FC Utrecht neemt per direct afscheid van trainer Michael Silberbauer na dramatische seizoenstart FC Utrecht neemt per direct afscheid van trainer Michael Silberbauer na dramatische seizoenstart

FC Utrecht neemt per direct afscheid van trainer Michael Silberbauer na dramatische seizoenstart

FC Utrecht neemt per direct afscheid van trainer Michael Silberbauer na dramatische seizoenstart
Foto: FC Utrecht
FC Utrecht neemt per direct afscheid van trainer Michael Silberbauer. De Deen was acht maanden hoofdcoach van FC Utrecht, maar moet vertrekken na een dramatische seizoenstart.

FC Utrecht neemt per direct afscheid van trainer Michael Silberbauer. De Deen was acht maanden hoofdcoach van FC Utrecht, maar moet vertrekken na een dramatische seizoenstart.

FC Utrecht meldt dat het contract van Silberbauer ‘in goed overleg’ is beëindigd. De 42-jarige Deen wist met FC Utrecht dit seizoen nog geen punten te halen en de club is ook nog doelpuntloos.

“Eind vorig seizoen en de seizoenstart waren niet zoals we hadden gehoopt. Gedurende het seizoen evalueren we regelmatig met de hoofdtrainer, zoals we dat nu ook gedaan hebben”, legt technisch directeur Jordy Zuidam uit. “We hebben samen de conclusie getrokken dat er geen stijgende lijn zat in de ontwikkeling en groei van het elftal en daaraan gekoppeld bleven de resultaten achter. Het doel om met meer energie en aanvallende intenties te spelen, is te weinig behaald.”

Volgens Zuidam zijn het ‘lastige gesprekken’ geweest. “Natuurlijk is het moeilijk dat dit de conclusie is van de gesprekken die we hebben gevoerd, zeker als je ziet dat Michael alles heeft gegeven om de groei en ontwikkeling te bewerkstelligen. Het is een moeilijk besluit en een teleurstellende dag, ook omdat Michael echt een clubman is.”

Carrière

Silberbauer was al in 2008 actief voor FC Utrecht, toen als middenvelder. Na zijn voetbalcarrière werd hij assistent-trainer bij verschillende Europese club en later hoofdtrainer van het Canadese Pacific FC. Eind 2022 begon hij als hoofdtrainer van FC Utrecht, waar hij 26 wedstrijden als eindverantwoordelijke op de bank zat.

Assistent-trainer Rob Penders neemt voorlopig de plaats van Silberbauer in. FC Utrecht hoopt naar eigen zeggen op korte termijn een nieuwe hoofdtrainer aan te stellen.

32 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Gaat de directie ook nog naar zichzelf kijken?

 2. Zuilen030

  Het gaat te ver om een lading spelers te ontslaan, maar, gelet op het vertoonde spel van afgelopen weekend was dat geen verkeerde optie geweest, zo lamlendig voetballen moet je als prof niet willen.
  Nu maar weer afwachten of roeptoetertje Snijder weer van zich laat horen…….

 3. Peter van Zoest

  Puinbak. Alsof een pas begonnen trainer er wat aan kan doen dat de spelers niet kunnen voetballen.

 4. Yoshua

  Wat dacht je van Sjors Ultee, die heeft Utrecht DNA.
  Zet voor de gezelligheid Gert Kruys erbij.
  Gert Kruys kan helemaal geen elftal trainen, maar is wel een gezellige vent.
  Dit is waarom ik FC supporter ben, niet voor het voetbal maar voor het rariteitenkabinet.
  Dick Advocaat even interim maken en daarna een oud FC-speler ergens uit een schuur halen, zonder ervaring trainer maken?

 5. Frits

  In en in triest, de 8e trainer sinds Ten Hag.
  En die Zuidam blijft maar zitten. De club is op technisch vlak failliet.

 6. Uuu

  De dag die je wist dat ging komen. Is toch traditie bij de FC Utreg> slecht beleid maskeren.

  Deze dag valt alleen erg vroeg dit jaar.

