Rechtszaak Anne Faber: Michael P. ontkent vooropgezet plan | De Utrechtse Internet Courant Rechtszaak Anne Faber: Michael P. ontkent vooropgezet plan | De Utrechtse Internet Courant

Rechtszaak Anne Faber: Michael P. ontkent vooropgezet plan

Rechtszaak Anne Faber: Michael P. ontkent vooropgezet plan
Michael P. is vandaag voor de rechter verschenen bij de eerste inhoudelijke dag van de zaak Anne Faber. Hij heeft bekend Anne om het leven te hebben gebracht nadat hij haar verkrachtte. Tijdens de rechtszaak werden de feiten behandeld. Op dinsdag 12 juni komen de nabestaanden aan het woord, wordt de strafeis geformuleerd en is het laatste woord aan P.

Michael P. is vandaag voor de rechter verschenen bij de eerste inhoudelijke dag van de zaak Anne Faber. Hij heeft bekend Anne om het leven te hebben gebracht nadat hij haar verkrachtte. Tijdens de rechtszaak werden de feiten behandeld. Op dinsdag 12 juni komen de nabestaanden aan het woord, wordt de strafeis geformuleerd en is het laatste woord aan P.

In een drukbezochte rechtbank ging vandaag de inhoudelijke rechtszaak tegen de verdachte van de moord op Anne Faber van start. De 28-jarige Michael P. bekende eerder verantwoordelijk te zijn voor de dood te zijn van Anne Faber. Vandaag stond hij ook nog terecht voor het mishandelen van vijf medewerkers in het Pieter Baan Centrum.

De advocaten van Michael P. hebben gepleit voor tbs voor hun cliënt. Hij stond vandaag terecht voor moord, verkrachting en vrijheidsberoving. DNA op de jas van Faber bracht de politie op het spoor van P. Hij werd aangehouden en deed er in eerste instantie het zwijgen toe. Dat deed hij omdat hij zou zijn mishandeld bij zijn aanhouding. Na drie dagen verbrak hij echter toch het stilzwijgen. “Dat was mijn geweten”, zei hij daarover. Daarnaast bekende hij, naar eigen zeggen, ook omdat hij zelf een dochter krijgt.

Vragen van de rechtbank

P. zou op de dag van de verdwijning van Anne eerst gaan klussen. P. verklaart die dag veel ritalin te hebben gesnoven. Hij zou daarvan achterdochtig en paranoia zijn geworden. Toen hij met zijn scooter in botsing kwam met Anne op de fiets zou hij zijn geflipt. Ze zou de politie hebben willen bellen, maar omdat P. op een onverzekerde scooter reed wilde hij dat voorkomen. Hij dwong haar het bos in te lopen onder bedreiging van een mes en verkrachtte haar.

De rechtbank vraagt P. meerdere malen of hij niet eerder van plan is geweest om deze strafbare feiten te plegen. P. ontkent dit en zegt alles in een opwelling te hebben gedaan. Volgens de verdachte steekt Anne hem na de verkrachting in zijn hand, waarna P. haar slaat. Hij zou haar in het bos hebben willen achterlaten maar zou van gedachten zijn veranderd. Hij zegt haar te hebben vastgebonden en op zijn scooter gezet. Verderop gooit hij haar over een hek. Als er een fietser in de buurt rijdt en ze om hulp roept steekt hij haar dood, aldus P.

P. verstopt het lichaam van Anne op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Hij goot een deel van haar kleren in een container. Later loopt hij terug om haar fiets in een vijver te gooien. Ook de rugzak en jas van Anne worden op verschillende plekken gedumpt. De telefoon van Anne en het moordwapen zijn nooit gevonden.

Sporen wissen

Veel sporen wist P. zelf. Hij deed dat onder meer met een fles chloor, dat hij in CSI gezien verklaarde hij. Hij verplaatst het lichaam van Anne uiteindelijk naar Zeewolde, waar hij de weg kent. Hij doet dat in de auto van zijn moeder.

Hij wordt later aangehouden door een arrestatieteam. Hij claimt daarbij te zijn mishandeld, maar het OM seponeert de zaak als er geen letsel blijkt te zijn. Hij krijgt het eerder dit jaar nog aan de stok met medewerkers van het Pieter Baan Centrum. Hij vecht met drie medewerkers en later op de avond nog eens met twee beveiligers.

De rechtbank en de officier van justitie hadden maandag veel vragen voor Michael P. Hij reageerde op vragen zelden verhelderend en kroop geregeld in zijn schulp.

Gevaar voor herhaling

De psychiater en psycholoog hebben hun bevindingen later in de middag voorgelegd aan de rechtbank. Ze denken dat hij diepgaande problemen heeft. Zo zou hij een negatief zelfbeeld hebben, een zwakke persoonlijkheid en snel agressief te worden. Hij zou zowel borderline en een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis hebben. Er zou een groot gevaar voor herhaling zijn op een nieuw zedendelict. Of hij volledig toerekeningsvatbaar of verminderd toerekeningsvatbaar is, werd door het verslag niet duidelijk. De rechters moeten dat nu bepalen.

Het Openbaar Ministerie denkt dat Anne met voorbedachte rade is vermoord door Michael P. Hij ontkent dat zelf.

Dinsdag gaat de rechtszaak verder.

2 Reacties

Reageren
  1. donald

    Onverzekerd rijden had al door zijn persoonlijke begeleider getackeld kunnen worden. Die behoren op de hoogte te zijn hoe een client zijn zaken geregeld heeft en monitoren dat ook om client tegen zichzelf te beschermen.

  2. Joep

    Hoe kan een persoonlijk begeleider dit vrij en ongecontroleerd de buitenwereld in sturen. Daar ligt in mijn ogen een veel belangrijke vraag en misschien ook wel de allerbelangrijkste schuldvraag.

    Altrecht heeft hier, wederom, ernstig gefaald en de samenleving opgezadeld, wederom, met een veel te groot risico. Dat blijkt uit ieder detail van het gedrag van P.

    Het begint dus al met dat ali-bijgeklus, nota bene in 1 van de gebouwen van de instelling zelf (lekker de kosten drukken) en het onverzekerd op een scooter rijden. Überhaupt een opgewonden standje die bekend staat om zijn agressief gedrag in het verkeer en zijn verkeersruzies. Waarom rest hier de vraag.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).