FC Utrecht maakt geen zaak van problematische Europese licentie | De Utrechtse Internet Courant FC Utrecht maakt geen zaak van problematische Europese licentie | De Utrechtse Internet Courant

FC Utrecht maakt geen zaak van problematische Europese licentie

FC Utrecht maakt geen zaak van problematische Europese licentie
De Galgenwaard. Foto: Renzo Gerritsen / DUIC
De problemen rond een eventuele toewijzing van een Europese licentie aan FC Utrecht krijgt geen juridisch vervolg. FC Utrecht ziet af van een arbitragezaak tegen de KNVB maar wil wel met de voetbalbond in gesprek over de gang van zaken. 

De problemen rond een eventuele toewijzing van een Europese licentie aan FC Utrecht krijgt geen juridisch vervolg. FC Utrecht ziet af van een arbitragezaak tegen de KNVB maar wil wel met de voetbalbond in gesprek over de gang van zaken. 

Daags voor de beslissende wedstrijd tegen Heracles Almelo in de finale van de play-offs afgelopen weekend werd duidelijk dat FC Utrecht ook bij winst waarschijnlijk niet Europa in zou mogen.

Ondanks een bankgarantie van vier miljoen euro, stond er nog bijna 40.000 euro open aan opleidingskosten. Dit was voor de licentiecommissie genoeg reden om FC Utrecht niet in te schrijven voor Europees voetbal.

Nu Utrecht de play-offs niet heeft gewonnen, wil de club niet veel geld uitgeven aan een kostbare arbitragezaak. Binnenkort gaat de club in gesprek met de KNVB om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

2 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Lijkt me logisch om de arbitragezaak nu niet meer door te zetten, nu er geen Europees voetbal belang meer is. De hele affaire kwam op mij wel heel erg amateuristisch van de FC over. Dat heb je nou eenmaal met ambtenaren. Die maken van een mug een olifant om zichzelf belangrijk te maken.

 2. S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

  Feit of fictie? Ik laat het oordeel aan u over, maar wat enkele notabele luistervinkjes me nu weer voor een verhaal in de oortjes fluisteren, wil ik u zeker niet onthouden. Op voorhand wens ik hierbij te benadrukken dat het niet mijn woorden zijn en ik op geen enkele manier over feiten beschik die het waarheidsgehalte bevestigen. Ziet u het dus vooralsnog als een luchtig verhaaltje….

  Het moet zo rond begin maart dat de paniek op de burelen van Belevingsproduct écht toesloeg. Met de bekerfinale in zicht (en het uitzicht op de vierde plek) bestond er het risico dat Belevingsproduct zich direct zou plaatsen voor Europees voetbal. Het zou een financiële ramp zijn geweest, want Europees voetbal levert geen miljoenen op, maart kost miljoenen. Miljoenen die er niet zijn. Wat heet! Op dat moment was ook al bekend dat ook komend seizoen weer een operationeel tekort van 4 miljoen zou bestaan. Tot overmaat van ramp presteerde het gefantaseerde goudhaantje dat de rekeningen zou betalen (Haller) ineens geen drol meer. Ondertussen presteerde Jong Belevingsproduct zo goed dat ze wel eens naar de Jupiler League zou kunnen promoveren, hetgeen minimaal een miljoen extra kost….Een financiële ramp hing in de lucht! Er MOEST een oplossing komen. Ongeacht welk scenario uit zou komen: Belevingsproduct had dringend een verzekering op geld nodig. Veel geld. Dat of juist een verzekering dat het geld niet nodig is….

  In het maandelijkse overleg van maart werd met de RvC werd gekeken naar mogelijke oplossingen om de inkomsten te verhogen. Ze bedachten een halfbakken plannetje. Het enige idee was om de aandelenverkoop (die gepland stond voor 2018) versneld te lanceren. En zo lanceerde de in paniek verkerende van Seumeren noodgedwongen veel te vroeg zijn ultieme plan, zich goed realiserende dat dit een vrij kansloos verhaal was natuurlijk. Niemand koopt aandelen van een technisch-failliete b.v. , die bovendien schulden heeft aan de grootaandeelhouder zelf. Vlak voor de cruciale wedstrijden tegen de Graafschap en Feyenoord (bekerfinale) werd het plan via Valentijn Driessen gecommuniceerd. In ruil voor de primeur werd geen enkele kritische vraag gesteld…Niet eens hoe van Seumeren denkt de aandelen van een failliete b.v. aan de man denkt te kunnen brengen!