  Lachtrtje van de eredivisie geworden, FC Utreg, inmiddels. Zie je ook aan hoe lacherig de voetbaltalkshows FC Utreg behandelen. Niemand neemt Fransie nog serieus.

 7. Scherpschutter

  Zuidam is het probleem. Niet Silberbauer. Je gaat het pas zien als je kijkt, of zoals ik hier op DUIC schreef in december 2022 toen de aanstelling van Silberbauer werd aangekondigd;

  “Neeeee!!! Waarom potverdikkeme nou Silberbauer…?! Een van mijn lievelingsvoetballers aller tijden bij FC Utrecht. Verdorie, Zuidam…

  Trap er niet in, Michael! Zie je het dan niet?! Die eersteklas gladjanus en faalhaas van een Zuidam heeft je heel specifiek geselecteerd als ideale volgende zondebok om onder zijn eigen ontspoorde misplaatste-ambitietrein te flikkeren….Kijk nou eens goed. Open je ogen! Zie je het dan echt niet?? Je bent aangetrokken voor een onmogelijk missie. Je kunt niet slagen. Hired to be fired.

  Dat is exact(!) waarom Zuidam jou als totaal beginnende trainer wil hebben voor een trainersklus bij de moeilijkste club van Nederland met godsonmogelijk-misplaatste absurde ambities. Zuidam wil je specifiek OMDAT je een (nog) totaal ongeschikte kandidaat ben! Je bent als een 18-jarige middelmatige HAVO scholier die uit het niets door een corporate wordt aangesteld als CEO. ‘You’re the fall guy’ voor een falend bestuur…

  Doe het niet Michael! Gooi je clubicoonschap niet te grabbel. Trap niet in Zuidam’s nieuwe val, zoals de vele trainers voor je al deden op het trainerskerkhof genaamd FC Utrecht….Ga eerst eens lekker een paar jaar een rustig middenmotortje trainen, heb succes bij andere clubs en kom het dan misschien eens met volle rugzak proberen in het wespennest van backstabber Zuidam.

  Maar NU, Michael? Denk even na please! Na enkel een hoofdtrainerschapje van een paar maanden bij een Canadees dwergclubje dat je nota bene ontsloeg na 8 maanden, wil Zuidam je ineens als hoofdtrainer hebben van FC Utrecht? Vind je dat nou echt logisch? Doe het alsjeblieft niet! Weiger om je prachtige karakteristieke koppie vrijwillig in Zuidam’s strop te steken, want ik garandeer je dat ie achter de schermen nu al bezig is met de touwen aan te trekken waarmee hij jou als trainer EN je nalatenschap als clubicoon zal opknopen.

  Zuidam heeft je afscheidsspeech voor de zomer van 2023 al klaar staan. “We vinden het ontzettend jammer dat het niet is geworden met Michael wat we ervan verwacht hadden en we gedwongen afscheid hebben moeten nemen. Na een half jaar keihard werken moeten we toch concluderen dat de resultaten niet aansluiten op onze verwachtingen en het ambitieniveau, waardoor we….”

  Doe het niet! Laat je niet misbruiken zodat Zuidam in het zadel kan blijven.”

  ——-

  Nogmaals. Zuidam is het probleem. Je gaat het pas zien als je kijkt.

 8. Herman

  Gefeliciteerd Scherschutter, na 9.743 reacties had je een keer gelijk.

 9. G.H.

  @Scherpschutter
  Die was spot on inderdaad, ere wie ere toekomt.

 10. Scherpschutter

  @Herman

  Kerel, als je de nieuwste Van Dale er even bijpakt en ‘gelijk hebben’ er in opzoekt, dan zie je in de 2023 editie een foto van een grijzende Scherpschutter als definitie staan, zo vaak heb ik gelijk. LOL

 11. Bart van Dam

  De 8e trainer sinds 2017 (na Ten Hag) die het veld ruimt. Dan ligt het vast en zeker aan de trainer en niet aan het technisch bestuur dat ze aanstelt. Logisch dus om steeds de trainer de ontslaan en niet de verantwoordelijken

 12. Walter

  Oom Frans weer 300.000 euro lichter,arme man!!

 13. Katja

  Laatste 5 jaar 7 trainers. Jordy, kijk ook eens in de spiegel ?

