FC Utrecht geeft ruime voorsprong weg in Zwolle | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht geeft ruime voorsprong weg in Zwolle | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht geeft ruime voorsprong weg in Zwolle

FC Utrecht wacht nog steeds op een resultaat in 2019. Ook de derde wedstrijd sinds de winterstop ging verloren voor de ploeg van Dick Advocaat. Zondag gaf het een ruime 1-3 voorsprong in de uitwedstrijd bij en met PEC Zwolle weg, na dik negentig minuten stond een 4-3 eindstand op het scorebord.

In tegenstelling tot het thuisduel van vorige week met Willem II, liet FC Utrecht in de uitbeurt wel voldoende beleving en bezieling zien. Sterker, binnen twintig seconden had het een levensgrote kans op 0-1. Sean Klaiber schoot echter op de lat. Zes minuten later was het wel raak, Simon Gustafson liet van afstand doelman Mickey van der Hart kansloos.

Weifelende Jensen

Lang kon FC Utrecht niet van de voorsprong genieten. Al snel na de openingstreffer raakten de gasten het initiatief kwijt en nam PEC Zwolle de controle over. In de 20e minuut leidde dat bijna tot een treffer van Younes Namli, maar ook hij raakte de lat. Enkele minuten later slingerde Namli de bal voor en kopte Vito van Crooij de 1-1 achter de weifelend optredende David Jensen.

Na rust kwam de wedstrijd pas echt op gang en werd vooral de neutrale toeschouwer een levendige en aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld. Sander van de Streek had rond het uur een grote kans op 1-2, maar zag Van der Hart in een ultieme poging redden. Uit de daaropvolgende corner kopte Timo Letschert wel raak. FC Utrecht leek af te stevenen op de eerste punten in 2019, maar kreeg in de laatste twintig minuten alsnog het deksel op de neus.

Hoofdrol VAR

Eerst werd scheidsrechter Björn Nijhuis door de VAR geattendeerd op een overtreding van Urby Emanuelson, die met rood werd bestraft. Die domper leek in eerste instantie geen belemmering voor FC Utrecht, want Jean-Christophe Bahebeck maakte op prachtige wijze 1-3 na een al even mooie pass van Gustafson. Met nog een kwartier te spelen leek daarmee de volle buit in het zicht.

Vijf minuten voor tijd profiteerde Thomas Lam echter van een rommelige situatie voor de goal en schoof de 2-3 binnen. Vervolgens werd het ook nog 3-3 door een benutte strafschop, waarbij Kuipers zich opnieuw liet leiden door de videoarbiter in Zeist. Die zou volgens Kuipers namelijk hebben meegedeeld dat een overtreding van Nicolas Gavory op Kingsley Ezihibue “met honderd procent zekerheid” binnen het zestienmetergebied was.

Cadeautje

Roel van Duinen wist wel raad met het arbitrale cadeautje en liet vanaf de stip de gelijkmaker aantekenen. De rossige aanvaller counterde vervolgens diep in de extra tijd nog naar 4-3, waarmee FC Utrecht opnieuw met lege handen bleef. De inmiddels gewisselde Riechedly Bazoer kreeg vervolgens nog een rode kaart omdat hij de vierde official een duw zou hebben gegeven.

Daarmee ging een gepland videointerview met DUIC Sport in rook op, maar we spraken na afloop wel met aanvoerder Willem Janssen en doelpuntenmaker Letschert. Die laatste was vooral gefrustreerd over de rol van de VAR en pleit ervoor met de videoarbiter te stoppen. Dat Letschert niet de enige is die het allemaal niet meer snapt met de VAR, blijkt wel uit een online gestarte petitie die op het moment van schrijven al bijna duizend keer ondertekend is.