Een gloednieuwe sport uit Utrechtse koker: Beachwaterpolo | De Utrechtse Internet Courant Een gloednieuwe sport uit Utrechtse koker: Beachwaterpolo | De Utrechtse Internet Courant

Een gloednieuwe sport uit Utrechtse koker: Beachwaterpolo

Een gloednieuwe sport uit Utrechtse koker: Beachwaterpolo
Utrecht is een waterpolostad. Dat zullen niet alle Utrechters weten, maar in Zwembad de Krommerijn wordt het jaar in jaar uit bewezen. De mannen van UZSC werden dit jaar voor de vierde maal in vijf seizoenen tot beste van Nederland gekroond. Het maakt Utrecht de perfecte stad om eens wat nieuws te tonen uit deze zwemwereld: de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg was de arena van beachwaterpolo.

Utrecht is een waterpolostad. Dat zullen niet alle Utrechters weten, maar in Zwembad de Krommerijn wordt het jaar in jaar uit bewezen. De mannen van UZSC werden dit jaar voor de vierde maal in vijf seizoenen tot beste van Nederland gekroond. Het maakt Utrecht de perfecte stad om eens wat nieuws te tonen uit deze zwemwereld: de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg was de arena van beachwaterpolo.

De zwemmers van de verschillende teams klimmen uit het water en krijgen snel een badjas aangereikt. Hoewel het een mooie nazomermiddag is, lijkt het toch wat fris om te zwemmen in de Catharijnesingel. De trappen naar het water zitten op een zonnige dag al snel vol en vandaag blijven de toeschouwers nog iets langer zitten. Voor de tweede keer werd op 15 september namelijk een spectaculaire variant op een waterpolotoernooi georganiseerd. Beachwaterpolo is sneller, spectaculairder en zwaarder dan regulier waterpolo en moet volgens de zwembond KNZB uiteindelijk Nederland gaan veroveren. In de Domstad was het alvast een succes.

Het idee voor de demonstratiesport ontstond zo’n drie jaar geleden. Andy Hoepelman won brons op de Olympische Spelen met waterpolo en is inmiddels lid van FINA, de overkoepelende internationale zwembond. De Utrechter ligt zelf nog geregeld in het bad en is ook een van de initiatoren van deze nieuwe vorm van waterpolo.

Hij vertelt hoe de sport in de wereld is gekomen: “Ik was op een grote waterpoloconferentie en zag dat het IOC (Internationaal Olympisch Comité, red.) meer naar event based sporten wil.” Het comité denkt dat veel sporten aan vernieuwing toe zijn en een stimulans kunnen gebruiken. Sporttoernooien moeten meer als evenementen in de markt worden gezet. Hoepelman, Internist-infectioloog in het UMC Utrecht, breekt daarom wereldwijd een lans voor de nieuwe opzet: “Waterpolo is de oudste teamsport van de wereld, maar je ziet dat de sport aan aandacht verliest.”

Andy Hoepelman in het UMC

Hoepelman is aanwezig op het WK onder 20 jaar in het Portugese Madeira waar de Nederlands dames spelen, maar wil aan de telefoon wel vertellen over de nieuwe tak van watersport. Volgens Hoepelman moet het publiek tegenwoordig meer vermaakt worden. “Het moet spannend zijn en er moet veel om de sport heen gebeuren.” Dat is bij het toernooi in Utrecht in ieder geval gelukt. Tussen de partijen door klinkt harde muziek en toeschouwers kunnen met een drankje en een broodje in de hand van de sport genieten. Bovendien was het evenement midden in de stad. “Heel anders dan mensen naar een zwembad proberen te krijgen”, legt Hoepelman uit. “Ik geniet enorm van regulier waterpolo, maar ik denk dat het steeds meer een sport voor de fijnproever wordt. Er wordt goed verdedigd en heel veel gefloten. Het is een beetje een ingewikkelde sport geworden.”

‘Waterpolo is de oudste teamsport van de wereld, maar je ziet dat de sport aan aandacht verliest’

Volgens Hoepelman moeten toeschouwers meer vermaakt worden. “Als je kan kiezen om lekker in het zonnetje aan het strand een wedstijdje te kijken of in een chloorzwembad dan weet je het wel.” Hoepelman haast zich te zeggen dat beachwaterpolo geen vervanging maar aanvulling is op de bestaande sport. Een manier om het op goedkope manier leuker en toegankelijker te maken. De waterpolocompetitie stopt in mei en daar zou in de zomer best een beachcompetitie bij kunnen. Vooral omdat er niet veel spelers of geld nodig zijn om een toernooi te organiseren.

In Utrecht organiseerde UZSC zondag voor de tweede keer dit toernooi, na een succesvolle eerste editie vorig jaar. Eerder deze zomer maakte ook de rest van de wereld al kennis met de demonstratiesport tijdens het WK in Gwangju, Zuid-Korea. Volgens Hoepelman was het ook daar een succes. “Het was heel erg leuk. Ook mensen die niets van waterpolo weten vonden het verdomd leuk. Er wordt nu in ieder geval veel over gesproken en er is positieve aandacht voor. Op een gegeven moment zal het een volwaardige sport worden, maar dat duurt even. Ik denk dat het een olympische sport zal worden. Ik weet niet wanneer, maar als ik moet gokken denk dat we naar olympisch beachwaterpolo kijken in 2028 of 2032.”

In de tussentijd hoopt Hoepelman dat Utrecht een voorbeeldrol kan nemen in de sport. Zwembad de Krommerijn zou bijvoorbeeld nog kunnen worden uitgebreid. “Als je de ontwikkeling en potentie van het gebied Rijnsweerd ziet, denk ik dat Utrecht kan uitgroeien tot dé waterpolostad van Nederland. Het officiële trainingscentrum van de bond in Zeist gaat dicht en Utrecht kan die rol mooi overnemen. Bij Krommerijn moet er dan een bad bijkomen, maar dan verzeker je de stad wel van grote internationale events. Ik zie het wel zitten!”


Reglementen beachwaterpolo van de KNZB

Beachwaterpolo wordt gespeeld met twee teams van drie spelers en een keeper. Het veld is 15×10 meter en er wordt gespeeld in twee helften van tien minuten. Ieder team heeft maximaal drie wissels en enkele regels zijn aangepast om mooie acties te belonen en spectaculaire goals mogelijk te maken. Zo wordt het spel na iedere score direct door de keeper vanaf de eigen twee meter hervat en zal de scheidsrechter belemmerende acties binnen de vijf meter direct bestraffen met een uitsluiting.

2 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Innovatie: geef een bestaand iets een andere naam en het is helemaal nieuw…
    Het is en blijft waterpolo, leuk om te doen en om naar te kijken.

  2. Herman

    Wat is een beach eigenlijk?
    Toch strand, of een stuk water in de stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).