 14. Ceasar

  @ Walter, ome Frans moet maar eens goed in de spiegel kijken, daar ligt het probleem, evenals bij Zuidam zoals Scherpschutter al aangaf!
  Verkopen die club aan een goede partij Red Bull!!!

 15. vak K

  @ Uuu

  Je zou niet meer reageren op de trots vd stad! Je was afgehaakt, teleurgesteld, weet ik veel allemaal. Als supporter van deze nog steeds mooie club weet je dat dit kan gebeuren. Trouwens het lachertje van Nederland zit 33 km boven ons stadsie. Die hebben een begroting van 150 mio,verkopen hun beste spelers en halen zelfs een onbekende reservekeeper voor 8 mio uit Duitsland! Lol…

  Welke trainer wel is een gok, geen 1 trainer is een zekerheid, zelfs onze lieve heer Louis niet.

  Wel moet de club door selecteren in de organisatie wil je daadwerkelijk rond de 5e plek gaan spelen. Dus breder voetbalkennis binnen halen…

  Word wakker ome Frans!

 16. louise

  En toch ga ik op de tribune zitten zondag, beetje hoopvol (ik weet eigenlijk wel beter) de sfeer en het gedoe erom heen. Het kan zomaar gebeuren .

 17. Uuu

  Hahaha

  Ik heb helemaal niks beloofd! Ik mag doen wat ik wil verder, binnen bepaalde marges.

  O, we gaan weer eens op Ajax vitten. Lekker volwassen, not. Ik ben trouwens geen Ajax fan, maar kennelijk moet ik je dat iedere keer weer opnieuw vertellen.

  Die 5e plek is voor Utrecht trouwens structureel onhaalbaar met AZ en Twente op ruime marge voor zich uit. De 6e plek is ook structureel onhaalbaar.

 18. vak K

  @ Uuu

  Haha….weer ben je niet goed geïnformeerd ( het begint repeterend te worden…lol)

  Over de laatste 10 jaar de 5e club van Nederland, heb ik niet verzonnen, zijn gewoon de koele cijfers!

  Zo…nou mag jij weet het beleid van dit College in proza stukken gaan verdedigen….lol

 19. W

  Terecht ontslag met name omdat er geen duidelijke visie en lijn te ontdekken was in het spel van Utrecht. Als voetballer was hij top trouwens.
  Nu leren van de fouten en geen trainers zonder ervaring meer aanstellen.

 20. Ted Danson

  “grijzende Scherpschutter”. HA, as je me nou, hij heeft alweer gelijk! 😉

 21. Bill

  @Scherpschutter: Ben het niet vaak met je eens maar nu zeker. Dank voor de verhelderende post, zoals eerder genoemd spot on.

 22. Dave

  Na zoveel trainers en steeds maar weer falen met het aantrekken van nieuwe ongeschikte spelers rest eigenlijk maar 1 optie, die optie is zoals scherpschutter het zo mooi omschreef: Zuidam moet nu de eer aan zichzelf houden.

 23. BW

  @Scherpschutter
  De voorspelling dat een trainer zal worden ontslagen is sowieso niet erg gewaagd, maar voor we je voortaan de Nostradamus van DUIC gaan noemen ben ik wel benieuwd hoe het precies gunstig is voor Zuidam dat de ene na de andere trainer wordt ontslagen. Toegegeven, Zuidam houdt het al best lang uit, maar uiteindelijk kost dit hem (onvermijdelijk) zelf ook de kop.

 24. Uuu

  @ Vak K

  Rekenen kan je dus niet. Over zowel afgelopen 10 jaar als afgelopen 20 jaar, de 7e positie op de ranglijst. Niet de 5e of 6e.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/FC_Utrecht

  En check dan even de competitieresultaten vanaf 1970/71

  Je verspreid gewoon bewezen desinfo.

