FC Utrecht boekt historische overwinning op Heracles Almelo | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht boekt historische overwinning op Heracles Almelo | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht boekt historische overwinning op Heracles Almelo

FC Utrecht heeft in het Polman Stadion een historische 1-2 overwinning op Heracles Almelo geboekt. Het was de tweede overwinning van FC Utrecht en de eerste overwinning sinds 1985. Bij rust stond het nog 1-0 voor de Almeloërs door een doelpunt van Illias Bel Hassini. Twee doelpunten van Jens Toornstra in de tweede helft zorgden ervoor dat FC Utrecht als overwinnaar van het veld stapte.

Trainer Jan Wouters had Timothy Derijck weer als centrale verdediger opgesteld, omdat Mark van der Maarel was geschorst. Van der Maarel kreeg afgelopen zondag in het duel met ADO Den Haag een rode kaart. Edouard Duplan stond ook weer in de basis op de voor hem vertrouwde rechtsbuitenpositie. De voorhoede van trainer Jan Wouters bestond verder net als vorige week uit Steve De Ridder en Elroy Pappot. Bij Heracles Almelo waren vier basisspelers afwezig: de geblesseerde Milano Koenders, Aleksei Kangaskolkka en Edwin Gyasi en de zieke Jeroen Veldmate. Bij de Almeloërs stond Jason Davidson in de basis. Hij is een teamgenoot van Tommy Oar in het Australische elftal.

Eerste helft
In het begin van de wedstrijd waren de ploegen aan elkaar gewaagd. De eerste doelkans was voor Heracles Almelo, maar de kopbal van Bryan Linssen uit een voorzet van Mikhail Rosheuvel was een eenvoudige prooi voor FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter. Even later kwam Steve De Ridder na een vloeiende combinatie tussen Jens Toornstra en Edouard Duplan een teenlengte tekort om de bal in het Almelose doel te schieten. Een schot van Toornstra op aangeven van Dave Bulthuis ging net naast. Heracles Almelo werd iets sterker dan FC Utrecht en kreeg kansen. Een kopbal van Jason Davidson en een afstandsschot van Linssen troffen geen doel.

Voorsprong Heracles Almelo
Na bijna een half uur spelen was het wel raak voor de Almeloërs. Na slecht uitverdedigen aan Utrechtse kant, kon Ruiter een schot Thomas Bruns nog wegwerken. De bal kwam daarna bij Illias Bel Hassini en hij scoorde de openingstreffer.

Blessure Ayoub
Vlak voordat Heracles op voorsprong kwam, werd spelverdeler Yassin Ayoub geblesseerd. Hij probeerde het nog een kwartier, maar moest daarna het veld verlaten. Hij werd vervangen door Mark Diemers. Aan het eind van de eerste helft kreeg Heracles Almelo via Matthew Amoah nog twee kansen om de voorsprong uit te bouwen. Op slag van rust probeerde De Ridder met een omhaal de gelijkmaker te scoren. Het werd afgefloten door scheidsrechter Dennis Higler, omdat de voorzet van Tommy Oar de achterlijn had gepasseerd.

Tweede helft
Kort na rust was het bijna 2-0 voor Heracles geworden toen Rosheuvel Bulthuis er uitliep. Zijn schot werd echter uitstekend gepareerd door Ruiter. In de 53e minuut smoorde een vrije trap van Toornstra van net buiten het strafschopgebied in de muur van de Almeloërs, maar kwam wel tegen de hand van Kwame Quansah. Hilger zag er geen strafschop in.

1-1
Kort daarna zette De Ridder goed door. De Belg nam de bal wel met de hand mee en speelde Toornstra aan. Toornstra haalde van ver buiten het strafschopgebied uit en de bal verdween via de schouder van Bart Schenkeveld achter doelman Pasveer. Hilger keurde het doelpunt goed. Daarna ging Heracles Almelo vol op de aanval spelen. Tot scoren kwam het niet, omdat Ruiter uitstekend op dreef was of omdat het de Heraclieden niet lukte de aanvallen goed af te ronden.

Tweede doelpunt Toornstra
Tien minuten voor tijd profiteerde Toornstra van slecht uitverdedigen van Kwame Quansah. Hij haalde verwoestend uit en zorgde ervoor dat FC Utrecht op een 1-2 voorsprong kwam. Het was zijn zesde doelpunt van deze competitie. Daarmee komt hij naast Steve De Ridder te staan als clubtopscorer. Heracles probeerde daarna met man en macht de gelijkmaker op het scorebord te zetten, maar de Utrechtse verdediging hield stand.

Het was een gelukkige overwinning in een niet al te beste wedstrijd. De zege was historisch, omdat FC Utrecht sinds 1985 niet meer had gewonnen in Almelo. Het was tevens de eerste uitoverwinning in dit seizoen. FC Utrecht heeft nu 21 punten uit 15 wedstrijden en is in het linkerrijtje terechtgekomen.

Geel:
48’ Remko Pasveer
59’ Thomas Bruns
71’ Mikhail Rosheuvel

Opstelling Heracles Almelo: Remko Pasveer (c); Bart Schenkeveld, Mike te Wierik (82’ Jens Jurn Streutker), Ben Rienstra, Jason Davidson; Kwame Quansah, Thomas Bruns (82’ Simon Cziommer), Illias Bel Hassani; Mikhail Rosheuvel, Matthew Amoah en Bryan Linssen (65’ Ousamma Tannane).

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Gévero Markiet, Timothy Derijck, Kai Heerings, Dave Bulthuis; Yassin Ayoub (35’ Mark Diemers), Jens Toornstra (c), Tommy Oar (89’ Aleksandar Bjelica); Edouard Duplan, Steve De Ridder, Elroy Pappot.

(bron: FC Utrecht)