FC Utrecht boekt zwaarbevochten uitzege bij Sparta en klimt naar plek vijf | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht boekt zwaarbevochten uitzege bij Sparta en klimt naar plek vijf | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht boekt zwaarbevochten uitzege bij Sparta en klimt naar plek vijf

Met de tweede uitzege van het seizoen heeft FC Utrecht zich opnieuw bovenaan de ranglijst gemeld. De ploeg van John van den Brom moest er tegen Sparta Rotterdam hard voor werken, maar trok uiteindelijk aan het langste eind op het Kasteel: 1-2. Beide Utrechtse treffers werden gemaakt vanaf de penaltystip.

Door de blessure van Simon Gustafson moest Van den Brom noodgedwongen één wissel in zijn basiselftal doorvoeren ten opzichte van de verrassende, maar verdiende, zege op PSV (3-0) van vorig weekend. Jean-Christophe Bahebeck startte voor het eerst dit seizoen in de basis, als linksbuiten. En drukte al na een handvol minuten zijn stempel op de wedstrijd. De Franse aanvaller ging namelijk alleen af op doelman Ariel Harush van Sparta, werd ten val gebracht en schoot in de zevende minuut zelf de strafschop hard binnen.

Amper vermaakt

De bijna zeshonderd meegereisde FC Utrecht-supporters gingen er vervolgens even goed voor zitten, maar werden amper vermaakt op Spangen. Kansen waren er nauwelijks, zowel voor de thuisploeg als voor de gasten uit Utrecht. De eerste de beste aanval van Sparta was ook direct raak. Ragnar Ache kopte na een kleine twintig minuten een voorzet van Dirk Abels over Maarten Paes en zorgde zodoende voor de 1-1.

Nog voor rust nam FC Utrecht weer de leiding en opnieuw kreeg het daarbij hulp van de scheidsrechter. Nadat Adam Maher een vrije trap had genomen vanaf een meter of twintig, werd Sander van der Eijk door de VAR naar de zijkant geroepen om de beelden nog eens te bekijken. De arbiter zag dat Mohamed Rayhi hands had gemaakt bij de vrije trap van Maher en wees naar de penaltystip.

Bal van de lijn

Bahebeck zette zichzelf opnieuw achter de bal, maar zag zijn inzet gekeerd door Harush. VAR Christian Bakx constateerde echter dat de Israëlisch international te vroeg van zijn lijn was gekomen en adviseerde Van der Eijk de strafschop opnieuw te laten nemen. Dit keer nam Maher hem en hij schoot laag en hard binnen. Het was aan diezelfde Maher te danken dat de wedstrijd uiteindelijk niet in een gelijkspel eindigde, de middenvelder haalde een kopbal van Jurgen Mattheij nog van de lijn.

Simon Makienok, die na langdurig blessureleed voor het eerst sinds september 2018 weer deel uitmaakte van de wedstrijdselectie, liep in de tweede helft onder aanmoediging van de meegereisde fans nog wel warm, maar zag hoe Van den Brom Urby Emanuelson, Patrick Joosten en Giovanni Troupée liet invallen. Mogelijk dat de boomlange Deen donderdag in het duel in de eerste ronde van de KNVB Beker bij en tegen Excelsior’31 uit Rijssen zijn eerste speelminuten in ruim dertien maanden maakt.

DUIC Sport was ook in Rotterdam aanwezig en blikte na de wedstrijd terug met Adam Maher en Justin Hoogma.