 25. Uuu

  @ Vak K

  En ik vat even de competitiestanden vanaf het jaar 2000 voor je samen:
  1999/ 2000: 10e plek
  2000/ 2001: 5e
  2001/ 2002: 7e
  2002/ 2003: 8e
  2003/ 2004: 10e
  2004/ 2005: 11e
  2006/ 2007: 6e
  2006/ 2007: 9e
  2007/ 2008: 10e
  2008/ 2009: 9e
  2009/ 2010: 7e
  2010/ 2011: 9e
  2011/ 2012: 11e
  2012/ 2013: 5e
  2013/ 2014: 10e
  2014/ 2015: 11e
  2015/ 2016: 5e
  2016/ 2017: 4e
  2017/ 2018: 5e
  2018/ 2019: 6e
  2019/ 2020: 6e
  2020/ 2021: 6e
  2021/ 2022: 7e
  2022/ 2023: 7e

  Gewoon 7e gemiddeld. Met flink wat uitschieters naar beneden ook. Dus waar dat idee van een top 3, top 4, top 5 of zelfs top 6 bij de club vandaan komt is mij een groot raadsel. Pak je het hele bestaan van de club erbij dan kom je lager uit.

 26. Uuu

  @ Vak K

  In de laatste 10 jaar 3x 5e geworden en 1x 4e. 6 jaar lang, de meerderheid van het aantal jaren, dus niet en dus lagere rankings. Maar er zaten idd 4 goede seizoenen bij de laatste 10 jaar, neemt niet weg dat die niks zeggen over de grootte van de club op de lange termijn.

  VVV-Venlo is ook ooit 3e en 2x 5e geweest in de eredivisie.

 27. W

  Je bent er maar druk mee, Uuuu

 28. vak K

  @ Uuu

  Wel 3 x reageren om proberen je gelijk te halen, haha…haal de cijfers van Dos er ook nog ff bij….komen we in het rechterrijtje terecht…haha.

  Zit het je zo dwars allemaal? Tip….ga op wat anders reageren…oeps …dat doe je al dagelijks! Lol…

  P.S. mooi resultaat lijkt me van de club, een stabiele subtopper waar het nu even tegen zit. Dat os sport/ voetbal eigen.

  Dag joggie…

 29. buurtbewoner

  @uuu
  waarom verspil je je tijd aan een club die nooit wat was, is, en nooit wat zal worden?

 30. Uuu

  Zeker, een stabiele middenmoter, maar geen top 3- of top5-club.

  Ik tel toch wel vaak een 9e, 10e of 11e plek in de rankings (10x in 23 jaar). Waarom dan nu al 2 jaar op rij gaan lopen zeuren over een prima en keurige 7e plek en deelname aan de play offs (die je vervolgens zelf verkloot).

  De clubleiding zorgt keer op keer zelf voor deceptie bij de supporters door veel te hoge verwachtingen uit te spreken die niet realistisch zijn en door structureel naast de schoenen te lopen.

  @W> lekker inhoudelijk ook.

  Dacht, typ 3 berichten ipv 1 lang bericht. Is wat overzichtelijker voor de lezer.

  Feit blijft de reacties en argumenten van Vakje K niet kloppen. Doegie.

 31. Johan

  En Uuuu maar denken dat de lezer geïnteresseerd is in zijn eindeloze epistels.

 32. DosVelox

  Hey Johan,

  Goede inhoudelijke bijdrage pik, not.

  Ben je zelf niet benieuwd wat er nu gebeurd bij de FC als ze nog 3 wedstrijden niet presteren (dus verliezen bijv.). Dan zijn ze al 18 punten mis gelopen. Dat is al meer dan de helft van het aantal punten dat je als club in de eredivisie gemiddeld genomen nodig hebt om je veilig te spelen en je te behoeden voor nacompetitie en degradatie.

  En dat komt niet, omdat de spelers per sé heel slecht zijn, komt wel door onrealistische druk opgelegd door clubleiding en supporters.

  Deze spelers zijn niet heel slecht of heel goed. Betekent dat ze gewoon iedere wedstrijd moeten knokken, anders verlies je dus gewoon. Te veel mooi weer voetballers> dus selectie in onbalans. Daar was niet alleen de trainer voor verantwoordelijk.

  En dan Rob Penders en een Willem Janssen in de staf. Hebben die zich nu echt al ooit ergens echt bewezen op subtop niveau?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).