  In de wetenschap dat het gelanceerde aandelenplan in essentie een wassen neus was, slechts gebaseerd op de hoop dat een vermogende idioot het wel leuk vindt om te kunnen zeggen dat hij aandelen bezit, was een back-up plan nodig. Men bedacht een hele snode list… Het was eveneens in deze periode dat een licentie voor Europees voetbal bij de KNVB aangevraagd moest worden, aangezien deze al begin mei(!) verstrekt wordt (of niet) aan Eredivisie clubs. Men wist ook dat een schuld (hoe klein ook) aan andere voetbalclubs een reden is om geen licentie te verstrekken. Zo valt immers overal publiekelijk in te lezen. En zo vond men ineens een wel heel simpele oplossing voor een buitengewoon gevaarlijk financieel probleem…. Wat als er een onbetaald rekeningetje op de balans zou staan? Een klein bedragje? Dat net iets te laat betaald zou zijn? Zo klein dat de publieke verontwaardiging welhaast automatisch richting de KNVB zou verschuiven…? Wetende dat de KNVB nog een appeltje met Belevingsproduct te schillen had en geen licentie voor Europees voetbal zou verstrekken? Verleidelijk! Te verleidelijk…

  In de week voor de bekerfinale vonden in het licht bezien van de omschreven panieksituatie ook nog een paar andere eigenaardige zaken plaats. Met de vierde plek voor het oprapen (en dus Europees voetbal in de pocket!) in een wedstrijd tegen een van de zwakste Eredivisieploegen (De Graafschap), vond ten Hag het ineens noodzakelijk om het elftal compleet om te gooien en in essentie Jong Belevingsproduct het veld in te sturen… Dit zogenaamd om tegen het veel sterkere Feyenoord (waar men al twee keer kansloos van verloor) met de sterkste opstelling te spelen. De verbouwereerde achterban begreep er toen niets van… Nu misschien wel. De wedstrijd werd kansloos verloren (0-2), tezamen met de vierde plek en daarmee dus directe plaatsing voor Europees voetbal. In de bekerfinale zagen we ook een opvallend apathisch en afwachtend Belevingsproduct kansloos van Feyenoord verliezen, waarbij de trainer ook weer grossierde in bizarre tactische keuzes….

  Ongeveer een week na de bekerfinale (begin mei) ontving Belevingsproduct het verwachtte bericht van de KNVB. Wist u niet hè? Belevingsproduct weet als sinds begin mei dat de licentieaanvraag was afgekeurd!! De licentieaanvraag voor Europees voetbal was zoals verwacht afgekeurd wegens het openstaande rekeningetje. Perfect. En daarmee was alle interne onzekerheid verdwenen en bleef slechts het vraagstuk over hoe men dit via de media zou gaan spelen, in het geval dat alsnog Europees voetbal afgedwongen zou worden. Men besloot om het bericht onder de pet te houden. Er was immers nog de kans dat Belevingsproduct uitgeschakeld zou worden in de nu volgende play-offs, waarmee direct ook geen noodzaak meer bestond om het bericht naar buiten te brengen. Het liep anders. Belevingsproduct speelde zich langs Zwolle en realiseerde in de uitwedstrijd tegen Heracles een uitstekende uitgangspositie voor kwalificatie. De mogelijkheid dat Belevingsproduct alsnog met de billen bloot zou moeten werd ineens wel heel erg groot! Men besloot de ramp voor te zijn en schakelde opnieuw Valentijn Driessen in om de boel te spinnen. Diezelfde Driessen was al maanden bezig met een kruistocht jegens de KNVB en aarzelde geen moment toen Belevingsproduct hem van wel heel sexy nieuwe munitie voorzag….Op het laatste moment voor de play-off wedstrijd tegen Heracles lanceerde hij zijn bom en vervulde hij zijn rol als blinde pion in een heel smerig schaakspel met verve…

  Het had Belevingsproduct niet mooier kunnen uitkomen! De focus in de selectie verdwenen en de situatie werd zo gespind dat het leek alsof het nota bene de KNVB was die schuld aan de situatie had. Moreel werd de KNVB verfoeid vanwege het lage bedrag in kwestie en tegelijk kreeg de KNVB de schuld in de schoenen geschoven voor het zogenaamd niet helder uitleggen van haar eigen regels, die overigens al sinds 2013 in ongewijzigde vorm overal op internet te lezen zijn….Belevingsproduct speelde de vermoorde onschuld. Hierop verloor men ook nog de wedstrijd tegen Heracles en daarmee was het ergste deel van de potentiële (financiële) meltdown definitief afgewend. Men wist op de burelen bij Belevingsproduct dan ook niet half hoe snel men de zaak bij de beroepscommissie moest laten vallen. Op zich al curieus, want waarom zou je een kans voorbij laten gaan om je naam publieke te laten zuiveren en inderdaad aan te tonen dat het de KNVB was die fout zat…Juist.

  Tamelijk sensationeel, nietwaar?

  Salut,

  S-â-n-m-ă-r-t-e-a-n

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).