FC Utrecht heeft geen kind aan NAC en wint ruim in Breda | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht heeft geen kind aan NAC en wint ruim in Breda | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht heeft geen kind aan NAC en wint ruim in Breda

Waar FC Utrecht vorige week met het 0-0 gelijkspel tegen FC Groningen de slechtste thuisreeks sinds 2007 gestalte gaf, zaterdagavond wist de ploeg van Dick Advocaat voor het eerst in ruim een decennium een derde uitwedstrijd achtereen te winnen. In het Rat Verlegh Stadion in Breda werd gastheer NAC met 0-4 verslagen. Met daarbij een glansrol voor Jean-Christophe Bahebeck.

Vooraf aan de wedstrijd hamerde Dick Advocaat er nog op dat zijn ploeg niet mee moest gaan in de vechtlust van NAC Breda. Van vechtlust of overlevingsdrang was zaterdagavond weinig te blijken in het goedgevulde stadion van de Bredanaars. Geen moment wist de door voormalig FC Utrecht-speler Mitchell van der Gaag getrainde hekkensluiter de indruk te wekken dat het streed voor z’n laatste kans. Al was NAC na een slippertje van Sean Klaiber in de openingsfase nog wel dichtbij een treffer.

80 procent balbezit

Na die kopbal van Mitchell te Vrede was het FC Utrecht dat dicteerde in het Rat Verlegh Stadion, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Daarvoor speelde het te slordig en legde het tegelijkertijd te weinig risico in het spel om de vijfmansverdediging van de thuisploeg in verlegenheid te brengen. Halverwege de eerste helft toonde het balbezit de verhoudingen echter duidelijk aan: NAC 20 procent, FC Utrecht 80 procent.

Dat enorme overwicht leidde alleen nauwelijks tot gevaar. Pas in de 35e minuut liet FC Utrecht de eerste echte kans noteren, maar toen was het gelijk raak ook. Nicolas Gavory slingerde een corner voor het doel en zag hoe zijn landgenoot Jean-Christophe Bahebeck de bal met veel gevoel in de verre hoek voor goalie Benjamin van Leer koppen.

Buitenkansje

Diezelfde Bahebeck kreeg het enkele minuten later op zijn heupen, slalomde door de verdediging en werd volgens scheidsrechter Jochem Kamphuis onreglementair gestuit door Pele van Anholt. Simon Gustafson mocht voor de zesde keer dit seizoen een strafschop nemen en verzilverde ook dit buitenkansje. Daarmee was de Zweed de vierde uitwedstrijd op rij succesvol. Dat lukte in de historie van FC Utrecht eerder slechts drie andere spelers: Alexander Gerndt, Michael Mols en Leo van Veen.

Gezien de geringe tegenstand van NAC leek de wedstrijd met de benutte strafschop van Gustafson al voor rust beslist. Van der Gaag greep in de rust nog wel in door één van zijn vijf verdedigers te wisselen voor een middenvelder, maar het haalde weinig uit. FC Utrecht bleef heer en meester in het Rat Verlegh Stadion, al had het opnieuw een standaardsituatie nodig om te scoren. Dit keer was het aanvoerder Willem Janssen die een corner van Gavory in de 54e minuut koppend promoveerde tot doelpunt.

De nul

Daarmee was de lijdensweg voor NAC nog niet ten einde, Bahebeck schoot vier minuten later na een prima counter de voorzet van Gyrano Kerk tegen de touwen. Met die uitslag leek FC Utrecht genoegen te nemen, het zette in het laatste half uur van de wedstrijd nauwelijks nog aan. NAC zocht nog wel naar een eretreffer, kreeg ook nog wat kansjes, maar scoorde niet. Daarmee hield FC Utrecht voor de achtste keer dit seizoen ‘de nul’. Met nog acht duels te gaan al één keer meer dan in de hele voorgaande voetbaljaargang.

DUIC Sport sprak na afloop met uitblinker JC Bahebeck en aanvoerder Willem Janssen.