maken en heeft contact met de club gezocht. Die waren gelijk enthousiast en inmiddels is het shirt al drie keer uitverkocht.”

De match Boymans-FC Utrecht is tot nu toe dan ook een schot in de roos gebleken. “We spelen volwassen en aanvallend voetbal met veel fanatieke supporters. Dat is echt helemaal mijn spel. Utrecht past goed bij mij. En wat dat publiekslieveling betreft: als je scoort, ben je geliefd. Als ik nu een aantal wedstrijden geen bal raak, dan weet ik zeker dat ik het ook te horen krijg.”

20160302_FCUVVSB_8527-(1)
Het spitsenduo van FC Utrecht Sébastien Haller (L) en Ruud Boymans (R). Foto: FC Utrecht

3: Technische staf

FC Utrecht kent vooralsnog een voortreffelijk seizoen. Niet alleen staat de club in de bekerfinale, ook is de vierde plaats in de competitie in zicht. Opvallend bij de prestaties is het systeem dat het team hanteert. De bij Bayern München opgeleide hoofdcoach Erik ten Hag sleep er in de voorbereiding een ongebruikelijk 5-3-2 systeem in. “Dat systeem kwam uit het feit dat we met Peterson eigenlijk maar één echte buitenspeler hadden en als je daarmee een heel seizoen wilt gaan spelen, heb je er vier nodig. Met Haller, Barazite en mijzelf hebben we wel drie Eredivisie-waardige spitsen in de gelederen. We trainen dan ook vaak wat langer dan gebruikelijk en dan vooral op tactisch gebied. En het werkt, je ziet dat heel veel tegenstanders moeite hebben met dit systeem.”

De technische staf is in de ogen van Boymans dan ook essentieel voor het huidige succes. “Het is geen geluk dat we zo goed draaien. Ze vormen echt een superteam met zijn drieën. Ze gebruiken veel beelden en analyses en weten altijd alle sterktes en zwaktes van de tegenstander. Als je dan succes hebt, krijg je vanzelf veel respect van de spelersgroep.”

Als er wordt gevraagd naar de rol van de wat minder bekende Sjors Ultee in de trainersstaf wordt er aan de andere kant van de tafel enthousiast gereageerd. “Op de training neemt hij een deel van de tactische en een groot deel van de technische training voor zijn rekening. Die jongen heeft zoveel verstand van voetbal. Jean Paul de Jong en Ten Hag hebben meer aanzien voor de achterban maar ze doen het echt met zijn drieën. Nu je het me zo vraagt: er schuilt denk ik echt een toekomstig toptrainer in die jongen.”

Boymans in actie tegen VVSB voor de beker. Foto: FC Utrecht.
Boymans in actie tegen VVSB voor de beker. Foto: FC Utrecht.

4: Finale

Zondag staat de belangrijkste wedstrijd in de carrière van Boymans op het programma. In De Kuip tegen Feyenoord moet het gaan gebeuren. “Je merkt dat het langzaamaan begint te leven in de groep en op de club. Maar tegelijkertijd is iedereen ook op de Eredivisie gefocust. We moeten vierde worden en daarvoor moeten we wedstrijden blijven winnen. Iedereen wil elke wedstijd spelen. Ten Hag heeft zes of zeven jongens die altijd spelen en de rest moet knokken voor een basisplek. Tegen N.E.C. schoot ik er na vier minuten één in, word gewisseld voor Barazite en vervolgens schiet hij er één in en geeft een assist. Zeg jij maar wie er dan moet spelen de volgende wedstrijd.”

“Gedurende mijn revalidatie heb ik een paar keer gedacht: kan ik het nog wel?”

Boymans snapt de keuzes die tot nu toe worden gemaakt. “Ondanks dat ik wil spelen kan ik mij voorstellen dat er soms wordt gekozen voor Barazite. Maar toch ga ik ervan uit dat ik weer in de basis sta. Voor de finale hangt het helemaal af van het plan van de coach.”

Wat dat plan gaat inhouden is nog niet bekend. In de kwartfinale van het bekertoernooi speelde Utrecht tegen een andere club uit de traditionele top-3, PSV. Dit was misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. “Dat kwam echt door een geweldig plan dat van tevoren was besproken en wat wij op het veld super goed uitvoerden. We kunnen die beker gewoon pakken zondag. Tegen Feyenoord verwacht ik van Ten Hag namelijk net zo’n superplan als tegen PSV.”

1 Reactie

Reageren
  1. Henk

    ….en als Haller de club óók verlaat is de kas gevuld en de Galgenwaard nóg leger.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).