FC Utrecht dankt doelman Maarten Paes voor punt in Heerenveen | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht dankt doelman Maarten Paes voor punt in Heerenveen | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht dankt doelman Maarten Paes voor punt in Heerenveen

FC Utrecht heeft zondagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld in en bij Heerenveen. De net als tegen FC Emmen bij vlagen moeizame voetballende ploeg van John van den Brom dankte dat gelijkspel grotendeels aan Maarten Paes. Hij stopte in de tweede helft een strafschop van Jens Odgaard.

De gasten begonnen goed aan de wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion en zetten in de eerste tien minuten de defensie van SC Heerenveen enkele keren flink te kijk. Adrián Dalmau bleek in die openingsfase een ware kwelgeest voor de verdedigers, maar scoorde niet. Gyrano Kerk lukte dat wel, hij verwerkte een prima assist van Leon Guwara in de 18e minuut met een fraaie stift over doelman Werner Hahn tot openingstreffer.

Slapen

Na het doelpunt raakte FC Utrecht echter de controle over de wedstrijd kwijt en kwam Heerenveen steeds vaker en dichter bij het zestienmetergebied van de Utrechters. Sean Klaiber stond na een half uur te slapen bij een strakke voorzet vanaf de rechterflank van Mitchell van Bergen, die door Chidera Ejuke kruislings langs doelman Maarten Paes werd geschoten.

Met nog ruim een uur te spelen in de in het verleden altijd doelpuntrijke ontmoetingen tussen beide clubs werd niet meer gescoord, maar beide ploegen kregen nog wel grote kansen. De allergrootste kans was een kwartier voor tijd voor spits Jens Odgaard. De Deen werd pootje gehaakt door invaller Rico Strieder en legde in de 76e minuut zelf aan voor de toegekende strafschop. Hoewel Odgaard prima inschoot, redde Paes met zijn voeten. Daarmee stopte de Utrechtse goalie voor het eerst sinds november 2015 een strafschop namens FC Utrecht.

Teenlengte tekort

In blessuretijd had Bart Ramselaar de bijna 450 meegereisde FC Utrecht-supporters nog kunnen laten juichen. De middenvelder zag hoe Hahn met een uiterste inspanning zijn inzet bij een voorzet van Simon Gustafson na een afgeslagen corner stopte. Verdediger Justin Hoogma kwam vervolgens net een teenlengte tekort voor de rebound.

Door het gelijkspel in Het Friese Haagje komt FC Utrecht op elf punten uit zeven competitiewedstrijden. Vorig seizoen vergaarde de club vijf punten minder in de eerste zeven potjes en werd bovendien trainer Jean-Paul de Jong tussentijds ontslagen en vervangen door Dick Advocaat.

Balans

Ook wanneer je de resultaten van de tot nu toe gespeelde wedstrijden vergelijkt met vorig seizoen, gaat de balans van FC Utrecht naar de goede kant. Waar vorig seizoen werd verloren uit bij ADO Den Haag en thuis van FC Emmen, werden die beide duels dit seizoen in winst omgezet. Feyenoord-uit werd vorig seizoen verloren, onder Van den Brom haalde FC Utrecht een puntje in De Kuip. PEC-thuis werd ook vorig seizoen gewonnen. De enige twee wedstrijden waarin FC Utrecht het tot nu toe minder doet dan vorig jaar zijn VVV-thuis – vorig jaar gelijk, nu verlies – en Heerenveen-uit, waar vorig seizoen werd gewonnen. Al met al dus vier punten meer in die zes ontmoetingen.

Komend weekend wacht in de eigen Galgenwaard Willem II. Dat duel begint zondagmiddag om 14.30 uur. DUIC Sport was aanwezig in het Abe Lenstra Stadion en keek terug op de wedstrijd met aanvoerder Willem Janssen en middenvelder Bart Ramselaar.